whatsapp

Cemre düşmesi nedir?

GÜNDEM 19.02.2019 - 23:28, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Cemre düşmesi nedir?

Cemre düşmesi nedir? Cemre ne zaman düşer? Cemre düştü mü? Bir mevsim Cemre, havaya düşerek havayı, suya düşerek suyu son olarak toprağa düşerek toprağı ısıttığına inanılan bir doğa inanışı. Cemre Arapça kökenli bir kelime ve anlamı da kor. Ateş olarak da yorumlanabilir. Biz bunu "sıcaklığın artması" şeklinde yorumluyoruz. Baharın habercisi sıfatına uygun olarak ilkbahar öncesi, yedi gün arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılıyor. 1. cemre havaya düşer (19-20 Şubat) 2. cemre suya düşer (26-27 Şubat) 3. cemre toprağa düşer (5-6 Mart) Bunlar sonucunda sırasıyla hava, su ve toprak ısınıyor. Tabi bu denli uzun süredir var olan bir inanışın kültürel etkileri de oluyor haliyle. Divan şairlerinin, cemre zamanlarında baharın gelmesi dolayısıyla önemli kişilere yazdıkları övgü şiirleri de cemreliye olarak biliniyor örneğin. Tabiatta bu inanış, yılın soğuk yarısı denen yaklaşık 180 günlük dönemin, kasım ayına denk gelen 100. gününden sonra kademe kademe azalarak bitmesini hava, su ve toprağa düşen, "kor" şeklinde somutlaştırılan bir enerjinin düşüşüne bağlıyor. Zaten Anadolu inanışında da mevcut olan bir inanış bu Yıl, Hızır günleri (yaz) ve kasım günleri (kış) olarak ikiye ayrılıyor. Kasım günleri: miladi takvime göre 8 Kasım’da başlıyor ve 179 gün sonra 5 Mayıs’ta sona eriyor. Hızır günleri: 6 Mayıs’ta başlıyor ve 7 Kasım’a kadar 186 gün sürüyor. Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte Hıdırellez ve nevruz kutlamaları başlar bildiğiniz gibi. Yani hızır günlerinin başlaması kutlanıyor aslında. Sonuç olarak tabii ki bu, uzun yıllardır varlığını sürdüren bir inanış ancak günümüz modern meteorolojisiyle fazla uyuşan bir şey değil. Küresel ısınma başta olmak üzere çeşitli atmosfer olayları beklenmedik sonuçlar verebiliyor, cemre beklenilen tarihlerde havanın soğuduğuna şahit olunabiliyor. Yine de insanlığın doğayla kurduğu ilişkiyi güzel anlatan durumlardan biri. Bu aralar tam da son cemrenin düştüğü zamanlar. Gelse de kemiklerimiz güzelce ısınsa diye düşünmüyor değiliz.

Cemre düşmesi nedir? Cemre ne zaman düşer? Cemre düştü mü? Bir mevsim

Cemre, havaya düşerek havayı, suya düşerek suyu son olarak toprağa düşerek toprağı ısıttığına inanılan bir doğa inanışı.

Cemre Arapça kökenli bir kelime ve anlamı da kor. Ateş olarak da yorumlanabilir. Biz bunu "sıcaklığın artması" şeklinde yorumluyoruz. Baharın habercisi sıfatına uygun olarak ilkbahar öncesi, yedi gün arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılıyor.

1. cemre havaya düşer (19-20 Şubat)
2. cemre suya düşer (26-27 Şubat)
3. cemre toprağa düşer (5-6 Mart)

Bunlar sonucunda sırasıyla hava, su ve toprak ısınıyor.

Tabi bu denli uzun süredir var olan bir inanışın kültürel etkileri de oluyor haliyle. Divan şairlerinin, cemre zamanlarında baharın gelmesi dolayısıyla önemli kişilere yazdıkları övgü şiirleri de cemreliye olarak biliniyor örneğin.

Tabiatta bu inanış, yılın soğuk yarısı denen yaklaşık 180 günlük dönemin, kasım ayına denk gelen 100. gününden sonra kademe kademe azalarak bitmesini hava, su ve toprağa düşen, "kor" şeklinde somutlaştırılan bir enerjinin düşüşüne bağlıyor.
Zaten Anadolu inanışında da mevcut olan bir inanış bu

Yıl, Hızır günleri (yaz) ve kasım günleri (kış) olarak ikiye ayrılıyor.

Kasım günleri: miladi takvime göre 8 Kasım’da başlıyor ve 179 gün sonra 5 Mayıs’ta sona eriyor.

Hızır günleri: 6 Mayıs’ta başlıyor ve 7 Kasım’a kadar 186 gün sürüyor.

Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte Hıdırellez ve nevruz kutlamaları başlar bildiğiniz gibi. Yani hızır günlerinin başlaması kutlanıyor aslında.

Sonuç olarak tabii ki bu, uzun yıllardır varlığını sürdüren bir inanış ancak günümüz modern meteorolojisiyle fazla uyuşan bir şey değil. Küresel ısınma başta olmak üzere çeşitli atmosfer olayları beklenmedik sonuçlar verebiliyor, cemre beklenilen tarihlerde havanın soğuduğuna şahit olunabiliyor. Yine de insanlığın doğayla kurduğu ilişkiyi güzel anlatan durumlardan biri.

Bu aralar tam da son cemrenin düştüğü zamanlar. Gelse de kemiklerimiz güzelce ısınsa diye düşünmüyor değiliz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.