whatsapp

Ata mesleği sepetçiliği yaşatmaya çalışıyorlar

KÜLTÜR - SANAT 09.07.2018 - 16:12, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Ata mesleği sepetçiliği yaşatmaya çalışıyorlar

Seydişehir’de sepetçiliği yaşatmaya çalıyorlar.
Seydişehir Değirmenci Mahallesinde yaşayan Dönmez ailesi, kaybolmaya yüz tutmuş ata mesleği olan sepet örme sanatını gelişen teknolojiye karşı ayakta tutmaya çalışıyorlar. Yıllardır Söğüt dallarından ördükleri sepetleri satarak geçimini sağlayan sepet ustası Fatma Dönmez (65), AA muhabirine yaptığı açıklamada, sepetçiliğin aile mesleği olduğunu söyledi. Mesleğinin yıllar geçtikçe değer kaybettiğini anlatan Dönmez, " Ben 7 yaşında bu mesleği ailemden öğrendim eşimle evlendikten sonra birlikte söğüt dallarından sepet örmeye devam ettik. Eskiden köylerden çok talep gelirdi. Şimdi yok. Çocuklarım artık bu mesleği yapmıyor. İnşaatlarda çalışıyor. Şu anda küfe siparişi aldık eşimle yaptıklarımızı satacağız. Bu karın doyurmuyor köylerde çobancılık da yapıyoruz" diye konuştu. -Müşterisi Kalmadı; Çocuk yaşta örmeye başladığı sepetlerin para kazandırmadığını aktaran Mehmet Dönmez (66), şunları kaydetti: "Eskiden annemiz dedemiz başlamış. Hasır, sele, sepet örüp köylere götürürlerdi. Köylerde eline ne geçerse buğday, bulgur, yarma, bu şekilde satıp geçimlerini sağlarlardı. Şimdi buna bakan yok. Benim başka gelirim yok. Sepetçiliğin sonu geldiği için çobancılık yapmaya başladık. Boş kalınca da ata mesleğimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Ölene kadar bu mesleği yaparım. Bu işi çocuklarıma öğretmeyi de istedim ama bana para var mı diye soruyorlar. Onlar da inşaat işçiliği yapıyorlar. " -Eşimle Günde 2 Tane Örüyoruz; "Sepetin her çeşidini örüyoruz. En çok sipariş küfeye oluyor. Günde birlikte iki tane yapıyoruz. Tanesini 30 ile 40 lira arası satmaya çalışıyoruz. Talep olursa yapıyoruz. Eskiden bu iş bizlerin geçim kaynağıydı. Bizim kuşaktan sepet ören çok kalmadı. Yeni nesil başka işler yapıyor. Turizm açısından bu mesleğin yaşatılması lazım.’’
Seydişehir’de sepetçiliği yaşatmaya çalıyorlar.

Seydişehir Değirmenci Mahallesinde yaşayan Dönmez ailesi, kaybolmaya yüz tutmuş ata mesleği olan sepet örme sanatını gelişen teknolojiye karşı ayakta tutmaya çalışıyorlar.

Yıllardır Söğüt dallarından ördükleri sepetleri satarak geçimini sağlayan sepet ustası Fatma Dönmez (65), AA muhabirine yaptığı açıklamada, sepetçiliğin aile mesleği olduğunu söyledi.

Mesleğinin yıllar geçtikçe değer kaybettiğini anlatan Dönmez, " Ben 7 yaşında bu mesleği ailemden öğrendim eşimle evlendikten sonra birlikte söğüt dallarından sepet örmeye devam ettik. Eskiden köylerden çok talep gelirdi. Şimdi yok. Çocuklarım artık bu mesleği yapmıyor. İnşaatlarda çalışıyor. Şu anda küfe siparişi aldık eşimle yaptıklarımızı satacağız. Bu karın doyurmuyor köylerde çobancılık da yapıyoruz" diye konuştu.

-Müşterisi Kalmadı;

Çocuk yaşta örmeye başladığı sepetlerin para kazandırmadığını aktaran Mehmet Dönmez (66), şunları kaydetti:

"Eskiden annemiz dedemiz başlamış. Hasır, sele, sepet örüp köylere götürürlerdi. Köylerde eline ne geçerse buğday, bulgur, yarma, bu şekilde satıp geçimlerini sağlarlardı. Şimdi buna bakan yok. Benim başka gelirim yok. Sepetçiliğin sonu geldiği için çobancılık yapmaya başladık. Boş kalınca da ata mesleğimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Ölene kadar bu mesleği yaparım. Bu işi çocuklarıma öğretmeyi de istedim ama bana para var mı diye soruyorlar. Onlar da inşaat işçiliği yapıyorlar. "

-Eşimle Günde 2 Tane Örüyoruz;

"Sepetin her çeşidini örüyoruz. En çok sipariş küfeye oluyor. Günde birlikte iki tane yapıyoruz. Tanesini 30 ile 40 lira arası satmaya çalışıyoruz. Talep olursa yapıyoruz. Eskiden bu iş bizlerin geçim kaynağıydı. Bizim kuşaktan sepet ören çok kalmadı. Yeni nesil başka işler yapıyor. Turizm açısından bu mesleğin yaşatılması lazım.’’

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.