whatsapp

Ciyalı gelin (Allı gelin) tarih oldu

KÜLTÜR - SANAT 03.04.2018 - 11:41, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Ciyalı gelin (Allı gelin) tarih oldu

Gençlerimiz belki de hiç görmemiştir ciyalı gelini.
Görmeyenler bence çok şansızlar. Öyle güzeldir ki bizim ciyalı gelinimiz, Allı yeşilli kıyafetlerin üzerine rengârenk alüminyum ciyalar omzundan aşağıya taa dizlerine kadar dökülür. O’nu hazırlamak gelini giydirmek herkesin yapacağı iş değildir. Apayrı bir beceri ve ustalık sanat ister. Özel seçilmiş, süslenmiş ata binişi ayrı bir tören ve merasimle olur. İnişinde de binişinde de tatlı bir hüzün kaplar insanın içini. Düğün alayının arkasından atın üzerinde ki gelini seyretmek köyün tüm insanlarını farklı farklı duygulara boğardı. Bizler çok vefasız, tüketici yok edici bir nesiliz. Ketenli, Mesudiye yöremizde hemen hemen yok olmaya yüz tutmuş düğün geleneğimiz tarih oldu. Gelecek nesiller, çocuklarımız o ciyalı gelinlerimizi hiç bilmeyecek o bayramlarda eğlencelerimizde, düğünlerimizde bile olmayacak. Bu çok düşündürücü ve üzücü bir olaydır. Ve bunun suçlusu biziz, Çünkü yüzyıllardır bize kadar gelen bu güzellikleri biz kendimizden sonrasına aktaramıyoruz. Oysaki o bayram eğlencelerimiz ve ciyalı gelinlerimiz binlerce yıl öncesinden taa orta Asya’nın göbeğinden gelen özbe öz bizim tarihsel kültürümüzdür. Türkülerimizde, ağıtlarımızda köprüden geçerken saç bağı düşen, çaya düşüp elini tutamadığımız ümmü gelinler, Bizi kara kara taş gibi yakan paçaları yaş gibi olan hep o ciyalı gelinleri, Türkmen avşar gelinleridir. Binlerce yıldır bize kadar gelen geleneği 30 -40 yılda nasılda tüketiverdik. İnsanin tarihine, geleneklerine düşkün olması sadece ideolojik olarak siyasi arenada bunları savunmakla olmamalı, çok büyük zenginlik olan bu tür kültürel ve tarihi geleneklerimizi yaşamalı ve yaşatmalıyız. Keşke sadece Allı gelinler olsa tükettiğimiz. Yetkililerimize ve Halk Eğitim Müdürlüğümüze büyük görevler düşüyor. Haydin işbaşına. Ketenli beldemizden bir düğün anı.
Gençlerimiz belki de hiç görmemiştir ciyalı gelini.

Görmeyenler bence çok şansızlar.

Öyle güzeldir ki bizim ciyalı gelinimiz,

Allı yeşilli kıyafetlerin üzerine rengârenk alüminyum ciyalar omzundan aşağıya taa dizlerine kadar dökülür.

O’nu hazırlamak gelini giydirmek herkesin yapacağı iş değildir.

Apayrı bir beceri ve ustalık sanat ister.

Özel seçilmiş, süslenmiş ata binişi ayrı bir tören ve merasimle olur.

İnişinde de binişinde de tatlı bir hüzün kaplar insanın içini.

Düğün alayının arkasından atın üzerinde ki gelini seyretmek köyün tüm insanlarını farklı farklı duygulara boğardı.

Bizler çok vefasız, tüketici yok edici bir nesiliz.

Ketenli, Mesudiye yöremizde hemen hemen yok olmaya yüz tutmuş düğün geleneğimiz tarih oldu.

Gelecek nesiller, çocuklarımız o ciyalı gelinlerimizi hiç bilmeyecek o bayramlarda eğlencelerimizde, düğünlerimizde bile olmayacak.

Bu çok düşündürücü ve üzücü bir olaydır.

Ve bunun suçlusu biziz,

Çünkü yüzyıllardır bize kadar gelen bu güzellikleri biz kendimizden sonrasına aktaramıyoruz.

Oysaki o bayram eğlencelerimiz ve ciyalı gelinlerimiz binlerce yıl öncesinden taa orta Asya’nın göbeğinden gelen özbe öz bizim tarihsel kültürümüzdür.

Türkülerimizde, ağıtlarımızda köprüden geçerken saç bağı düşen, çaya düşüp elini tutamadığımız ümmü gelinler, Bizi kara kara taş gibi yakan paçaları yaş gibi olan hep o ciyalı gelinleri, Türkmen avşar gelinleridir. Binlerce yıldır bize kadar gelen geleneği 30 -40 yılda nasılda tüketiverdik.

İnsanin tarihine, geleneklerine düşkün olması sadece ideolojik olarak siyasi arenada bunları savunmakla olmamalı, çok büyük zenginlik olan bu tür kültürel ve tarihi geleneklerimizi yaşamalı ve yaşatmalıyız. Keşke sadece Allı gelinler olsa tükettiğimiz.

Yetkililerimize ve Halk Eğitim Müdürlüğümüze büyük görevler düşüyor. Haydin işbaşına.

Ketenli beldemizden bir düğün anı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.