whatsapp

Lorlu bittik geleneği unutulmuyor

KÜLTÜR - SANAT 21.06.2020 - 15:42, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Lorlu bittik geleneği unutulmuyor

10 bin 500 yıllık bir tarım geçmişine sahip Seydişehir’in Suğla Ovası ve çevresindeki köylerde yaşayan kadınlar hamur işlerinde büyüklerinden gördükleri lorlu bittik geleneğini yaşatıyor. Ocak ateşinde sac üzerinde bittikleri pişirdiklerini ifade eden köy kadınlarından Emine Sarı, her yıl bahar ve yaz aylarında düzenli olarak yufka ekmeği yaptıklarını bunun yanında da lorlu ekmek pişirerek komşularına ikram ettiklerini söyledi. Sarı, "Komşularımızla ve akrabalarımızla birlikte tüketeceğimiz yufka ekmeğimizi yaparken yanında da yüzyıllara dayanan bir yöresel lezet geleneğimiz olan lorlu bitiği pişiriyoruz, sırayla her gün birimizin ekmeğini yapıp bu atalarımızdan öğrendiklerimizi yaşatıyoruz" dedi. Sarı sözlerine "Buğdaydan başlayıp, ekmeğe uzanan bu yolcuğun sonunda sofralarımıza lezzet katan Anadolu köy ekmeği lorlu bittiği hep birlikte yapıp tüketiyoruz. Bu kültürümüz köylerden şehirlere göç ile yok olmaya başlasa da gelenek ölmesin istiyorum. Kültürümüz yaşasın” dedi. . 

10 bin 500 yıllık bir tarım geçmişine sahip Seydişehir’in Suğla Ovası ve çevresindeki köylerde yaşayan kadınlar hamur işlerinde büyüklerinden gördükleri lorlu bittik geleneğini yaşatıyor.

Ocak ateşinde sac üzerinde bittikleri pişirdiklerini ifade eden köy kadınlarından Emine Sarı, her yıl bahar ve yaz aylarında düzenli olarak yufka ekmeği yaptıklarını bunun yanında da lorlu ekmek pişirerek komşularına ikram ettiklerini söyledi.

Sarı, "Komşularımızla ve akrabalarımızla birlikte tüketeceğimiz yufka ekmeğimizi yaparken yanında da yüzyıllara dayanan bir yöresel lezet geleneğimiz olan lorlu bitiği pişiriyoruz, sırayla her gün birimizin ekmeğini yapıp bu atalarımızdan öğrendiklerimizi yaşatıyoruz" dedi.

Sarı sözlerine "Buğdaydan başlayıp, ekmeğe uzanan bu yolcuğun sonunda sofralarımıza lezzet katan Anadolu köy ekmeği lorlu bittiği hep birlikte yapıp tüketiyoruz. Bu kültürümüz köylerden şehirlere göç ile yok olmaya başlasa da gelenek ölmesin istiyorum. Kültürümüz yaşasın” dedi. . 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.