whatsapp

Beyşehir gölü kuruyabilir

EKONOMİ 02.11.2018 - 01:05, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Beyşehir gölü kuruyabilir

Akdeniz Büyük Tehlike Altında: Su Talebi 20 Artacak, Beyşehir Gölü Kuruyabilir Dünyanın önde gelen üniversitelerinden 10 bilim insanının Akdeniz Havzası üzerine gerçekleştirdiği ve Türkiye’yi de kapsayan çalışmasına göre bölgedeki sulama talepleri 20 artacak. Tatlı su kaynakları ve göllerde su seviyelerinin azalacağını ifade eden çalışma, bu konuda en büyük Akdeniz gölü olan Beyşehir gölünün 2040 yılında kuruyabileceğini belirtiyor. Araştırma aynı zamanda Akdeniz’deki işgalci türlerin sayısının 700’ü geçtiğinin vurguluyor. Akdeniz Havzası iklim değişikliğinin etkisini her zamankinden daha fazla yaşadığı bu dönemde, bölgede yaşanan iklim değişikliği kaynaklı riskleri konu olan bilimsel çalışmaların sayısı her geçen gün artıyor. Dünyanın önde gelen üniversitelerinden 10 farklı bilim insanı konu hakkında bir araya geldi ve iklim değişikliğinin bölgede su, ekosistem, gıda, sağlık ve güvenlik alanında ortaya çıkardığı riskleri derleyen bir çalışma yayımladı. Çalışma, Türkiye’yi de “Climate change and interconnected risks to sustainable development in the Mediterranean” (İklim değişikliği ve Akdeniz’de sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin riskler) başlıklı çalışma Nature Dergisi’nde 22 Ekim’de yayımlandı. Çalışma, iklim değişikliği kaynaklı birçok çevresel etki ile risklerin, bölgedeki insanların geçim kaynaklarını nasıl etkilediğini derleyen ilk araştırma olarak göze çarpıyor. Sıcaklıklar 1,4 Derece Arttı, Kalkınma Sorunları Derinleşti Araştırma, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası’nda iklim değişikliğinin sonuçlarının, hemen hemen her değişkende diğer bölgelere oranla daha yüksek olduğunu ifade ediyor. Akdeniz havzasında sıcaklıklar sanayi öncesi döneme göre ortalama 1,4 derece artış gösterdi. Bu rakam küresel ortalamanın yaklaşık 0,4 derece üzerinde. Yağışların Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bölgelerde 10 ile 30 oranında azalma riski bulunuyor. Özellikle bu risk, Türkiye gibi güney ülkelerinde var olan su kıtlığının artması ve tarımsal verimliliğin azalması anlamına gelebilir. İklim değişikliği, Akdeniz’de kentleşme, tarımsal üretim, artan kirlilik ve azalan biyo çeşitlilik gibi var olan mevcut.

Akdeniz Büyük Tehlike Altında: Su Talebi 20 Artacak, Beyşehir Gölü Kuruyabilir

Dünyanın önde gelen üniversitelerinden 10 bilim insanının Akdeniz Havzası üzerine gerçekleştirdiği ve Türkiye’yi de kapsayan çalışmasına göre bölgedeki sulama talepleri 20 artacak. Tatlı su kaynakları ve göllerde su seviyelerinin azalacağını ifade eden çalışma, bu konuda en büyük Akdeniz gölü olan Beyşehir gölünün 2040 yılında kuruyabileceğini belirtiyor. Araştırma aynı zamanda Akdeniz’deki işgalci türlerin sayısının 700’ü geçtiğinin vurguluyor.

Akdeniz Havzası iklim değişikliğinin etkisini her zamankinden daha fazla yaşadığı bu dönemde, bölgede yaşanan iklim değişikliği kaynaklı riskleri konu olan bilimsel çalışmaların sayısı her geçen gün artıyor. Dünyanın önde gelen üniversitelerinden 10 farklı bilim insanı konu hakkında bir araya geldi ve iklim değişikliğinin bölgede su, ekosistem, gıda, sağlık ve güvenlik alanında ortaya çıkardığı riskleri derleyen bir çalışma yayımladı. Çalışma, Türkiye’yi de

“Climate change and interconnected risks to sustainable development in the Mediterranean” (İklim değişikliği ve Akdeniz’de sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin riskler) başlıklı çalışma Nature Dergisi’nde 22 Ekim’de yayımlandı.

Çalışma, iklim değişikliği kaynaklı birçok çevresel etki ile risklerin, bölgedeki insanların geçim kaynaklarını nasıl etkilediğini derleyen ilk araştırma olarak göze çarpıyor.

Sıcaklıklar 1,4 Derece Arttı, Kalkınma Sorunları Derinleşti

Araştırma, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası’nda iklim değişikliğinin sonuçlarının, hemen hemen her değişkende diğer bölgelere oranla daha yüksek olduğunu ifade ediyor. Akdeniz havzasında sıcaklıklar sanayi öncesi döneme göre ortalama 1,4 derece artış gösterdi. Bu rakam küresel ortalamanın yaklaşık 0,4 derece üzerinde. Yağışların Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bölgelerde 10 ile 30 oranında azalma riski bulunuyor. Özellikle bu risk, Türkiye gibi güney ülkelerinde var olan su kıtlığının artması ve tarımsal verimliliğin azalması anlamına gelebilir.

İklim değişikliği, Akdeniz’de kentleşme, tarımsal üretim, artan kirlilik ve azalan biyo çeşitlilik gibi var olan mevcut.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.