whatsapp

Diyet yapmak ile ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar

SAĞLIK (SG) - Seydişehir Gündem | 28.09.2021 - 02:52, Güncelleme: 28.09.2021 - 02:52
 

Diyet yapmak ile ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar

Kilo kaybetmekle ilgili doğru bilinen bazı yanlışlar, diyet yapmak isteyenlerin büyük bedeller ödemesine yol açabiliyor.
Gerek basında yer alan diyetler gerekse beslenme eğitimi olmayan kişilerin verdiği diyet listeleri nedeniyle diyet, mahrumiyet ve yasaklar listesi olarak görülüyor maalesef.  Maalesef diyet, sağlıklı beslenmek ve kilo vermek konusunda çok fazla yanlış bilinen ya da bilinmeyen var… Bugün size en çok karşılaşılan diyet yanlışlarının en önemlisinden bahsedeceğim. EKMEK YEME EKMEK ZEHİRDİR!!! Ekmek yeme ekmek zehirdir, kilo vermek istiyorsan ekmek yememelisin!!! Bu klişe cümleler bir yerlerden kulağınıza gelmiştir. Birçok kişiye göre kilo vermek için tüketilmemesi gereken kilo vermeye engel bir gıda ekmek..  Peki ekmek tüketilmeli mi? Tabiki tüketmeliyiz ekmek, pilav ve makarna gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan besinlere kilo kaybetme diyetlerinde hiç yer verilmemesi yaygın yapılan yanlış uygulamalardan biridir. Karbonhidratlar alınmadığı zaman dengeli bir beslenme yapılamayacağı ve B grubu vitaminleri de eksik alınacağı için sağlıklı bir kilo kaybı söz konusu olmaz. Bu şekilde verilen kilolar hızla geri alınır çünkü verilen kilolar yağdan değil kastan ve sudandır. Sizden tek ricam kaliteli tanelerden yapılanını tüketmemiz.. Ekmeği oluşturan buğday taneleri 3 kısımdan oluşur: Endosperm, kepek ve öz. 1-Endosperm kısmı nişasta ve az miktarda protein içerir.  2-Kepek kısmı diyet posası ve lif açısından zengindir.  3-Öz bölümü ise buğdayın içerisinde yer alan fenolleri, fitatları, çinko, magnezyum ve krom gibi mineralleri aynı zamanda B12 dışındaki bütün B grubu vitaminleri içerir.  Beyaz un elde edilirken ekmeğin sadece endosperm kısmı kullanılır dolayısıyla güçlü besin öğelerinin çoğunu kaybetmiş ‘’karbonhidrat zengini, vitamin, mineral ve posa fakiri’’ endüstriyel ürün haline gelmiş olur.  Bu durumda beyaz un ile yapılmış ekmeği değil de tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, yulaflı ekmek, kepek ekmeği ve tam tahıllı ekmeği (İçeriğinde yağlı tohumlar bulunduğu için çok tahıllı ekmeği değil) ihtiyacımız olandan fazla tüketmemek kaydıyla rahatlıkla tüketebiliriz. Danışanlarım ile birlikte uyguladığımız beslenme tedavisi ile aç kalmadan ekmeğimizi, lahmacunumuzu, pizzamızı ve daha birçok besin çeşidini tüketerek  ilk haftadan itibaren fazla kilolarımıza veda etmek isterseniz uzm.dyt.esinerenn instagram hesabımdan yada 05544428010 numaralı telefonumdan ulaşabilirsiniz. Size sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sunuyorum. Birlikte başaracağız. Sağlıkla kalın..  Uzman Diyetisyen: Esin Eren
Kilo kaybetmekle ilgili doğru bilinen bazı yanlışlar, diyet yapmak isteyenlerin büyük bedeller ödemesine yol açabiliyor.

Gerek basında yer alan diyetler gerekse beslenme eğitimi olmayan kişilerin verdiği diyet listeleri nedeniyle diyet, mahrumiyet ve yasaklar listesi olarak görülüyor maalesef. 

Maalesef diyet, sağlıklı beslenmek ve kilo vermek konusunda çok fazla yanlış bilinen ya da bilinmeyen var… Bugün size en çok karşılaşılan diyet yanlışlarının en önemlisinden bahsedeceğim.

EKMEK YEME EKMEK ZEHİRDİR!!!

Ekmek yeme ekmek zehirdir, kilo vermek istiyorsan ekmek yememelisin!!!

Bu klişe cümleler bir yerlerden kulağınıza gelmiştir. Birçok kişiye göre kilo vermek için tüketilmemesi gereken kilo vermeye engel bir gıda ekmek.. 

Peki ekmek tüketilmeli mi? Tabiki tüketmeliyiz ekmek, pilav ve makarna gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan besinlere kilo kaybetme diyetlerinde hiç yer verilmemesi yaygın yapılan yanlış uygulamalardan biridir. Karbonhidratlar alınmadığı zaman dengeli bir beslenme yapılamayacağı ve B grubu vitaminleri de eksik alınacağı için sağlıklı bir kilo kaybı söz konusu olmaz. Bu şekilde verilen kilolar hızla geri alınır çünkü verilen kilolar yağdan değil kastan ve sudandır. Sizden tek ricam kaliteli tanelerden yapılanını tüketmemiz..

Ekmeği oluşturan buğday taneleri 3 kısımdan oluşur: Endosperm, kepek ve öz.

1-Endosperm kısmı nişasta ve az miktarda protein içerir. 

2-Kepek kısmı diyet posası ve lif açısından zengindir. 

3-Öz bölümü ise buğdayın içerisinde yer alan fenolleri, fitatları, çinko, magnezyum ve krom gibi mineralleri aynı zamanda B12 dışındaki bütün B grubu vitaminleri içerir. 

Beyaz un elde edilirken ekmeğin sadece endosperm kısmı kullanılır dolayısıyla güçlü besin öğelerinin çoğunu kaybetmiş ‘’karbonhidrat zengini, vitamin, mineral ve posa fakiri’’ endüstriyel ürün haline gelmiş olur. 

Bu durumda beyaz un ile yapılmış ekmeği değil de tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, yulaflı ekmek, kepek ekmeği ve tam tahıllı ekmeği (İçeriğinde yağlı tohumlar bulunduğu için çok tahıllı ekmeği değil) ihtiyacımız olandan fazla tüketmemek kaydıyla rahatlıkla tüketebiliriz.

Danışanlarım ile birlikte uyguladığımız beslenme tedavisi ile aç kalmadan ekmeğimizi, lahmacunumuzu, pizzamızı ve daha birçok besin çeşidini tüketerek  ilk haftadan itibaren fazla kilolarımıza veda etmek isterseniz uzm.dyt.esinerenn instagram hesabımdan yada 05544428010 numaralı telefonumdan ulaşabilirsiniz. Size sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sunuyorum. Birlikte başaracağız. Sağlıkla kalın.. 

Uzman Diyetisyen: Esin Eren

İstanbul HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.