whatsapp

E –fatura dönemi 1 Ocak 2020 de başlayacak

SİVİL TOPLUM 16.12.2019 - 12:23, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

E –fatura dönemi 1 Ocak 2020 de başlayacak

Hazine ve Maliye bakanlığı tarafından düzenlenen e- fatura ve e- Arşiv uygulamasına 01.01.2020 tarihi itibariyle başlanacak.                             Seydişehir esnaf ve sanatkârlar odasından konu hakkında yapılan açıklamada, Resmi gazetenin 19 Ekim 2019 ve 30923 sayı ile yayımlanan tebliğde; Mükelleflere fatura ve belgelerini bundan böyle Elektronik ortamda yazma ve saklama zorunluluğu getirilmiştir. Üyelerimiz ve ticaret erbabının belirtilen tarihten sonra, vergi mükellefi olan kimselere kesecekleri 5.000 TL, ile şahıslara kesecekleri 30.000 TL üzeri tutarındaki faturalarını e-Fatura yani elektronik ortamda keseceklerdir. Bu uygulama GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) sayfasından internet marifetiyle yapılacaktır. Kesilen bu tür faturalarında aynı yöntemle arşivlenmesi sağlanacaktır. Konu hakkında açıklama yapan, Seydişehir Esnaf ve Sanatkârlar oda Başkanı İbrahim Aypar; ‘’Oda olarak, üyelerimize ait diğer hizmetlerimizi zaten elektronik ortamda sürdürmekteyiz. Ancak 1 Ocak 2020 tarihinde başlanacak bu uygulama için hem ilgili kurumların ve hem de mükelleflerin alt yapı konusunda hiçbir hazırlıklarının olmadığını ve alt yapısının oluşturulmadığını düşünüyoruz. Kaldı ki; önceki dönemlere ait manüel olarak yapılan uygulamaların bile tam anlamıyla yapılamadığını görüp, yaşamaktayız. Bu uygulamanın ileri ki tarihe ertelenmesi gerekmektedir. Kısa sürede hayata geçirilmeye çalışılan uygulama hakkında üyelerimiz de yeterli bilgiye sahip değildir. Üyelerimiz odamızda oda personeli tarafından bilgilendirilmektedir. Daralan piyasa yüzünden esnaf ve sanatkârın, ekonomik sorunlarla Artık baş etmekte zorlandığını, piyasaya olan borcunun dışında Elektrik, Telefon, Bağ kur, vergi gibi zorunlu harcamalarını yapamaz hale gelmiştir. Sıkıntıda olan reel sektör için, sürekli sorunlarımızı aktardığımız başta üst kuruluşlarımız ve ilgili Bakanlıklar acilen ekonomik tedbirleri ortaya çıkarmalıdır. Bunun için KOSGEB ve diğer finansal desteklerin devreye sokulmasını, yılbaşı itibariyle asgari ücrete yapılacak zammın, yeterince yüksek olan, oda aidatları ve Bağ kur primlerine yansıtılmaması bekliyoruz’’ dedi.

Hazine ve Maliye bakanlığı tarafından düzenlenen e- fatura ve e- Arşiv uygulamasına 01.01.2020 tarihi itibariyle başlanacak.                            

Seydişehir esnaf ve sanatkârlar odasından konu hakkında yapılan açıklamada,

Resmi gazetenin 19 Ekim 2019 ve 30923 sayı ile yayımlanan tebliğde;

Mükelleflere fatura ve belgelerini bundan böyle Elektronik ortamda yazma ve saklama zorunluluğu getirilmiştir. Üyelerimiz ve ticaret erbabının belirtilen tarihten sonra, vergi mükellefi olan kimselere kesecekleri 5.000 TL, ile şahıslara kesecekleri 30.000 TL üzeri tutarındaki faturalarını e-Fatura yani elektronik ortamda keseceklerdir. Bu uygulama GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) sayfasından internet marifetiyle yapılacaktır. Kesilen bu tür faturalarında aynı yöntemle arşivlenmesi sağlanacaktır.

Konu hakkında açıklama yapan, Seydişehir Esnaf ve Sanatkârlar oda Başkanı İbrahim Aypar; ‘’Oda olarak, üyelerimize ait diğer hizmetlerimizi zaten elektronik ortamda sürdürmekteyiz. Ancak 1 Ocak 2020 tarihinde başlanacak bu uygulama için hem ilgili kurumların ve hem de mükelleflerin alt yapı konusunda hiçbir hazırlıklarının olmadığını ve alt yapısının oluşturulmadığını düşünüyoruz. Kaldı ki; önceki dönemlere ait manüel olarak yapılan uygulamaların bile tam anlamıyla yapılamadığını görüp, yaşamaktayız.

Bu uygulamanın ileri ki tarihe ertelenmesi gerekmektedir. Kısa sürede hayata geçirilmeye çalışılan uygulama hakkında üyelerimiz de yeterli bilgiye sahip değildir. Üyelerimiz odamızda oda personeli tarafından bilgilendirilmektedir.

Daralan piyasa yüzünden esnaf ve sanatkârın, ekonomik sorunlarla Artık baş etmekte zorlandığını, piyasaya olan borcunun dışında Elektrik, Telefon, Bağ kur, vergi gibi zorunlu harcamalarını yapamaz hale gelmiştir. Sıkıntıda olan reel sektör için, sürekli sorunlarımızı aktardığımız başta üst kuruluşlarımız ve ilgili Bakanlıklar acilen ekonomik tedbirleri ortaya çıkarmalıdır. Bunun için KOSGEB ve diğer finansal desteklerin devreye sokulmasını, yılbaşı itibariyle asgari ücrete yapılacak zammın, yeterince yüksek olan, oda aidatları ve Bağ kur primlerine yansıtılmaması bekliyoruz’’ dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.