whatsapp

Kamışları ekonomiye kazandırıyor

KÜLTÜR - SANAT 18.02.2018 - 11:23, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Kamışları ekonomiye kazandırıyor

Konya’nın Seydişehir ilçesinde 70 yaşındaki Muammer Kıl, Bölgede yetişen kamışlardan yastık yaparak ekonomiye kazandırıyor.
İlçede bu mesleği yapan yalnızca kendisinin olduğunu anlatan Kıl, yaptığı açıklamada Seydişehir Suğla ve Beyşehir  göllerinde yetişen kamışlardan 60 yıldır yastık yaptığını kaydetti. Eskiden en çok köylerde kullanıldığını ifade eden Muammer Kıl, ‘’ Kamış yastıkları şimdi isteyen kişiler şark köşelerini süslemek için alıyor. Çekyatlar, koltuklar çıkalı kamış yastıklar biraz tarihi eser oldu. Günümüzde ancak ayda bir bilemedin iki kişi gelip alıyor” diye konuştu. Mesleği babasından öğrendiğini dile getiren Kıl, ‘’ Eskiden bu dükkanda  eşeklere semer, evlere hasır örer, kamış yastık yapardık. Köylerden çok talep gelirdi. Yetiştiremezdik. Şimdi bu meslekler yok olmaya yüz tuttu. Şehirlerde şark köşesi döşeyenler ve köylerden az da olsa gelen talep üzerine yapıyorum. Benden başka da yapan yok. Aslında hasır kamış çok sağlıklı evin rutubet ve nemini alır. Ama şimdi rağbet yok. Günde 5 tane yapıyorum. 10 liraya yorgancılara satıyorum. Onlarda  kılıf geçirerek 20- 25 liraya satıyor.’’diye konuştu.
Konya’nın Seydişehir ilçesinde 70 yaşındaki Muammer Kıl, Bölgede yetişen kamışlardan yastık yaparak ekonomiye kazandırıyor.

İlçede bu mesleği yapan yalnızca kendisinin olduğunu anlatan Kıl, yaptığı açıklamada Seydişehir Suğla ve Beyşehir  göllerinde yetişen kamışlardan 60 yıldır yastık yaptığını kaydetti.

Eskiden en çok köylerde kullanıldığını ifade eden Muammer Kıl, ‘’ Kamış yastıkları şimdi isteyen kişiler şark köşelerini süslemek için alıyor. Çekyatlar, koltuklar çıkalı kamış yastıklar biraz tarihi eser oldu. Günümüzde ancak ayda bir bilemedin iki kişi gelip alıyor” diye konuştu.

Mesleği babasından öğrendiğini dile getiren Kıl, ‘’ Eskiden bu dükkanda  eşeklere semer, evlere hasır örer, kamış yastık yapardık. Köylerden çok talep gelirdi. Yetiştiremezdik. Şimdi bu meslekler yok olmaya yüz tuttu. Şehirlerde şark köşesi döşeyenler ve köylerden az da olsa gelen talep üzerine yapıyorum. Benden başka da yapan yok. Aslında hasır kamış çok sağlıklı evin rutubet ve nemini alır. Ama şimdi rağbet yok. Günde 5 tane yapıyorum. 10 liraya yorgancılara satıyorum. Onlarda  kılıf geçirerek 20- 25 liraya satıyor.’’diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.