whatsapp

Çocuk dostu belediyecilik ve şehircilik

ANALİZ (SG) - Seydişehir Gündem | 11.04.2024 - 02:02, Güncelleme: 11.04.2024 - 02:02
 

Çocuk dostu belediyecilik ve şehircilik

UNICEF’in de destek verdiği çocuk dostu kent belediyeciliği, çocukların barınma, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlara zahmetsizce ulaşmasını şiddet ve istismar tehlikesi olmaksızın tek başına güvenle kent içinde yaşamları için uygulanmaktadır.
Türkiye’de gerek UNICEF’in rehberliğinde, gerekse de çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte az sayıda da olsa projeler yürütülerek, çocuk dostu belediyecilik ve şehircilik anlayışı son yıllarda geliştirilmeye başlandı. Ancak UNICEF’in resmi sitesine göre, Türkiye’den hiçbir şehir henüz ‘çocuk dostu’ unvanını alabilmiş değil. Avrupa’nın gelişmiş toplumlarındaki bu belediyecilik anlayışı maalesef bizim ülkemizin hiçbir şehrinde projelendirilmemiş. Gelişmiş ülkelerde yerel seçimlerin yapılma nedeni belirli bir partiyi ya da lideri iktidara taşımak ya da iktidardan indirmek için yapılmıyor. Oralarda herkes, sadece insan olduğu için, insanlığa yakışacak haklarla donatılmış biçimde, refah içinde yaşasın diye yapılıyor. Bizler genelde bu anlayışla oyumuzu kullanmıyoruz. Gelişmiş ülkelerde yerel yönetimler üniversitesi var. O üniversiteden mezun olan kişiler ancak belediye başkanlığına aday olabiliyor. O ülkelerin şehirlerin yapıları yolları trafiği bize göre çok planlıdır. Ülkemiz dede bu şekilde eğitim düzeyi gelişir donanımlı adaylar yetişirse gelişmiş ülkeler gibi modern kentler kurulabilir. Şehir içinde insanca yaşayacağımız güvenli ortamlara kavuşabiliriz.  
UNICEF’in de destek verdiği çocuk dostu kent belediyeciliği, çocukların barınma, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlara zahmetsizce ulaşmasını şiddet ve istismar tehlikesi olmaksızın tek başına güvenle kent içinde yaşamları için uygulanmaktadır.

Türkiye’de gerek UNICEF’in rehberliğinde, gerekse de çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte az sayıda da olsa projeler yürütülerek, çocuk dostu belediyecilik ve şehircilik anlayışı son yıllarda geliştirilmeye başlandı. Ancak UNICEF’in resmi sitesine göre, Türkiye’den hiçbir şehir henüz ‘çocuk dostu’ unvanını alabilmiş değil.

Avrupa’nın gelişmiş toplumlarındaki bu belediyecilik anlayışı maalesef bizim ülkemizin hiçbir şehrinde projelendirilmemiş. Gelişmiş ülkelerde yerel seçimlerin yapılma nedeni belirli bir partiyi ya da lideri iktidara taşımak ya da iktidardan indirmek için yapılmıyor. Oralarda herkes, sadece insan olduğu için, insanlığa yakışacak haklarla donatılmış biçimde, refah içinde yaşasın diye yapılıyor. Bizler genelde bu anlayışla oyumuzu kullanmıyoruz. Gelişmiş ülkelerde yerel yönetimler üniversitesi var. O üniversiteden mezun olan kişiler ancak belediye başkanlığına aday olabiliyor. O ülkelerin şehirlerin yapıları yolları trafiği bize göre çok planlıdır. Ülkemiz dede bu şekilde eğitim düzeyi gelişir donanımlı adaylar yetişirse gelişmiş ülkeler gibi modern kentler kurulabilir. Şehir içinde insanca yaşayacağımız güvenli ortamlara kavuşabiliriz.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.