whatsapp

Esnaf odası ahilik haftası mesajı

SİVİL TOPLUM 16.09.2019 - 20:24, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Esnaf odası ahilik haftası mesajı

Her yıl 16 – 23 Ağustos tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası dolayısı ile Seydişehir Esnaf ve Sanatkârlar odasından kutlama mesajı yayınlandı. Oda Başkanı İbrahim Aypar, ‘’Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda büyük rol oynayan ve 13’üncü yüzyılda görülmeye başlayan Esnaf kuruluşu olan Ahilik geleneğinin günümüzde de yaşatılıyor olması büyük önem taşıyor. Ahilik teşkilatı iş ahlakını yayan ve benimseten bir kuruluştur. Alın teriyle kazanılan bir sermaye olmayınca sanal ve helale dayanmayan kazançlar toplumun çeşitli sıkıntılar yaşamasına neden oluyor. Bu nedenle bir ahilik kültürüyle yoğrulan esnafımız toplum yapısı içinde büyük önem taşımaktadır. Ahilik, Esnaf ve sanatkârın yetiştirilme, çalışma biçimine yönelik ilkelerin yüzyıllar öncesinden gelen anlayışı içinde yer alan 'Gözü, Gönlü ve Kalbi Tok Olmak' düşüncesiyle kurumsallaşmış bir meslek teşkilatıdır. Esnaf, Ahilik öğretisi gereği iç denetim yolunu açık tutarak, kusurlu mal üretiminden kaçınırken, aynı zamanda tüketici haklarını koruyan, geleneksel bir kurumun ilkelerini yerine getirmektedir Toplumla Barışık, iyiyi, doğruyu, güzeli benimsemiş olan Ahilik kurumunun bu yanlarını yeni nesillere aktarmak ve öğretmek birincil amacımız olmalıdır. Bir ülkenin sosyal ve iktisaden kalkınmasının ancak kendi tarihî değerlerinin, günün şartlarına göre yeniden yorumlanmasıyla mümkün olacağını belirten. Başkan İbrahim Aypar, Zengin bir kültüre sahip olan Türk Milleti, bu değerlerini koruyarak, bozulmadan, gelecek nesillere aktarabilmiş ender milletlerden biri olmuştur. Türk sosyal ve ekonomik hayatının gelişmesinde önemli yeri olan Ahilik Teşkilatı da, halkımız tarafından günümüze kadar yaşatılmış bir geleneğimizdir. Bu geleneği çağımızın şartlarına uygun hale getirerek yaşatmak ve bugün toplumumuzun yaşadığı sosyal ve ekonomik sorunların çözümüne en büyük çare olarak kabullenmeliyiz.         Bizlere düşen en önemli görev manevi iklimle var olmuş bu geleneği kendimiz ve nesillerimizin hayatında uygulanmasını sağlamak olmalıdır. Bu duygularla Milletimizin daha güzel yarınlara erişmesini, diler. Tüm Esnaf ve Sanatkâr Camiasının Ahilik Haftasını ve gününü kutlar. Hayırlı işler dilerim.’’

Her yıl 16 – 23 Ağustos tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası dolayısı ile Seydişehir Esnaf ve Sanatkârlar odasından kutlama mesajı yayınlandı.

Oda Başkanı İbrahim Aypar, ‘’Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda büyük rol oynayan ve 13’üncü yüzyılda görülmeye başlayan Esnaf kuruluşu olan Ahilik geleneğinin günümüzde de yaşatılıyor olması büyük önem taşıyor. Ahilik teşkilatı iş ahlakını yayan ve benimseten bir kuruluştur. Alın teriyle kazanılan bir sermaye olmayınca sanal ve helale dayanmayan kazançlar toplumun çeşitli sıkıntılar yaşamasına neden oluyor. Bu nedenle bir ahilik kültürüyle yoğrulan esnafımız toplum yapısı içinde büyük önem taşımaktadır.

Ahilik, Esnaf ve sanatkârın yetiştirilme, çalışma biçimine yönelik ilkelerin yüzyıllar öncesinden gelen anlayışı içinde yer alan 'Gözü, Gönlü ve Kalbi Tok Olmak' düşüncesiyle kurumsallaşmış bir meslek teşkilatıdır. Esnaf, Ahilik öğretisi gereği iç denetim yolunu açık tutarak, kusurlu mal üretiminden kaçınırken, aynı zamanda tüketici haklarını koruyan, geleneksel bir kurumun ilkelerini yerine getirmektedir

Toplumla Barışık, iyiyi, doğruyu, güzeli benimsemiş olan Ahilik kurumunun bu yanlarını yeni nesillere aktarmak ve öğretmek birincil amacımız olmalıdır. Bir ülkenin sosyal ve iktisaden kalkınmasının ancak kendi tarihî değerlerinin, günün şartlarına göre yeniden yorumlanmasıyla mümkün olacağını belirten. Başkan İbrahim Aypar, Zengin bir kültüre sahip olan Türk Milleti, bu değerlerini koruyarak, bozulmadan, gelecek nesillere aktarabilmiş ender milletlerden biri olmuştur. Türk sosyal ve ekonomik hayatının gelişmesinde önemli yeri olan Ahilik Teşkilatı da, halkımız tarafından günümüze kadar yaşatılmış bir geleneğimizdir. Bu geleneği çağımızın şartlarına uygun hale getirerek yaşatmak ve bugün toplumumuzun yaşadığı sosyal ve ekonomik sorunların çözümüne en büyük çare olarak kabullenmeliyiz.        

Bizlere düşen en önemli görev manevi iklimle var olmuş bu geleneği kendimiz ve nesillerimizin hayatında uygulanmasını sağlamak olmalıdır.

Bu duygularla Milletimizin daha güzel yarınlara erişmesini, diler. Tüm Esnaf ve Sanatkâr Camiasının Ahilik Haftasını ve gününü kutlar. Hayırlı işler dilerim.’’

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.