whatsapp

Dar gelirlinin vay haline

ANALİZ 05.02.2020 - 01:34, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Dar gelirlinin vay haline

Hazine Bakanı Berat Albayrak, Ocak 2020’de enflasyonun tek haneye ineceği müjdesini vermişti. Sepetindeki oynamalara rağmen enflasyon 12.15 çıktı! Oysa tek hane tahminine dayanılarak işçi, memur ve emeklilere 6-8 oranında zam yapılmıştı. Zam eridi, yüzde 6 alanlar 6.15 puan, 8 alanlar da 4.15 ekside! Ne olacak şimdi? Dar gelirli halkın tüketimindeki ana kalemler gıda, barınma ve giyecektir. Gıdada yıllık enflasyon yüzde 26’larda, barınma ve giyecekte de  13-14’lerde geziniyor. Bu kadarla da kalmayacak. Su, emlak ve çöp vergilerindeki zamlar da son dönemeçte! 41’e kadar çıkacağı belirtilen vergi zamları da ötekilere eklenince, dar gelirlinin beli iyice bükülecek. Çözüm? Ücretlerde hiç değilse enflasyon farkı kadar iyileştirmeler yapmaktır! Yaparlar mı? Umut yok! Devletin harcamaları öylesine kabardı ki, Merkez Bankasının banknot matbaası para basmaktan yoruldu! İşçi, memur ve emekli için para basacak gücü kalmadı! Yeni zamlar yolda İğneden ipliğe yapılan zamlardan sonra yenileri de yola çıktı: AKP’nin hazırladığı Yerel Yönetimler Yasa Taslağı’na göre, emlak vergisinin yanı sıra suya ve çöpe yeni zamlar geliyor. Yeni düzenlemeye göre, emlak vergileri artık dört yılda bir değil, 2 yılda bir artacak. Ayrıca, yeni vergilendirme, seyyanen değil, mahalle ve sokak farklılıklarına göre değişik oranlarda olacak. Çevre Temizlik Vergisi ise yüzde 41 ila 21 oranında artacak. Suya zam yapılacak. Su faturaları, doğalgaz ve elektrik faturaları ile yarışacak. Taslak, yoksul belediyeleri içten içe sevindirecek gibi. Özellikle de muhalefet belediyelerini. Çünkü muhalif belediyeler de hükümetin yapacağı zamlar üzerinden yeni gelirler edinecek, halktan gelecek tepkileri de, “biz değil, hükümet zam yaptı ”diye savuşturabilecek. Ancak; su, emlak ve çevre (çöp) zamları direkt olarak belediyelerin kasasına girmeyecek. Zamlar İller Bankası’nda toplanacak, belediyelere oradan dağıtılacak. İller Bankası AKP’nin elinde olduğuna göre, dağıtımın nasıl yapılacağını kestirmek de zor değil! Halk kitleleri, üst üste binen zamları taşıyamaz hale geldi. Ücret zamları, artan vergi ve zamların altında ezildi. Kaçınılmaz olarak doğacak tepkiler bir erken genel seçimi gündeme taşır mı, olasıdır.

Hazine Bakanı Berat Albayrak, Ocak 2020’de enflasyonun tek haneye ineceği müjdesini vermişti.

Sepetindeki oynamalara rağmen enflasyon 12.15 çıktı!

Oysa tek hane tahminine dayanılarak işçi, memur ve emeklilere 6-8 oranında zam yapılmıştı.

Zam eridi, yüzde 6 alanlar 6.15 puan, 8 alanlar da 4.15 ekside!

Ne olacak şimdi?

Dar gelirli halkın tüketimindeki ana kalemler gıda, barınma ve giyecektir.

Gıdada yıllık enflasyon yüzde 26’larda, barınma ve giyecekte de  13-14’lerde geziniyor.

Bu kadarla da kalmayacak. Su, emlak ve çöp vergilerindeki zamlar da son dönemeçte! 41’e kadar çıkacağı belirtilen vergi zamları da ötekilere eklenince, dar gelirlinin beli iyice bükülecek.

Çözüm?

Ücretlerde hiç değilse enflasyon farkı kadar iyileştirmeler yapmaktır!

Yaparlar mı?

Umut yok! Devletin harcamaları öylesine kabardı ki, Merkez Bankasının banknot matbaası para basmaktan yoruldu! İşçi, memur ve emekli için para basacak gücü kalmadı!

Yeni zamlar yolda

İğneden ipliğe yapılan zamlardan sonra yenileri de yola çıktı:

AKP’nin hazırladığı Yerel Yönetimler Yasa Taslağı’na göre, emlak vergisinin yanı sıra suya ve çöpe yeni zamlar geliyor.

Yeni düzenlemeye göre, emlak vergileri artık dört yılda bir değil, 2 yılda bir artacak. Ayrıca, yeni vergilendirme, seyyanen değil, mahalle ve sokak farklılıklarına göre değişik oranlarda olacak.

Çevre Temizlik Vergisi ise yüzde 41 ila 21 oranında artacak. Suya zam yapılacak. Su faturaları, doğalgaz ve elektrik faturaları ile yarışacak.

Taslak, yoksul belediyeleri içten içe sevindirecek gibi. Özellikle de muhalefet belediyelerini.

Çünkü muhalif belediyeler de hükümetin yapacağı zamlar üzerinden yeni gelirler edinecek, halktan gelecek tepkileri de, “biz değil, hükümet zam yaptı ”diye savuşturabilecek.

Ancak; su, emlak ve çevre (çöp) zamları direkt olarak belediyelerin kasasına girmeyecek. Zamlar İller Bankası’nda toplanacak, belediyelere oradan dağıtılacak. İller Bankası AKP’nin elinde olduğuna göre, dağıtımın nasıl yapılacağını kestirmek de zor değil!

Halk kitleleri, üst üste binen zamları taşıyamaz hale geldi.

Ücret zamları, artan vergi ve zamların altında ezildi.

Kaçınılmaz olarak doğacak tepkiler bir erken genel seçimi gündeme taşır mı, olasıdır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.