whatsapp

Nisa Leyla'dan hayal divan kitabı

KÜLTÜR - SANAT 13.01.2020 - 22:41, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Nisa Leyla'dan hayal divan kitabı

Geleneksel ve modern anlamda bir şairin ustalığa adımıdır DİVAN. Nisa Leyla da hem geleneksel hem de modern anlamda bu açıdan yola çıkıp HAYAL DİVAN’la ustalığa ilk adım olarak nitelendirilen bir çalışma yapmış, Enver Gökçe Şiir Ödülü’yle de karşılığını almıştır. İlk şiirlerinden itibaren varoluş kaygısını ve insanın siyasi kimliğini aşkla şiirsellendirir. Hayal divan’da varlığın diline biraz daha yaklaşır ve ilk kitapları Dar Paçalı Dizeler, Yokoluş Bir Sözcükse’den daha üst bir dile ulaşır. Hayalleri kişileştirerek hayallerden kompozisyonla kurar: “Hayallerin Soyunduğudur” adlı ilk bölümde “güneşim yaptım seni/ ölümlü kıldın hayal gövdemi/ başlıksızdır acılarım şimdi” ile giriş yapacak, acılarını başlıksız kılarak sınırsızlaştıracak ve bir tanım koymaktan kaçınacaktır. Bu ilk bölümde şiirlerini başlıksız kılarak şeklen de şiirinde bunu gösterecektir. Soyunan hayaller Nietsche’nin “yazar çağının köpeğidir” söyleminden hareketle, “köpekleşiyorum” da şair köpekleşecek ve insanın derinliği köpekle kıyaslaştırarak tanım bulacaktır: “köpekleşiyorum/ gerçeğin közünde/ tezler hazırlayıp dünyaya dair”  ya da “yazayım o zaman/ başka türlü evcilleşmez/ dünya” diyecektir. Üçüncü bölümde hayaller kırılır sitemler yer alır “gelecekte beni anlayacaksın” denir ama kırılan hayallerin yanında sitem dolu sözler hala devam eder: “sana kanmayayım da/ paramparça dünyaya mı kanayım?” “Hayallerin sakinleşmesidir” de “kalbimizi çapalamak için gelmedik/ dünyaya sakin ol. dostuz” denir ve hayaller sakinleşmeye çağrılır. “ses çıkaran kalp değil ses vermeyen/ toplumlar için varız” diyerek toplumsal duyguların kendi duygularından önemli olduğunu belirtir. Ve son dizeyle derdini belirtir: “hamiş: aslında benim sakin olmayan” Hayaller artık yokluğa oynamaktadır: “hayallerin yokluğudur” bölümünde. Gözler kapalıdır hem aşka hem gerçekliğe hem de günümüzde olan biten her şeye. “insan başkalaşır tükenir/ sevgiler azalır maddeleşir/ sözcükler yeni anneler arar/ yeni babalar, kemikleşirken kötülük/ yüzyıl yeniden derlenir/ gözlerimiz kapalıdır” Hayaller döngüdedir: “dönüşüyoruz sevgilim/ ben yaprak sen poyraza” Ve hayaller de yalnızlaşabilir: “hayallerin yalnızlığıdır” bölümünde yalnızlığın aşktan olduğunu ve en son bölümde de hayaller s’onsuzluktadır yani hem aşksızlık hem de sonsuzlukta “iyiyim ölüyorum” şiiriyle kitap sona erecektir. Şair bu hayatı hayallerle hafifletmeye ona biçim vermeye çalışmış ve “hayaller hayatın özrüdür” diyerek, dünyanın verdiği acı ve zorlukların yanında hayallerin umudun bir parçası olduğunu belirtmiştir. Yazar; İskenderun doğumlu. İlk ve orta öğrenimini İskenderun’da tamamladıktan sonra, Ç.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İngilizce İktisat Bölümü’nden mezun oldu. 3 yıl İngilizce Öğretmenliği, 5 yıl kamuda idarecilik yaptı. 

