whatsapp

Bugün 1 Mayıs emeğin bayramı

SİVİL TOPLUM 01.05.2020 - 01:28, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Bugün 1 Mayıs emeğin bayramı

Görüntülü müzik
Bugün 1 Mayıs, Türkiye ve dünya işçilerinin iş, emek, dayanışma ve özgürlük günü. "İşçi Bayramı" 1 Mayısların coşkusu yaşanmıştır ülkemizde. Acısı da, ama sokağa çıkma yasağı var, adına dayanışma günü de desek bayram da desek etkinlikler askıda olacak. Mayıs, baharın başlangıcı, yazın müjdecisidir. Ve kültürümüzde ayrı bir yeri vardır. Hıdırellez bu ayın 6.günü kutlanır. Mayıs… Toprağın uyanışının bayramıdır; tarımsal ürünlerin kendini gösterdiği ve hasat umutlarının belirginleştiği aydır. Dileğimiz odur ki, virüs salgınından kurtuluşumuzun da müjdecisi olsun bu ay. Tarihi yönünü yoklarsak 1 Mayıs'ın, bu tarihi işçi sınıfının yazdığını görürüz; 1880'li yılların Amerika'sında işçiler kötü koşullarda düşük ücretle 14-15 saat çalıştırılıyordu. 1884 yılında Chicago'da Uluslararası İşçiler Birliği ile Amerika İşçi Federasyonu, 8 saatlik iş gününü işverenlere kabul ettirmek için iki yıl süre tanıdı ve 1 Mayıs 1886 günü tüm işçi ve örgütlerin Chicago'da toplanması kararlaştırıldı. 1 Mayıs günü geldiğinde seksen bin işçi meydanları doldurdu ve düzenli bir şekilde yürüyüşe geçti. Sekiz saatlik iş gününün "insanca" bir istek olduğunu söylediler. Mitingin ardından kalabalık dağılırken ulusal muhafızlar dağılan kalabalığa ateş açtı ve altı kişi öldü… Bu mücadeleden 1 Mayıs doğdu. Tarihteki yeri emek mücadelesinin dayanışmasıdır. Dünya işçileri için 1 Mayıs; iş, emek, dayanışma ve özgürlük günü… Türkiye'de 1 Mayıs 1976 tarihini hatırlarsak, önemli bir dönüm noktasıydı; yarım yüzyıllık bir oluşumdan sonra işçi sınıfı ilk kez yüzbinlerle ölçülen bir kalabalıkla 1 Mayıs'ı "İşçi Bayramı" olarak kutluyordu. Bu, Türk toplumunun çağdaşlaşma ve demokratikleşme sürecinde attığı bir önemli adımı gösteriyordu. "Kanlı Pazar" 1977'nin 1 Mayıs'ı bir başka anlamlı tarihti başlı başına… İşçi sınıfı mücadelesinin yadsınamaz, kaçınılmaz biçimde kan ve ateş içinden geçişiydi… 500 bin kişinin katıldığı topluluğa ateş açılmış, 34 kişi hayatını kaybederken 136 kişi de yaralanmıştı… Üzerine kanlı bir perde indirilen 1977'nin 1 Mayıs'ı için kuşkusuz, en doğru yargıyı tarih verecek. Emekçinin dayanışma günü olan 1 Mayıs kutlu olsun. Seydişehir Gündem ekibi
Görüntülü müzik

Bugün 1 Mayıs, Türkiye ve dünya işçilerinin iş, emek, dayanışma ve özgürlük günü. "İşçi Bayramı"

1 Mayısların coşkusu yaşanmıştır ülkemizde. Acısı da, ama sokağa çıkma yasağı var, adına dayanışma günü de desek bayram da desek etkinlikler askıda olacak.

Mayıs, baharın başlangıcı, yazın müjdecisidir. Ve kültürümüzde ayrı bir yeri vardır. Hıdırellez bu ayın 6.günü kutlanır. Mayıs… Toprağın uyanışının bayramıdır; tarımsal ürünlerin kendini gösterdiği ve hasat umutlarının belirginleştiği aydır. Dileğimiz odur ki, virüs salgınından kurtuluşumuzun da müjdecisi olsun bu ay.

Tarihi yönünü yoklarsak 1 Mayıs'ın, bu tarihi işçi sınıfının yazdığını görürüz;

1880'li yılların Amerika'sında işçiler kötü koşullarda düşük ücretle 14-15 saat çalıştırılıyordu. 1884 yılında Chicago'da Uluslararası İşçiler Birliği ile Amerika İşçi Federasyonu, 8 saatlik iş gününü işverenlere kabul ettirmek için iki yıl süre tanıdı ve 1 Mayıs 1886 günü tüm işçi ve örgütlerin Chicago'da toplanması kararlaştırıldı.

1 Mayıs günü geldiğinde seksen bin işçi meydanları doldurdu ve düzenli bir şekilde yürüyüşe geçti. Sekiz saatlik iş gününün "insanca" bir istek olduğunu söylediler.

Mitingin ardından kalabalık dağılırken ulusal muhafızlar dağılan kalabalığa ateş açtı ve altı kişi öldü…

Bu mücadeleden 1 Mayıs doğdu. Tarihteki yeri emek mücadelesinin dayanışmasıdır.

Dünya işçileri için 1 Mayıs; iş, emek, dayanışma ve özgürlük günü…

Türkiye'de 1 Mayıs 1976 tarihini hatırlarsak, önemli bir dönüm noktasıydı; yarım yüzyıllık bir oluşumdan sonra işçi sınıfı ilk kez yüzbinlerle ölçülen bir kalabalıkla 1 Mayıs'ı "İşçi Bayramı" olarak kutluyordu. Bu, Türk toplumunun çağdaşlaşma ve demokratikleşme sürecinde attığı bir önemli adımı gösteriyordu.

"Kanlı Pazar"

1977'nin 1 Mayıs'ı bir başka anlamlı tarihti başlı başına… İşçi sınıfı mücadelesinin yadsınamaz, kaçınılmaz biçimde kan ve ateş içinden geçişiydi… 500 bin kişinin katıldığı topluluğa ateş açılmış, 34 kişi hayatını kaybederken 136 kişi de yaralanmıştı…

Üzerine kanlı bir perde indirilen 1977'nin 1 Mayıs'ı için kuşkusuz, en doğru yargıyı tarih verecek.

Emekçinin dayanışma günü olan 1 Mayıs kutlu olsun.

Seydişehir Gündem ekibi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.