whatsapp

Burada kadınlar erkeklere başlık parası ödüyor!

KÜLTÜR - SANAT 16.02.2019 - 11:07, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Burada kadınlar erkeklere başlık parası ödüyor!

Makedonya Kralı Büyük İskender’in kayıp kabilesi olarak bilinen Kalaş Kabilesi, Pakistan – Afganistan sınırındaki üç bin metrelik dağların arasındaki sarp vadilerde yaşıyor. Çünkü onların geçmişi Makedonya’dan bu topraklara gelen büyük İskender’in ordusuna dayanıyor. İşte Kalaş Kabilesi ve ilginç yaşam tarzı… Kalaş Kabilesi, Pakistan-Afganistan sınırı arasında 3 bin metrelik dağların arasında yaşıyorlar. Kalaşların kökeninin İskender’in ordusunda yer alan askerlerin soyundan geldiği düşünülüyor, bu nedenle Büyük İskender’in kayıp kabilesi olarak da biliniyorlar. Büyük İskender’in Afganistan’da iki yıl kaldıktan sonra Çin’e geçmek isterken Hindikuş Dağları’nda ölümüyle sonuçlanan son seferinde ülkelerine dönmeyen ve bölgede kalan ordusunun soyundan geldiklerine inanılıyor. Ortalama 4-5 bin Kalaş olduğu düşünülüyor ve kabile Pagan kültürünün izlerini taşıyor. Yaşadıkları yer ve çevresindeki dinler çok farklı olsa da kültürlerini ve geleneklerini devam ettirmeyi başarabilmişler Bölgede Taliban tehtidi olduğu için vadiye ulaşmak oldukça zor Burruşeski dilini konuşuyorlar ve bir arada yaşadıkları Müslümanlarla Çitralce ve Urduca konuşarak anlaşıyorlar. Hala ilkel bir yaşam sürdüren Kalaş Kabilesi, değirmenden un öğüterek ekmeklerini yapıyorlar ve çamaşırlarını-bulaşıklarını vadiden akan ırmakta yıkıyorlar. Ayrıca başlarına taktıkları “şuşut tekke” adı verilen keplerini, bellerine sardıkları “patti”yi ve “pirançuvi” adındaki giydikleri elbisenin tamamını kendileri işliyor.  Kalaş erkekleri istedikleri gibi giyinebilirken kadınları kendi diktikleri geleneksel ve rengarenk elbiseleri ömür boyu giyiyor. Kabilede kadınlar istediği zaman eş değiştirme hakkına sahip oluyor ancak erkekler aynı hakka sahip değil. değiştirmek isteyen Kalaş kadınlarının beğendiği erkeğe mektup yazması ve ardından başlık parası ödemesi eş değişimi için yeterli oluyor Yıl içerisinde kutladıkları 4 büyük festival var. En büyüğünü “Çilam Coşhi ” adını verdikleri baharın gelişi kutlamaları.

Makedonya Kralı Büyük İskender’in kayıp kabilesi olarak bilinen Kalaş Kabilesi, Pakistan – Afganistan sınırındaki üç bin metrelik dağların arasındaki sarp vadilerde yaşıyor.

Çünkü onların geçmişi Makedonya’dan bu topraklara gelen büyük İskender’in ordusuna dayanıyor.

İşte Kalaş Kabilesi ve ilginç yaşam tarzı…

Kalaş Kabilesi, Pakistan-Afganistan sınırı arasında 3 bin metrelik dağların arasında yaşıyorlar.

Kalaşların kökeninin İskender’in ordusunda yer alan askerlerin soyundan geldiği düşünülüyor, bu nedenle Büyük İskender’in kayıp kabilesi olarak da biliniyorlar.

Büyük İskender’in Afganistan’da iki yıl kaldıktan sonra Çin’e geçmek isterken Hindikuş Dağları’nda ölümüyle sonuçlanan son seferinde ülkelerine dönmeyen ve bölgede kalan ordusunun soyundan geldiklerine inanılıyor.

Ortalama 4-5 bin Kalaş olduğu düşünülüyor ve kabile Pagan kültürünün izlerini taşıyor.

Yaşadıkları yer ve çevresindeki dinler çok farklı olsa da kültürlerini ve geleneklerini devam ettirmeyi başarabilmişler

Bölgede Taliban tehtidi olduğu için vadiye ulaşmak oldukça zor

Burruşeski dilini konuşuyorlar ve bir arada yaşadıkları Müslümanlarla Çitralce ve Urduca konuşarak anlaşıyorlar.

Hala ilkel bir yaşam sürdüren Kalaş Kabilesi, değirmenden un öğüterek ekmeklerini yapıyorlar ve çamaşırlarını-bulaşıklarını vadiden akan ırmakta yıkıyorlar.

Ayrıca başlarına taktıkları “şuşut tekke” adı verilen keplerini, bellerine sardıkları “patti”yi ve “pirançuvi” adındaki giydikleri elbisenin tamamını kendileri işliyor.

 Kalaş erkekleri istedikleri gibi giyinebilirken kadınları kendi diktikleri geleneksel ve rengarenk elbiseleri ömür boyu giyiyor.

Kabilede kadınlar istediği zaman eş değiştirme hakkına sahip oluyor ancak erkekler aynı hakka sahip değil.

değiştirmek isteyen Kalaş kadınlarının beğendiği erkeğe mektup yazması ve ardından başlık parası ödemesi eş değişimi için yeterli oluyor

Yıl içerisinde kutladıkları 4 büyük festival var. En büyüğünü “Çilam Coşhi ” adını verdikleri baharın gelişi kutlamaları.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.