whatsapp

Antalya’nın son kalaycısı 76 yaşındaki Ahmet usta

KÜLTÜR - SANAT (SG) - Seydişehir Gündem | 18.11.2021 - 01:10, Güncelleme: 18.11.2021 - 01:24
 

Antalya’nın son kalaycısı 76 yaşındaki Ahmet usta

Antalya merkezde kalaycılığın son temsilcisi Ahmet Uysal, meslekte çırak yetişmediği inin bu iş de son demlerini yaşadığını kendisinden sonra biteceğini ifade etti. (Görüntülü)
Yazar - Editör: Havva Dilek Antalya’nın Serik ilçesinde 12 yaşında iken babasının yanında kalaycılığa başlayan Ahmet Uysal (76) Antalya’ya gelerek Yüksekalan mahallesinde bir kalaycı ustasının yanında baba mesleğinin inceliklerini öğrenerek usta olarak devam ediyor. Ahmet Usta askerlik görevinden sonra aynı mahallede kalaycılığı sürdürürken evleniyor ve 2 kız, 2 oğlan 4 çocuk dünyaya getiriyor. Bu güne kadar 6 altı kalay ustası yetiştirmiş. Bu ustaların 5 tanesi mesleği bırakmış, sadece bir tanesi Antalya Gebiz’de kalay yapmaya devam ettiğini belirtti. Ahmet Usta, Antalya civarında mesleği yapan çok az kişi kaldığı Serik, Cumalı, Manavgat, Alanya ve civar köylerden kazan, sini, sahan, tas gibi kaplarını  kalaylatmaya kendisine geldiklerini söylüyor. Kalaycı çırağı yetişmiyor; Mesleğini 64 yıldır sürdüren Ahmet Usta, ‘’Bakır kaplar teknolojiye yenik düştü. İş yerine çırak bulamadım. Antalya turizm şehri. Bakır kaplar turistik amaçlı kalaylanıyor. Bakıra da biraz heves arttı. Yeni yetişen olsa para kazanır’’ dedi. Mesleğimi seviyorum; Ekmeğini bu meslekten kazandığını, işini severek yaptığını bildiren Ahmet Usta, ‘’Bakır kapların ömrünü uzatıyorum. Sabahleyin yatakta gözümü açınca kalayın kokusu geliyor sanki burnuma, kahvaltıyı yapar yapmaz dükkânın kapısında oluyorum. Kepenkleri açınca, bismillah deyip yere 2 lira atarak başlıyorum işe. Paranın sesi olsun ki bereketi olsun işin. Haftanın her günü aynı saatte açarım ki, kalay için kap kacak getirenler bekleyip durmasın kapıda. Yeter ki iş olsun. Çayın yanına sarma tütünde varsa, iş koymaz adama. Kalayın kilosu geçen yıl 200 liraydı. Bugünlerde 500 lira olmuş. Dolar artınca kalayda artıyor da Ben dolarla yapmıyor kalayı. Yanıma kalay yaptırmaya gelenlerin yanı sıra oturmaya da gelirler hoş sohbet edip eskilere gideriz onlara çay kahve ikram ederim. Gün bitince evin yolunu tutuyorum. Ertesi sabah kalay kokusuyla işimi severek başlıyorum.’’ diye konuştu.
Antalya merkezde kalaycılığın son temsilcisi Ahmet Uysal, meslekte çırak yetişmediği inin bu iş de son demlerini yaşadığını kendisinden sonra biteceğini ifade etti. (Görüntülü)

Yazar - Editör: Havva Dilek

Antalya’nın Serik ilçesinde 12 yaşında iken babasının yanında kalaycılığa başlayan Ahmet Uysal (76) Antalya’ya gelerek Yüksekalan mahallesinde bir kalaycı ustasının yanında baba mesleğinin inceliklerini öğrenerek usta olarak devam ediyor.

Ahmet Usta askerlik görevinden sonra aynı mahallede kalaycılığı sürdürürken evleniyor ve 2 kız, 2 oğlan 4 çocuk dünyaya getiriyor. Bu güne kadar 6 altı kalay ustası yetiştirmiş. Bu ustaların 5 tanesi mesleği bırakmış, sadece bir tanesi Antalya Gebiz’de kalay yapmaya devam ettiğini belirtti.

Ahmet Usta, Antalya civarında mesleği yapan çok az kişi kaldığı Serik, Cumalı, Manavgat, Alanya ve civar köylerden kazan, sini, sahan, tas gibi kaplarını  kalaylatmaya kendisine geldiklerini söylüyor.

Kalaycı çırağı yetişmiyor;

Mesleğini 64 yıldır sürdüren Ahmet Usta, ‘’Bakır kaplar teknolojiye yenik düştü. İş yerine çırak bulamadım. Antalya turizm şehri. Bakır kaplar turistik amaçlı kalaylanıyor. Bakıra da biraz heves arttı. Yeni yetişen olsa para kazanır’’ dedi.

Mesleğimi seviyorum;

Ekmeğini bu meslekten kazandığını, işini severek yaptığını bildiren Ahmet Usta,

‘’Bakır kapların ömrünü uzatıyorum. Sabahleyin yatakta gözümü açınca kalayın kokusu geliyor sanki burnuma, kahvaltıyı yapar yapmaz dükkânın kapısında oluyorum. Kepenkleri açınca, bismillah deyip yere 2 lira atarak başlıyorum işe. Paranın sesi olsun ki bereketi olsun işin. Haftanın her günü aynı saatte açarım ki, kalay için kap kacak getirenler bekleyip durmasın kapıda. Yeter ki iş olsun. Çayın yanına sarma tütünde varsa, iş koymaz adama. Kalayın kilosu geçen yıl 200 liraydı. Bugünlerde 500 lira olmuş. Dolar artınca kalayda artıyor da Ben dolarla yapmıyor kalayı. Yanıma kalay yaptırmaya gelenlerin yanı sıra oturmaya da gelirler hoş sohbet edip eskilere gideriz onlara çay kahve ikram ederim. Gün bitince evin yolunu tutuyorum. Ertesi sabah kalay kokusuyla işimi severek başlıyorum.’’ diye konuştu.

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Haberle İlişkili Video
Video Galeride Aç
Video albümüne giderek videoya yorum yazabilir yada videoyu sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.