whatsapp

730 yıllık horasan dokumaları

KÜLTÜR - SANAT 14.02.2020 - 02:15, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

730 yıllık horasan dokumaları

Seydişehir’de Horasan kilim ve halı dokuma faaliyetleri neolotik çağa kadar uzanmaktadır. Anadolu’nun en eski sanatlarından biriydi. Orta Asyada Altay dağlarındaki Türkmen oymaklarının Anadolu’ya göçleriyle Çat, Çalmanda, Dikiltaş, Nuzumla (Yaylacık) , Yanekin (Mesudiye) bölgesine yayıldılar. Onlardan günümüze atadan toruna kadar gelen en eski kültür sanatıydı.   Seydişehir’in bu köyleriyle birlikte özellikle Yaylacık köyünde asırlardır dokunan kilim ve halılar bir zamanlar çok değerliydi. Ünü ta Çine, Japonya’ya kadar uzanmıştı. Bu bölgelerde yaşayan her evin kadını kızı bu dokuma geleneğini öğrenip gelir elde ediyordu. 80 civarında halı dokuma tezgâhıyla her evin kadını kızı 730 yıllık bir gelenek kültürünü üretme mutluluğunu sürdürüyordu. Bu süreç içerisinde dünyanın pek çok ülkesine de gönderiliyordu. Köyün üretken insanları son yıllarda bu dokuma geleneğinden vaz geçti. Pazarlama sorunu ilçenin yetkililerinin ilgisiz kalması buradaki vatandaşları bir başka üretim işine yöneltti. Yeni nesil ise çağlara uzanan atalarının dokuduğu bu mesleği ve kültürü unutur oldu. Toplum önderlerinin bu yöredeki üreticilerine sahip çıkıp ellerinden tutacakları inancındayız.

Seydişehir’de Horasan kilim ve halı dokuma faaliyetleri neolotik çağa kadar uzanmaktadır. Anadolu’nun en eski sanatlarından biriydi.

Orta Asyada Altay dağlarındaki Türkmen oymaklarının Anadolu’ya göçleriyle Çat, Çalmanda, Dikiltaş, Nuzumla (Yaylacık) , Yanekin (Mesudiye) bölgesine yayıldılar.

Onlardan günümüze atadan toruna kadar gelen en eski kültür sanatıydı.  

Seydişehir’in bu köyleriyle birlikte özellikle Yaylacık köyünde asırlardır dokunan kilim ve halılar bir zamanlar çok değerliydi. Ünü ta Çine, Japonya’ya kadar uzanmıştı. Bu bölgelerde yaşayan her evin kadını kızı bu dokuma geleneğini öğrenip gelir elde ediyordu. 80 civarında halı dokuma tezgâhıyla her evin kadını kızı 730 yıllık bir gelenek kültürünü üretme mutluluğunu sürdürüyordu.

Bu süreç içerisinde dünyanın pek çok ülkesine de gönderiliyordu.

Köyün üretken insanları son yıllarda bu dokuma geleneğinden vaz geçti. Pazarlama sorunu ilçenin yetkililerinin ilgisiz kalması buradaki vatandaşları bir başka üretim işine yöneltti.

Yeni nesil ise çağlara uzanan atalarının dokuduğu bu mesleği ve kültürü unutur oldu.

Toplum önderlerinin bu yöredeki üreticilerine sahip çıkıp ellerinden tutacakları inancındayız.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.