whatsapp

Milletvekili Fahrettin Yokuş, Konya sahipsiz

SİYASET 20.11.2020 - 11:25, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Milletvekili Fahrettin Yokuş, Konya sahipsiz

topraklarımız çölleşiyor. Özellikle Karapınar, Cihanbeyli, Kulu ve Yunak şeridi çölleşmeyle yüz yüze” “KANAL KONYA YAPILMALI” Kanal İstanbul yerine Kanal Konya Projesi’ne ihtiyaç duyulduğunu aktaran Yokuş, “Konya Ovası Projesi (KOP) 1985 yılında başlamış ve halen devam eden büyük bir projedir. Bu proje Konya, Niğde, Karaman ve Aksaray illerimizi kapsıyordu. 2016 yılında çıkan bir yasa ile Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale ve Yozgat illeri de dahil edildi. Bu yıl KOP idaresi başkanlığına ayrılan bütçe sadece 118 Milyon TL.  KOP bünyesinde bu 8 vilayetimiz tarım kentidir. Aslında tamamının suya ihtiyacı vardır. Türkiye tarımda kendi kendine yeter bir ülke olabilmesi için Dicle-Fırat havzasından KOP bünyesine her yıl en az 8 Milyar metreküp su getirilmesi gerekmektedir. Böyle bir projenin maliyeti Kanal-İstanbul projesinin dörtte biri kadardır. Biz diyoruz ki Kanal-İstanbul değil, KANAL-KONYA, KANAL-KOP” şeklinde konuştu. “YERLEŞİM BİRİMLERİMİZİN İÇME SUYU PROBLEMİ VAR” “Konya’mız büyük şehir yasası düzenlemesinden sonra daha yoğun göç vermeye başlamıştır” diyen Yokuş son olarak şunları söyledi:  “1000’in üzerinde köyümüz ve kasabamızın yaklaşık dörtte biri ören yerine dönüşmüştür. Belediye hizmetleri köylerimize yeterince götürülemez olmuştur. Eskiden 200’ün üzerinde kasaba belediyemiz yerinde hizmetler sunuyor halkın hayatını kolaylaştırıyordu. Bir ucundan diğer ucuna 500 kilometre mesafe olan Konya’nın her yerleşim birimine belediye hizmetleri elbette yetersiz kalır. Köy ve kazalarımız hatta küçük ilçelerimizde hayat durma noktasında gelmiştir. Genç nüfus küçük ilçelerimizi, köy ve kasabalarımızı terk etmiştir. Pek çok yerleşim birimimizin içme suyu problemi vardır. Köylerimizin büyük bir bölümü yıllardır aspesli borulardan su içmektedir. Yol projeleri halledilememiş mahalle ve köylerimiz bulunmaktadır. Konya’mızın en önemli sorunlarından biri de çevre sorunlarıdır. Tüm köy ve kasabalarımızın kanalizasyonları arıtmasız olarak ırmak, dere, göl ve barajlarımıza akmaktadır. Bu kirli kimyasal karışımlı sularla tarım yapılmaktadır. Başta Çumra, Kadınhanı ve Derebucak olmak üzere birçok ilçemizin kanalizasyon sistemi arıtmasızdır. Konya’mızın bunlar gibi bekleyen birçok sorunu çözüm bekliyor. Konya’mız maalesef sahipsiz bırakılıyor”

topraklarımız çölleşiyor. Özellikle Karapınar, Cihanbeyli, Kulu ve Yunak şeridi çölleşmeyle yüz yüze”

“KANAL KONYA YAPILMALI”

Kanal İstanbul yerine Kanal Konya Projesi’ne ihtiyaç duyulduğunu aktaran Yokuş, “Konya Ovası Projesi (KOP) 1985 yılında başlamış ve halen devam eden büyük bir projedir. Bu proje Konya, Niğde, Karaman ve Aksaray illerimizi kapsıyordu. 2016 yılında çıkan bir yasa ile Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale ve Yozgat illeri de dahil edildi. Bu yıl KOP idaresi başkanlığına ayrılan bütçe sadece 118 Milyon TL.  KOP bünyesinde bu 8 vilayetimiz tarım kentidir. Aslında tamamının suya ihtiyacı vardır. Türkiye tarımda kendi kendine yeter bir ülke olabilmesi için Dicle-Fırat havzasından KOP bünyesine her yıl en az 8 Milyar metreküp su getirilmesi gerekmektedir. Böyle bir projenin maliyeti Kanal-İstanbul projesinin dörtte biri kadardır. Biz diyoruz ki Kanal-İstanbul değil, KANAL-KONYA, KANAL-KOP” şeklinde konuştu.

“YERLEŞİM BİRİMLERİMİZİN İÇME SUYU PROBLEMİ VAR”

“Konya’mız büyük şehir yasası düzenlemesinden sonra daha yoğun göç vermeye başlamıştır” diyen Yokuş son olarak şunları söyledi: 

“1000’in üzerinde köyümüz ve kasabamızın yaklaşık dörtte biri ören yerine dönüşmüştür. Belediye hizmetleri köylerimize yeterince götürülemez olmuştur. Eskiden 200’ün üzerinde kasaba belediyemiz yerinde hizmetler sunuyor halkın hayatını kolaylaştırıyordu. Bir ucundan diğer ucuna 500 kilometre mesafe olan Konya’nın her yerleşim birimine belediye hizmetleri elbette yetersiz kalır. Köy ve kazalarımız hatta küçük ilçelerimizde hayat durma noktasında gelmiştir. Genç nüfus küçük ilçelerimizi, köy ve kasabalarımızı terk etmiştir. Pek çok yerleşim birimimizin içme suyu problemi vardır. Köylerimizin büyük bir bölümü yıllardır aspesli borulardan su içmektedir. Yol projeleri halledilememiş mahalle ve köylerimiz bulunmaktadır. Konya’mızın en önemli sorunlarından biri de çevre sorunlarıdır. Tüm köy ve kasabalarımızın kanalizasyonları arıtmasız olarak ırmak, dere, göl ve barajlarımıza akmaktadır. Bu kirli kimyasal karışımlı sularla tarım yapılmaktadır. Başta Çumra, Kadınhanı ve Derebucak olmak üzere birçok ilçemizin kanalizasyon sistemi arıtmasızdır. Konya’mızın bunlar gibi bekleyen birçok sorunu çözüm bekliyor. Konya’mız maalesef sahipsiz bırakılıyor”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.