whatsapp

Mahmut Esat’ın Ahlak Risalesi Kitabı Yayınlandı

KÜLTÜR - SANAT 04.07.2017 - 16:30, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Mahmut Esat’ın Ahlak Risalesi Kitabı Yayınlandı

Seydişehirli Mahmut Esat Kadaster Efendinin 1879 yılında Osmanlıca yazdığı Ahlak Risalesi isimli kitabı ilk defa Türkçeye çevrilerek yayınlandı.
Kalkınma Bakanlığında şube müdürü olarak çalışan, Ankara Üniversitesi Felsefe Sosyal Bilimler ana bilim dalı dil tarihinde doktora çalışması yapan Yavuz Selim Dokumacı, Türkiye’nin önemli bilim âlimlerinden Seydişehirli Mahmut Esat Kadaster efendinin Osmanlıca ve İngilizce olarak yazılmış ‘Ahlak Risalesi’ isimli eserini ilk defa Türkçeye çevirdi. Kitabı Türkçeye çeviren, Yavuz Selim Dokumacı, yaptığı açıklamada, Mahmut Esat Efendinin 123 yıl önce İzmir’de 10 yıllık mahkeme başkanlığı döneminde çocuklar ve gençlere manevi değerlerin aşılanması için Osmanlıca yazdığı ilk eser olduğunu söyledi. Amacının ünlü âlimin 19 Osmanlıca yazılmış kitabını çevirmek olduğunu kaydeden Dokumacı, "Mahmut Esat Efendinin fıkıh ve hukuk dalında yazılmış 19 eserinden bir tanesi de Ahlak risalesidir. O dönem toplumsal bilinçlenmeye katkı sağlamak için bilhassa çocukların İslam ahlakı hususunda bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla kaleme almış. Bugün o düşünceleri günümüzde anlam ve önem ihtiva etmektedir. Onun eserleri Türk hukuk ve bilim tarihinde çok söz edilmektedir. Değerli bilim adamının kitabını çeviri yapmak ve onun bağışladığı ortaokulda eğitimini tamamlamış biri olarak büyük mutluluk duyuyorum. Bu eseri Tapu kadastro Genel Müdürlüğü tüm orta dereceli okullarda dağıtımını gerçekleştirecektir. Gençlerimiz için etkili ve yararlı olacağı kanaatindeyim.’’dedi. Kitabın 123 yıllık serüveni; Osmanlıcayı lisans eğitimi sürecinde öğrendiğini, akademik çalışmaları ve özel ilgisi sayesinde geliştirdiğini ifade eden Dokumacı, şu bilgileri aktardı: ‘’Mahmut Esat İstanbul Fatih medresesinde dini ilimler eğitimiyle başladı. Daha sonra matematik öğretmeni, Hukuku da okuyarak Osmanlıca ve din bilgisi öğretmeni olarak memuriyete başlamış. Hukuku da bitiren Mahmut Esat İzmir’e hâkim olarak atandı 10 yıllık mahkeme başkanlığı yaptı. Yurt dışı görevlerine gönderildi.1909 yılında Hüseyin Hilmi Paşa kabinesinde Defteri Hakan nazırlığı ve Devlet Tanzimat dairesi reisliğine getirildi. 1915 yılında Isparta’dan (mebus) Milletvekili seçildi. Tapu kadastronun kurucusudur. Türkiye Cumhuriyetine ışık tutan 19 adet Osmanlıca eseri bulunmaktadır. Günümüze örnek teşkil edecek Devlet adamlarındandır. 1917 yılında vefat ederek İstanbul Fatih Sultan Mehmet Türbesi yanındadır.’’
Seydişehirli Mahmut Esat Kadaster Efendinin 1879 yılında Osmanlıca yazdığı Ahlak Risalesi isimli kitabı ilk defa Türkçeye çevrilerek yayınlandı.

Kalkınma Bakanlığında şube müdürü olarak çalışan, Ankara Üniversitesi Felsefe Sosyal Bilimler ana bilim dalı dil tarihinde doktora çalışması yapan Yavuz Selim Dokumacı, Türkiye’nin önemli bilim âlimlerinden Seydişehirli Mahmut Esat Kadaster efendinin Osmanlıca ve İngilizce olarak yazılmış ‘Ahlak Risalesi’ isimli eserini ilk defa Türkçeye çevirdi.

Kitabı Türkçeye çeviren, Yavuz Selim Dokumacı, yaptığı açıklamada, Mahmut Esat Efendinin 123 yıl önce İzmir’de 10 yıllık mahkeme başkanlığı döneminde çocuklar ve gençlere manevi değerlerin aşılanması için Osmanlıca yazdığı ilk eser olduğunu söyledi.

Amacının ünlü âlimin 19 Osmanlıca yazılmış kitabını çevirmek olduğunu kaydeden Dokumacı, "Mahmut Esat Efendinin fıkıh ve hukuk dalında yazılmış 19 eserinden bir tanesi de Ahlak risalesidir. O dönem toplumsal bilinçlenmeye katkı sağlamak için bilhassa çocukların İslam ahlakı hususunda bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla kaleme almış. Bugün o düşünceleri günümüzde anlam ve önem ihtiva etmektedir. Onun eserleri Türk hukuk ve bilim tarihinde çok söz edilmektedir. Değerli bilim adamının kitabını çeviri yapmak ve onun bağışladığı ortaokulda eğitimini tamamlamış biri olarak büyük mutluluk duyuyorum. Bu eseri Tapu kadastro Genel Müdürlüğü tüm orta dereceli okullarda dağıtımını gerçekleştirecektir. Gençlerimiz için etkili ve yararlı olacağı kanaatindeyim.’’dedi.

Kitabın 123 yıllık serüveni;

Osmanlıcayı lisans eğitimi sürecinde öğrendiğini, akademik çalışmaları ve özel ilgisi sayesinde geliştirdiğini ifade eden Dokumacı, şu bilgileri aktardı:

‘’Mahmut Esat İstanbul Fatih medresesinde dini ilimler eğitimiyle başladı. Daha sonra matematik öğretmeni, Hukuku da okuyarak Osmanlıca ve din bilgisi öğretmeni olarak memuriyete başlamış. Hukuku da bitiren Mahmut Esat İzmir’e hâkim olarak atandı 10 yıllık mahkeme başkanlığı yaptı. Yurt dışı görevlerine gönderildi.1909 yılında Hüseyin Hilmi Paşa kabinesinde Defteri Hakan nazırlığı ve Devlet Tanzimat dairesi reisliğine getirildi. 1915 yılında Isparta’dan (mebus) Milletvekili seçildi. Tapu kadastronun kurucusudur. Türkiye Cumhuriyetine ışık tutan 19 adet Osmanlıca eseri bulunmaktadır. Günümüze örnek teşkil edecek Devlet adamlarındandır. 1917 yılında vefat ederek İstanbul Fatih Sultan Mehmet Türbesi yanındadır.’’

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.