whatsapp

Hititler 33 asırlık su anıtıyla bize ne anlatmak istedi

SİVİL TOPLUM 26.12.2020 - 00:55, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Hititler 33 asırlık su anıtıyla bize ne anlatmak istedi

Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı Sadıkhacı köyünde bulunan Eflatunpınar su anırtı, Beyşehir Gölü’nü besleyen doğal pınarlardan birinin üzerine Hititler döneminde inşa edilmiş. M.Ö 13. Yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen Eflatunpınar anıtının üzerinde fırtına, güneş ve dağ tanrılarıyla kanatlı güneş kursu bulunuyor. Mitolojik figürlerin süslediği anıtta bulunan dağ tanrılarının göbeğinden fışkıran sular, bundan 3 bin 300 yıl kadar önce Anadolu insanının suyun yaşamsal önemine verdiği değeri anlatmayı sürdürüyor. Anadolu’nun ilk merkezi devlet yönetimini kuran Hititlerin tarih sahnesinden silinmesinde savaşların yanı sıra kuraklığın da önemli bir etken olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konuluyor. Hitit kralı Tuthaliya döneminde, bundan tam 33 asır önce inşa edilen Eflatunpınar anıtı, bugünün Anadolu insanına suyun değerini anlatan bir vasiyet mektubu gibi varlığını sürdürüyor. Türkiye su kısıtı çeken ülkeler kategorisinden, su fakiri ülkeler kategorisine doğru hızla ilerliyor. Son 60 yılda sulak alanlarının 1 milyon 300 bin hektarlık kısmını kaybeden Türkiye, kuraklık tehdidi altındaki ülkelerin başında geliyor. Ancak son 15 yılda tarımdan içme suyuna suyun ticarileştirilmesi için ardı ardında yasal düzenlemeler çıkartan Türkiye, enerji üretimi gerekçesiyle yapılan su kullanım hakkı anlaşmalarıyla birçok tatlı su kaynağını şirketlerin kullanımına sundu. Kirlilik ve kötü kullanım yüzünden birçok nehir, göl ve delta yok olma tehdidiyle karşı karşıya. Anadolu’nun ilk büyük imparatorluğu olan Hititlerin su konusunda gösterdiği özeni yansıtan anıtsal yapılardan biri olan Konya Beyşehir’deki Eflatunpınar anıtı, yaklaşık 3 bin 300 yıl öncesinden bugüne yazılmış uyarı mektubu niteliğinde.

Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı Sadıkhacı köyünde bulunan Eflatunpınar su anırtı, Beyşehir Gölü’nü besleyen doğal pınarlardan birinin üzerine Hititler döneminde inşa edilmiş. M.Ö 13. Yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen Eflatunpınar anıtının üzerinde fırtına, güneş ve dağ tanrılarıyla kanatlı güneş kursu bulunuyor. Mitolojik figürlerin süslediği anıtta bulunan dağ tanrılarının göbeğinden fışkıran sular, bundan 3 bin 300 yıl kadar önce Anadolu insanının suyun yaşamsal önemine verdiği değeri anlatmayı sürdürüyor. Anadolu’nun ilk merkezi devlet yönetimini kuran Hititlerin tarih sahnesinden silinmesinde savaşların yanı sıra kuraklığın da önemli bir etken olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konuluyor. Hitit kralı Tuthaliya döneminde, bundan tam 33 asır önce inşa edilen Eflatunpınar anıtı, bugünün Anadolu insanına suyun değerini anlatan bir vasiyet mektubu gibi varlığını sürdürüyor.

Türkiye su kısıtı çeken ülkeler kategorisinden, su fakiri ülkeler kategorisine doğru hızla ilerliyor. Son 60 yılda sulak alanlarının 1 milyon 300 bin hektarlık kısmını kaybeden Türkiye, kuraklık tehdidi altındaki ülkelerin başında geliyor. Ancak son 15 yılda tarımdan içme suyuna suyun ticarileştirilmesi için ardı ardında yasal düzenlemeler çıkartan Türkiye, enerji üretimi gerekçesiyle yapılan su kullanım hakkı anlaşmalarıyla birçok tatlı su kaynağını şirketlerin kullanımına sundu. Kirlilik ve kötü kullanım yüzünden birçok nehir, göl ve delta yok olma tehdidiyle karşı karşıya. Anadolu’nun ilk büyük imparatorluğu olan Hititlerin su konusunda gösterdiği özeni yansıtan anıtsal yapılardan biri olan Konya Beyşehir’deki Eflatunpınar anıtı, yaklaşık 3 bin 300 yıl öncesinden bugüne yazılmış uyarı mektubu niteliğinde.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.