Geleneksel ve modern anlamda bir şairin ustalığa adımıdır DİVAN. Nisa Leyla da hem geleneksel hem de modern anlamda bu açıdan yola çıkıp HAYAL DİVAN’la ustalığa ilk adım olarak nitelendirilen bir çalışma yapmış, Enver Gökçe Şiir Ödülü’yle de karşılığını almıştır.
İlk şiirlerinden itibaren varoluş kaygısını ve insanın siyasi kimliğini aşkla şiirsellendirir.
Hayal divan’da varlığın diline biraz daha yaklaşır ve ilk kitapları Dar Paçalı Dizeler, Yokoluş Bir Sözcükse’den daha üst bir dile ulaşır. Hayalleri kişileştirerek hayallerden kompozisyonla kurar:
“Hayallerin Soyunduğudur” adlı ilk bölümde “güneşim yaptım seni/ ölümlü kıldın hayal gövdemi/ başlıksızdır acılarım şimdi” ile giriş yapacak, acılarını başlıksız kılarak sınırsızlaştıracak ve bir tanım koymaktan kaçınacaktır. Bu ilk bölümde şiirlerini başlıksız kılarak şeklen de şiirinde bunu gösterecektir.
Soyunan hayaller Nietsche’nin “yazar çağının köpeğidir” söyleminden hareketle, “köpekleşiyorum” da şair köpekleşecek ve insanın derinliği köpekle kıyaslaştırarak tanım bulacaktır: “köpekleşiyorum/ gerçeğin közünde/ tezler hazırlayıp dünyaya dair”  ya da “yazayım o zaman/ başka türlü evcilleşmez/ dünya” diyecektir.
Üçüncü bölümde hayaller kırılır sitemler yer alır “gelecekte beni anlayacaksın” denir ama kırılan hayallerin yanında sitem dolu sözler hala devam eder: “sana kanmayayım da/ paramparça dünyaya mı kanayım?”
“Hayallerin sakinleşmesidir” de “kalbimizi çapalamak için gelmedik/ dünyaya sakin ol. dostuz” denir ve hayaller sakinleşmeye çağrılır. “ses çıkaran kalp değil ses vermeyen/ toplumlar için varız” diyerek toplumsal duyguların kendi duygularından önemli olduğunu belirtir. Ve son dizeyle derdini belirtir: “hamiş: aslında benim sakin olmayan”
Hayaller artık yokluğa oynamaktadır: “hayallerin yokluğudur” bölümünde. Gözler kapalıdır hem aşka hem gerçekliğe hem de günümüzde olan biten her şeye.
“insan başkalaşır tükenir/ sevgiler azalır maddeleşir/ sözcükler yeni anneler arar/ yeni babalar, kemikleşirken kötülük/ yüzyıl yeniden derlenir/ gözlerimiz kapalıdır”
Hayaller döngüdedir: “dönüşüyoruz sevgilim/ ben yaprak sen poyraza”
Ve hayaller de yalnızlaşabilir: “hayallerin yalnızlığıdır” bölümünde yalnızlığın aşktan olduğunu ve en son bölümde de hayaller s’onsuzluktadır yani hem aşksızlık hem de sonsuzlukta “iyiyim ölüyorum” şiiriyle kitap sona erecektir.
Şair bu hayatı hayallerle hafifletmeye ona biçim vermeye çalışmış ve “hayaller hayatın özrüdür” diyerek, dünyanın verdiği acı ve zorlukların yanında hayallerin umudun bir parçası olduğunu belirtmiştir.

Yazar; İskenderun doğumlu. İlk ve orta öğrenimini İskenderun’da tamamladıktan sonra, Ç.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İngilizce İktisat Bölümü’nden mezun oldu. 3 yıl İngilizce Öğretmenliği, 5 yıl kamuda idarecilik yaptı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.