whatsapp

Mazot zammı çiftçinin belini büktü

ANALİZ 28.06.2019 - 01:07, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Mazot zammı çiftçinin belini büktü

Artan enflasyonla beraber alım gücü azalan çiftçinin, mazota yapılan son zamla beraber beli iyice büküldü 2018 yılında mazot fiyatındaki yükselme eylül ayında yüzde 35’e, DAP gübresinde ağustos ayında yüzde 104’e, üre gübresinde ağustos ayında yüzde 114’e kadar yükseldi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası raporlarında da ifade edildiği üzere tarım ilacı fiyatları da 2018 yılı içinde yüzde 50-80 düzeyinde artış gösterdi. Bu fiyatlar karşısında çiftçi tarım ilacı ve gübreye ulaşmakta güçlük yaşadı. Son yapılan zam, motorin fiyatlarındaki artışlar çiftçimizin belini daha da bükecektir. Çiftçiyi güldürmedi Üretim maliyetleri son derece yüksek olan ve finansal kriz içinde bulunan çiftçinin 2018 yılında en büyük problemlerinden birinin hemen her yıl aynı şekilde yaşadığı pazarlama kanallarındaki sorunlar oldu. 2019 yılının ilk 6 ayına bakıldığı zaman istatistiklerin iyi göstermediği ve değişen bir şeyin olmadığı görülüyor. Ürün fiyatları ise çiftçinin yüzünü güldürmediğini görüyoruz. Doğru bir tarım politikası şart Doğru bir tarım politikası uygulanmadığı taktirde, üreticinin üretimden kaçması kaçınılmaz olacaktır. Ülke nüfusunun her yıl en az bir milyon kişi arttığı göz önüne alınmazsa, tarım alanları ve meralar korunmazsa, çiftçi gerektiği gibi desteklenmezse, Tarım Kanunu’nun desteklemeye ilişkin hükümlerine uyulmazsa, girdi maliyetlerini düşürmek için gerekli tedbirler alınmazsa, bir Bakandan diğerine değişen tarım politikaları düzeltilmezse, çiftçi ithalatla terbiye edilmeye kalkılırsa, kooperatifleşmeye gereken önem verilmez ve desteklemezse, sektördeki tüm bileşenlerin görüşü yerine sadece sermayenin görüşleri dikkate alınırsa, Ar-Ge çalışmalarına gereken önem verilmezse, istihdam sorunu çözülmezse tarımda ithalatçı olmaktan kurtulmamız mümkün değildir. Unutmamak gerekir ki, tarımımızı geliştirmeden, üretimimizi arttırmadan ekonominin kırılganlığını da düzeltemeyiz. ‘Dediğim dedik, öttürdüğüm düdük’ politikasından vazgeçmek gerekir.”

Artan enflasyonla beraber alım gücü azalan çiftçinin, mazota yapılan son zamla beraber beli iyice büküldü

2018 yılında mazot fiyatındaki yükselme eylül ayında yüzde 35’e, DAP gübresinde ağustos ayında yüzde 104’e, üre gübresinde ağustos ayında yüzde 114’e kadar yükseldi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası raporlarında da ifade edildiği üzere tarım ilacı fiyatları da 2018 yılı içinde yüzde 50-80 düzeyinde artış gösterdi. Bu fiyatlar karşısında çiftçi tarım ilacı ve gübreye ulaşmakta güçlük yaşadı.

Son yapılan zam, motorin fiyatlarındaki artışlar çiftçimizin belini daha da bükecektir.

Çiftçiyi güldürmedi
Üretim maliyetleri son derece yüksek olan ve finansal kriz içinde bulunan çiftçinin 2018 yılında en büyük problemlerinden birinin hemen her yıl aynı şekilde yaşadığı pazarlama kanallarındaki sorunlar oldu. 2019 yılının ilk 6 ayına bakıldığı zaman istatistiklerin iyi göstermediği ve değişen bir şeyin olmadığı görülüyor. Ürün fiyatları ise çiftçinin yüzünü güldürmediğini görüyoruz.

Doğru bir tarım politikası şart

Doğru bir tarım politikası uygulanmadığı taktirde, üreticinin üretimden kaçması kaçınılmaz olacaktır.

Ülke nüfusunun her yıl en az bir milyon kişi arttığı göz önüne alınmazsa, tarım alanları ve meralar korunmazsa, çiftçi gerektiği gibi desteklenmezse, Tarım Kanunu’nun desteklemeye ilişkin hükümlerine uyulmazsa, girdi maliyetlerini düşürmek için gerekli tedbirler alınmazsa, bir Bakandan diğerine değişen tarım politikaları düzeltilmezse, çiftçi ithalatla terbiye edilmeye kalkılırsa, kooperatifleşmeye gereken önem verilmez ve desteklemezse, sektördeki tüm bileşenlerin görüşü yerine sadece sermayenin görüşleri dikkate alınırsa, Ar-Ge çalışmalarına gereken önem verilmezse, istihdam sorunu çözülmezse tarımda ithalatçı olmaktan kurtulmamız mümkün değildir. Unutmamak gerekir ki, tarımımızı geliştirmeden, üretimimizi arttırmadan ekonominin kırılganlığını da düzeltemeyiz. ‘Dediğim dedik, öttürdüğüm düdük’ politikasından vazgeçmek gerekir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.