whatsapp

3 bin 500 yıllık roma mezarı ayakta kalmak için direniyor

KÜLTÜR - SANAT 22.06.2020 - 11:33, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

3 bin 500 yıllık roma mezarı ayakta kalmak için direniyor

2011 yılında Konya Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından 3 bin 500 yıllık tarihin saklandığı Çavuş Mahallesi'nde 3 ay süreyle kurtarma kazısı yapılmış, Nekropol Alanı içerisinde Roma mezarı ortaya çıkarılmıştı. Zemin içerisinde ise farklı uzunluklarda 10 adet kanal mezar ve yan yüzeylere stilize olarak açılmış farklı? Ölçülerde duvar içine oyulmuş küçük göz ve hücreler, giriş kapısı önünde de bir Mitras Mozaiği bulunmuştu. Aradan geçen 9 yılın sonunda bulunan bu değerli kalıntıların bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tuttuğu gözlemlendi. Bölgenin açık hava müzesine dönüştürülüp turizmine kazandırılması beklenirken, mozaik kayboldu; mezar kalıntıları ise çürümeye terk edildi.  Araştırmacı gazeteci yazar TEMA gönüllüsü Ali Kazankaya bu bölgenin tarih öncesi yaşam biçiminin anlaşılması için kazıların devam edilmesi gerektiğine dikkat çekti.  Tarihçi Ercan Arslan ise “ Seydişehir çok önemli Antik Çağ yerleşimlerinden Vasada Antik Kenti ve Sekili yurtlar Nekropolü ayrı ayrı projelendirilerek kentimizin, ilimizin ve ülkemizin aktif turizmine mutlak surette dâhil edilmesi gereken tarihi zenginliklerimizdendir. Gelecek nesillere aktaracağımız bu zenginliklerimiz aynı zamanda insanlığın ortak mirasıdır. Dolayısıyla bu bilinçle meseleyi ele alma sorumluluğumuz bulunmaktadır” diye konuştu.

2011 yılında Konya Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından 3 bin 500 yıllık tarihin saklandığı Çavuş Mahallesi'nde 3 ay süreyle kurtarma kazısı yapılmış, Nekropol Alanı içerisinde Roma mezarı ortaya çıkarılmıştı. Zemin içerisinde ise farklı uzunluklarda 10 adet kanal mezar ve yan yüzeylere stilize olarak açılmış farklı? Ölçülerde duvar içine oyulmuş küçük göz ve hücreler, giriş kapısı önünde de bir Mitras Mozaiği bulunmuştu.

Aradan geçen 9 yılın sonunda bulunan bu değerli kalıntıların bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tuttuğu gözlemlendi. Bölgenin açık hava müzesine dönüştürülüp turizmine kazandırılması beklenirken, mozaik kayboldu; mezar kalıntıları ise çürümeye terk edildi. 

Araştırmacı gazeteci yazar TEMA gönüllüsü Ali Kazankaya bu bölgenin tarih öncesi yaşam biçiminin anlaşılması için kazıların devam edilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Tarihçi Ercan Arslan ise “ Seydişehir çok önemli Antik Çağ yerleşimlerinden Vasada Antik Kenti ve Sekili yurtlar Nekropolü ayrı ayrı projelendirilerek kentimizin, ilimizin ve ülkemizin aktif turizmine mutlak surette dâhil edilmesi gereken tarihi zenginliklerimizdendir. Gelecek nesillere aktaracağımız bu zenginliklerimiz aynı zamanda insanlığın ortak mirasıdır. Dolayısıyla bu bilinçle meseleyi ele alma sorumluluğumuz bulunmaktadır” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.