whatsapp

Meyve suyu içmek sağlığa zararlı mı?

SAĞLIK 06.11.2018 - 23:29, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Meyve suyu içmek sağlığa zararlı mı?

Meyve tüketimi, son zamanların en hararetli tartışma konularından biriyken bakalım meyve suyu tüketimi sağlık için olumlu bir şey mi? Önce, portakal yemenin faydalarıyla başlayalım Bir portakalda 60 kilokalori değerinde enerji vardır. Zaten sizin portakaldan almanız gereken enerji miktarı da budur. Bir portakaldan, bir su bardağının üçte birini veya dörtte birini dolduracak kadar su elde edersiniz. Yani bir bardak portakal suyu içtiğinizde, ihtiyacınız olan fruktozun yanı meyve şekerinin 3 ya da 4 katını almış olursunuz. fruktoz çok zararlıdır. Meyvenin abartılması çok zararlıdır. Mısır şurubu denen şey, zehirin önde gidenidir.  fruktoz konusu böyle. Portakalın faydalarına geri dönelim Bir portakal yediğiniz zaman, midenizde bir "doluluk" hissedersiniz. Mide çeperinde, gerilmeye karşı hassas olan reseptörler vardır. Bu reseptörler, beyindeki "doyma, hoşlanma merkezine, "ben artık doydum" sinyalleri gönderirler. (bu sinyaller biraz yavaş gider. Bu yüzden, ardından atlı geliyormuş gibi hızlı hızlı yemek yiyenler, kilo alırlar. Çünkü o sinyaller gidene kadar, fazladan yemek yemişlerdir.) portakalı yemeyip, suyunu içenler, bu "doluluk" hissinden de mahrum kalırlar. o doluluk hissini sıvılar vermez çünkü derhal bağırsağa intikal eder sıvılar. Biraz kilo da buradan aldık mı? Aldık. Portakal yediğiniz zaman, çok ama çok önemli bir şey yemiş olursunuz. Portakalın, o pek sevmediğiniz beyaz kısımları. İşte onlar "fiber"dir yani liftir. Lif, çok ama çok ama çok önemlidir insan sağlığı için. Çünkü hem bağırsak hareketlerinin düzenini sağlar, yani sizin daha kolay ve daha düzenli "kakaya çıkmanızı" sağlar. Portakal suyu içenler, bu liften mahrum kalırlar. Uzun vadede, daha kolay ve daha düzenli kakaya çıkmak, insanı kalın bağırsak kanserine karşı korur. abd'de kalın barsak kanserinin daha fazla görülmesinin sebeplerinden biri, kahvaltıda içilen dev boyutlardaki portakal sularıdır. Diğer bir sebebi de, çılgınca kırmızı et tüketilmesidir. Yani neymiş? Portakal yemek, bizi kalın barsak kanserine karşı da koruyormuş. Lifin diğer bir faydası da, kolesterolü düşürmesidir. Portakal suyu içenler, o canım lifi çöpe atarak, bu faydadan da mahrum kalırlar. Fazla şeker ve yüksek kolesterol, sonunda insanı metabolik sendroma götürür. Elma, nar, havuç, aklınıza başka ne suyu geliyorsa, üzüm vs. bunlar için de bu söylediklerim geçerli. Üzüm çekirdeğinde, nar çekirdeğinde çok müthiş koruyucu ve güçlendirici maddeler var. Narin sevmediğiniz beyaz kısımları da lif. Bunların suyunu içerek, hem lif kaybediyor, hem antioksidanları çöpe atıyor, hem de fazladan, pek çok fazladan gereksiz fruktoz alıyorsunuz. Elma da armut da böyle.

Meyve tüketimi, son zamanların en hararetli tartışma konularından biriyken bakalım meyve suyu tüketimi sağlık için olumlu bir şey mi?

Önce, portakal yemenin faydalarıyla başlayalım

Bir portakalda 60 kilokalori değerinde enerji vardır. Zaten sizin portakaldan almanız gereken enerji miktarı da budur.

Bir portakaldan, bir su bardağının üçte birini veya dörtte birini dolduracak kadar su elde edersiniz.

Yani bir bardak portakal suyu içtiğinizde, ihtiyacınız olan fruktozun yanı meyve şekerinin 3 ya da 4 katını almış olursunuz.

fruktoz çok zararlıdır. Meyvenin abartılması çok zararlıdır. Mısır şurubu denen şey, zehirin önde gidenidir. 

fruktoz konusu böyle.
Portakalın faydalarına geri dönelim

Bir portakal yediğiniz zaman, midenizde bir "doluluk" hissedersiniz. Mide çeperinde, gerilmeye karşı hassas olan reseptörler vardır. Bu reseptörler, beyindeki "doyma, hoşlanma merkezine, "ben artık doydum" sinyalleri gönderirler. (bu sinyaller biraz yavaş gider. Bu yüzden, ardından atlı geliyormuş gibi hızlı hızlı yemek yiyenler, kilo alırlar. Çünkü o sinyaller gidene kadar, fazladan yemek yemişlerdir.) portakalı yemeyip, suyunu içenler, bu "doluluk" hissinden de mahrum kalırlar. o doluluk hissini sıvılar vermez çünkü derhal bağırsağa intikal eder sıvılar. Biraz kilo da buradan aldık mı? Aldık.

Portakal yediğiniz zaman, çok ama çok önemli bir şey yemiş olursunuz. Portakalın, o pek sevmediğiniz beyaz kısımları. İşte onlar "fiber"dir yani liftir. Lif, çok ama çok ama çok önemlidir insan sağlığı için.

Çünkü hem bağırsak hareketlerinin düzenini sağlar, yani sizin daha kolay ve daha düzenli "kakaya çıkmanızı" sağlar. Portakal suyu içenler, bu liften mahrum kalırlar. Uzun vadede, daha kolay ve daha düzenli kakaya çıkmak, insanı kalın bağırsak kanserine karşı korur. abd'de kalın barsak kanserinin daha fazla görülmesinin sebeplerinden biri, kahvaltıda içilen dev boyutlardaki portakal sularıdır. Diğer bir sebebi de, çılgınca kırmızı et tüketilmesidir.

Yani neymiş? Portakal yemek, bizi kalın barsak kanserine karşı da koruyormuş.

Lifin diğer bir faydası da, kolesterolü düşürmesidir. Portakal suyu içenler, o canım lifi çöpe atarak, bu faydadan da mahrum kalırlar. Fazla şeker ve yüksek kolesterol, sonunda insanı metabolik sendroma götürür.

Elma, nar, havuç, aklınıza başka ne suyu geliyorsa, üzüm vs. bunlar için de bu söylediklerim geçerli.

Üzüm çekirdeğinde, nar çekirdeğinde çok müthiş koruyucu ve güçlendirici maddeler var. Narin sevmediğiniz beyaz kısımları da lif.

Bunların suyunu içerek, hem lif kaybediyor, hem antioksidanları çöpe atıyor, hem de fazladan, pek çok fazladan gereksiz fruktoz alıyorsunuz. Elma da armut da böyle.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.