whatsapp

Enflasyon ve memur emekli zamları

ANALİZ 05.01.2021 - 01:07, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Enflasyon ve memur emekli zamları

Devlet memurları ile memur emeklilerine ve BAĞ-KUR/SSK emeklilerine verilecek 6 ay süreli zamlar belli oldu. Memurlar ile emeklilerine yüzde 7,39, BAĞ-KUR ve işçi emeklilerin de yüzde 8,36 oranında zam yapılacak. Yıllık enflasyon ise yüzde 14,60 olarak açıklandı. Zamlar, buna göre, enflasyona endeksli. Enflasyon fiyat artışı demektir. Ücretler sabit kalıp fiyatlar arttıkça, paranın satın alma gücü düşer. 6 ay aralıklarla yapılan zamlar, düşen satın alma gücünü dengelemeyi amaçlar. Ama dengelenemez. Çünkü enflasyon hesaplamaları, halkın belli başlı harcamalarına göre yapılmaz. Örneğin gıda harcamalarına göre! Enflasyon sepetinde dar gelirli halkın belli ismini bile bilmediği ürünler vardır. Bu şekilde enflasyon rakamları, hayatın gerçeklerini tam olarak yansıtmaz. Nitekim bağımsız bir kurum olan Enflasyon Araştırma Grubu’nun yaptığı hesaplamaya göre, enflasyon gerçekte yüzde 36,75’tir. Yeni yapılan zamlar, gerçek enflasyonun altında kalıyor, bu şekilde satın alma gücü, zamlara rağmen, düşüyor! Bu sadece bu yıla özgü bir şey değil. Hesaplamalar her yıl halkın yaşamında yeri olmayan ürünlerin enflasyon sepetine atılması nedeniyle halkın satın alma gücü her yıl biraz daha eriyor. Bunun kanıtı, çarşı-Pazar rakamlarıdır. Çözüm, zamların temel ihtiyaç mal ve hizmetlerindeki fiyat artışına göre yapılmasıdır.

Devlet memurları ile memur emeklilerine ve BAĞ-KUR/SSK emeklilerine verilecek 6 ay süreli zamlar belli oldu.

Memurlar ile emeklilerine yüzde 7,39, BAĞ-KUR ve işçi emeklilerin de yüzde 8,36 oranında zam yapılacak.

Yıllık enflasyon ise yüzde 14,60 olarak açıklandı.

Zamlar, buna göre, enflasyona endeksli.

Enflasyon fiyat artışı demektir. Ücretler sabit kalıp fiyatlar arttıkça, paranın satın alma gücü düşer. 6 ay aralıklarla yapılan zamlar, düşen satın alma gücünü dengelemeyi amaçlar.

Ama dengelenemez. Çünkü enflasyon hesaplamaları, halkın belli başlı harcamalarına göre yapılmaz. Örneğin gıda harcamalarına göre! Enflasyon sepetinde dar gelirli halkın belli ismini bile bilmediği ürünler vardır. Bu şekilde enflasyon rakamları, hayatın gerçeklerini tam olarak yansıtmaz.

Nitekim bağımsız bir kurum olan Enflasyon Araştırma Grubu’nun yaptığı hesaplamaya göre, enflasyon gerçekte yüzde 36,75’tir.

Yeni yapılan zamlar, gerçek enflasyonun altında kalıyor, bu şekilde satın alma gücü, zamlara rağmen, düşüyor!

Bu sadece bu yıla özgü bir şey değil. Hesaplamalar her yıl halkın yaşamında yeri olmayan ürünlerin enflasyon sepetine atılması nedeniyle halkın satın alma gücü her yıl biraz daha eriyor.

Bunun kanıtı, çarşı-Pazar rakamlarıdır.

Çözüm, zamların temel ihtiyaç mal ve hizmetlerindeki fiyat artışına göre yapılmasıdır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.