whatsapp

Kültür sanat müzesi tarihe ışık tutuyor

KÜLTÜR - SANAT 10.03.2020 - 03:10, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Kültür sanat müzesi tarihe ışık tutuyor

Sanat kültür müzesi Seydişehir tarihini yaşatıyor.
Konya’nın Seydişehir ilçesinde 2013 yılında dönemin belediye başkanı tarafından açılan Adile Baysal kültür sanat müzesi, içinde barındırdığı 749 parça eşyadan oluşan eserler ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor. 1900 yıllarda Naim Tekeli tarafından yapılan kızı Adile Baysal tarafından belediyeye bağışlanan 700 metrekare tarihi evin müzeye dönüştürülerek her odasında, birbirinden farklı yöresel kıyafetler, mutfak eşyaları, tarım aletleri olmak üzere 749 parça eşyadan oluşuyor. Bölge halkının evlilik törenlerinde uyguladıkları örf ve adetleri, yemek yeme alışkanlıkları, şark odaları, pekmez kaynatma odası gibi bölümler müzenin temelini oluşturuyor. Müzede her şeyin çok güzel düşünüldüğünü anlatan 76 yaşındaki Araştırmacı yazar Ali Kazankaya, asırlık eşyaların insanları derine götüren bir duygu olduğunu söyledi. Kazankaya; ‘’ Görülüyor ki vatandaşlarımız Osmanlıdan günümüze çok eskiye dayanan, dedelerinden kalma emanetlere çok sadıklar ki onları biriktirmişler, nesilden nesle, elden ele ulaştırmışlar ve burada sergilenmesini sağlamışlar. Müzeyi gezdiğimizde mutfak eşyalarından silahlara ve kıyafetlere kadar her şey var. Arkadaşların babaannesinin gelinliği var burada. Atalarımızın, ecdadımızın daha önceki yaşayışlarını çıplak gözle gördük. Her şey anlatmakla da olmuyor. Gezip görmek ve bizzat şahit olmak lazımdır. İnsanların kendi tarihlerini gelip görmelerini ve gezmelerini tavsiye ediyorum. Halkın yaşam koşullarının yaşatıldığı müzenin ilçe turizmine önemli faydalar sağladığı inancındayım. Amacımız gelecek kuşaklara kültürel yaşamlarımızı unutturmamak " diye konuştu.  
Sanat kültür müzesi Seydişehir tarihini yaşatıyor.

Konya’nın Seydişehir ilçesinde 2013 yılında dönemin belediye başkanı tarafından açılan Adile Baysal kültür sanat müzesi, içinde barındırdığı 749 parça eşyadan oluşan eserler ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

1900 yıllarda Naim Tekeli tarafından yapılan kızı Adile Baysal tarafından belediyeye bağışlanan 700 metrekare tarihi evin müzeye dönüştürülerek her odasında, birbirinden farklı yöresel kıyafetler, mutfak eşyaları, tarım aletleri olmak üzere 749 parça eşyadan oluşuyor.

Bölge halkının evlilik törenlerinde uyguladıkları örf ve adetleri, yemek yeme alışkanlıkları, şark odaları, pekmez kaynatma odası gibi bölümler müzenin temelini oluşturuyor.

Müzede her şeyin çok güzel düşünüldüğünü anlatan 76 yaşındaki Araştırmacı yazar Ali Kazankaya, asırlık eşyaların insanları derine götüren bir duygu olduğunu söyledi.

Kazankaya; ‘’ Görülüyor ki vatandaşlarımız Osmanlıdan günümüze çok eskiye dayanan, dedelerinden kalma emanetlere çok sadıklar ki onları biriktirmişler, nesilden nesle, elden ele ulaştırmışlar ve burada sergilenmesini sağlamışlar. Müzeyi gezdiğimizde mutfak eşyalarından silahlara ve kıyafetlere kadar her şey var. Arkadaşların babaannesinin gelinliği var burada. Atalarımızın, ecdadımızın daha önceki yaşayışlarını çıplak gözle gördük. Her şey anlatmakla da olmuyor. Gezip görmek ve bizzat şahit olmak lazımdır. İnsanların kendi tarihlerini gelip görmelerini ve gezmelerini tavsiye ediyorum. Halkın yaşam koşullarının yaşatıldığı müzenin ilçe turizmine önemli faydalar sağladığı inancındayım. Amacımız gelecek kuşaklara kültürel yaşamlarımızı unutturmamak " diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.