whatsapp

İngiltere’den demokrasi örneği

İZ BIRAKANLAR 20.08.2018 - 01:02, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

İngiltere’den demokrasi örneği

İngiltere'de Meclisin Yürütme Yetkisinin Kralın Yetkilerinin Üstüne Geçmesini Sağlayan Olay bundan tam 365 yıl önce 1649'da, doğuda monarşilerin höt diyenin kafasını uçurduğu dönemde ingiltere'nin kralı olan bu şahıs meclis kararı ile idam edilmiştir.  olayın önemini daha iyi kavramak için biraz ingiltere'nin tarihi perspektifine bakmamız gerekiyor bence. ingiltere'de hiçbir zaman bizim buralarda alışık olduğumuz gibi devlete sınırsız, koşulsuz biat eden bir anlayış olmadı. dükalıklar ve hanedanlıklara çalışan köylü kitle bizim buralarda alışık olduğumuz gibi "efendi"sine sınırsız biat etmek zorunda olan insanlar topluğu değildi. lordlar, dükler(artık toprak sahibi diyeceğim çünkü bir sürü sıfatları var bunların) ve köylüler arasında yazısız bir sözleşme var gibidir. köylüler toprak sahibinin hasatını toplar; toprak sahibi de köylülerin yeme, içme, barınma, sağlık gibi ihtiyaçlarını karşılar.  bu ihtiyaçları karşılanmadığı takdirde başka bir toprağa bağlı olarak çalışabilir(elbette bu konuda çok katı olan toprak sahipleri de vardı ancak isyanlar neticesinde büyük oranda bu hak elde edilmişti ancak hala bu hakkın kavgasının verildiği topraklar vardı tabi ki). ingilizler uzun süreli ayaklanmaları ile bu hakları elde etmişler ve bu anlayışı gelenekselleştirmişlerdir(benim götünün üstüne oturup her şeyi başkasının halletmesini bekleyen halkıma selam olsun). eskiden(şu anda 1649'dayız ona göre konuşuyorum varsayın) sadece toprak sahibi olanları ve din adamlarını içeren artık yavaş yavaş ticaretle uğraşan kesimin de dahil olduğu "asiller" sınıfı da aynı şekilde kralla çıkar ilişkisine sahipti. dükalıkların, hanedanlıkların yanında büyük çaptaki şirketlerin bile kendi savunma kuvvetleri vardı. bu nedenle ingiltere'de değil doğuya kıta avrupası'na göre dahi oldukça enteresan fakat "çağın koşullarına göre" oldukça demokratik bir sistem mevcuttu. bu durum günümüze fazlasıyla sirayet etmiştir. köylü isyanları, iç savaşlar ve özellikle çatışmaların akabinde gelen 1215 magna carta'dan sonra asillerin ve din adamlarının da hakimiyetine geçmeye başladı ve bu sözleşmeyle kralın yetkileri sınırlandı. 15.yüzyıla gelindiğinde ise kralın artık hem meclise, hem toprak sahiplerine, hem asillere, hem din adamlarına karşı önemli sorumlulukları vardı ve yetkileri baya kısıtlanmıştı.  5 aralık 1648 yılındaki meclis oturumunda tarihi bir karar alınarak 83'e karşı 129 oyla birinci charles'in idamına karar verildi. karar 1649 yılında infaz edildi. bu sayede meclisten hiçbir gücün üstün olmadığı mesajı tüm kraliyet ailesine net bir şekilde verildi. tüm ingiliz sömürgelerini kapsayan, yönetim şekli cumhuriyet olan commonwealthkuruldu. o günden sonra kraliyet git gide sembolik bir nitelik kazanarak yürütmeyi meclise devretti diyebiliriz. birinci charles'ın idamını "meclisin yürütme yetkisinin kralın yetkilerinin üstüne geçmesini sağlayan olay" olarak tanımlayabiliriz.

İngiltere'de Meclisin Yürütme Yetkisinin Kralın Yetkilerinin Üstüne Geçmesini Sağlayan Olay

bundan tam 365 yıl önce 1649'da, doğuda monarşilerin höt diyenin kafasını uçurduğu dönemde ingiltere'nin kralı olan bu şahıs meclis kararı ile idam edilmiştir. 

olayın önemini daha iyi kavramak için biraz ingiltere'nin tarihi perspektifine bakmamız gerekiyor bence. ingiltere'de hiçbir zaman bizim buralarda alışık olduğumuz gibi devlete sınırsız, koşulsuz biat eden bir anlayış olmadı. dükalıklar ve hanedanlıklara çalışan köylü kitle bizim buralarda alışık olduğumuz gibi "efendi"sine sınırsız biat etmek zorunda olan insanlar topluğu değildi.

lordlar, dükler(artık toprak sahibi diyeceğim çünkü bir sürü sıfatları var bunların) ve köylüler arasında yazısız bir sözleşme var gibidir. köylüler toprak sahibinin hasatını toplar; toprak sahibi de köylülerin yeme, içme, barınma, sağlık gibi ihtiyaçlarını karşılar. 

bu ihtiyaçları karşılanmadığı takdirde başka bir toprağa bağlı olarak çalışabilir(elbette bu konuda çok katı olan toprak sahipleri de vardı ancak isyanlar neticesinde büyük oranda bu hak elde edilmişti ancak hala bu hakkın kavgasının verildiği topraklar vardı tabi ki). ingilizler uzun süreli ayaklanmaları ile bu hakları elde etmişler ve bu anlayışı gelenekselleştirmişlerdir(benim götünün üstüne oturup her şeyi başkasının halletmesini bekleyen halkıma selam olsun). eskiden(şu anda 1649'dayız ona göre konuşuyorum varsayın) sadece toprak sahibi olanları ve din adamlarını içeren artık yavaş yavaş ticaretle uğraşan kesimin de dahil olduğu "asiller" sınıfı da aynı şekilde kralla çıkar ilişkisine sahipti. dükalıkların, hanedanlıkların yanında büyük çaptaki şirketlerin bile kendi savunma kuvvetleri vardı. bu nedenle ingiltere'de değil doğuya kıta avrupası'na göre dahi oldukça enteresan fakat "çağın koşullarına göre" oldukça demokratik bir sistem mevcuttu. bu durum günümüze fazlasıyla sirayet etmiştir.

köylü isyanları, iç savaşlar ve özellikle çatışmaların akabinde gelen 1215 magna carta'dan sonra asillerin ve din adamlarının da hakimiyetine geçmeye başladı ve bu sözleşmeyle kralın yetkileri sınırlandı. 15.yüzyıla gelindiğinde ise kralın artık hem meclise, hem toprak sahiplerine, hem asillere, hem din adamlarına karşı önemli sorumlulukları vardı ve yetkileri baya kısıtlanmıştı. 

5 aralık 1648 yılındaki meclis oturumunda tarihi bir karar alınarak 83'e karşı 129 oyla birinci charles'in idamına karar verildi. karar 1649 yılında infaz edildi.

bu sayede meclisten hiçbir gücün üstün olmadığı mesajı tüm kraliyet ailesine net bir şekilde verildi. tüm ingiliz sömürgelerini kapsayan, yönetim şekli cumhuriyet olan commonwealthkuruldu. o günden sonra kraliyet git gide sembolik bir nitelik kazanarak yürütmeyi meclise devretti diyebiliriz.

birinci charles'ın idamını "meclisin yürütme yetkisinin kralın yetkilerinin üstüne geçmesini sağlayan olay" olarak tanımlayabiliriz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.