whatsapp

Ortakaraören halkının eşek üstünde istida yazma öyküsü

İZ BIRAKANLAR 10.01.2019 - 14:19, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Ortakaraören halkının eşek üstünde istida yazma öyküsü

Konya'nın Seydişehir ilçesi Ortakaraören kasabasında ‘İstida (dilekçe) şenliği her yaz ayında ilgiyle kutlanır. Şenliğin en büyük özelliği dilekçelerin eşek üzerinde yazılması. Bu gelenek çok eskiden geliyor. Kasabanın kültür seviyesini gösteren istida hadisesi her yıl yaz ayında sayalı yaylasında binlerce kişinin katıldığı şenliklerde oyun olarak canlandırılır. Hikâyesi ise; Eski tarihlerde bir olayına karışan vatandaşın dilekçe yazdırmak istemesi ile başlıyor; Kasabaya gelen vatandaş eşek üzerinde bulunan kasaba sakininden yardım ister. Bunun üzerine merkep üstündeki adam bir dilekçe yazar ve gelen misafire sen bunu al nahiyeye götür. Orada işini gör. Aldığı dilekçe ile adli makamlara başvuran vatandaş işini hallederek berat eder. Bu hikâye diğer vatandaşlara da örnek olur. Kimin başına bir iş gelse  'Git Ortakaraörene kimi görürsen gör, bir istida yazdır. Onlar eşeğin üzerinde bile istida (dilekçe) yazar, adamı ipten alır. Senin işini ancak Ortakaraörenliler halleder' denildiği anlatılır. Bu hikâyeyle Ortakaraören halkının çok okumasına vesile olur. Her yıl bu hikâyeden esinlenerek sayalı yaylasında istida şenlikleri düzenlenir. Son yıllarda eşek üstünde istida yazmaya ilginin azalmasına mahallenin büyükleri şöyle anlatır, ‘’Geçmişte eşek üstünde istida yazan Ortakaraörenliler maalesef bugün masa başında istida (dilekçe) yazamaz hale geldiler. Okuyan azaldı. Neredeyse yarım asırdır da milletvekili çıkaramıyoruz!’’

Konya'nın Seydişehir ilçesi Ortakaraören kasabasında ‘İstida (dilekçe) şenliği her yaz ayında ilgiyle kutlanır.

Şenliğin en büyük özelliği dilekçelerin eşek üzerinde yazılması. Bu gelenek çok eskiden geliyor.

Kasabanın kültür seviyesini gösteren istida hadisesi her yıl yaz ayında sayalı yaylasında binlerce kişinin katıldığı şenliklerde oyun olarak canlandırılır.

Hikâyesi ise;

Eski tarihlerde bir olayına karışan vatandaşın dilekçe yazdırmak istemesi ile başlıyor;

Kasabaya gelen vatandaş eşek üzerinde bulunan kasaba sakininden yardım ister. Bunun üzerine merkep üstündeki adam bir dilekçe yazar ve gelen misafire sen bunu al nahiyeye götür. Orada işini gör. Aldığı dilekçe ile adli makamlara başvuran vatandaş işini hallederek berat eder.

Bu hikâye diğer vatandaşlara da örnek olur. Kimin başına bir iş gelse  'Git Ortakaraörene kimi görürsen gör, bir istida yazdır. Onlar eşeğin üzerinde bile istida (dilekçe) yazar, adamı ipten alır. Senin işini ancak Ortakaraörenliler halleder' denildiği anlatılır.

Bu hikâyeyle Ortakaraören halkının çok okumasına vesile olur.

Her yıl bu hikâyeden esinlenerek sayalı yaylasında istida şenlikleri düzenlenir.

Son yıllarda eşek üstünde istida yazmaya ilginin azalmasına mahallenin büyükleri şöyle anlatır, ‘’Geçmişte eşek üstünde istida yazan Ortakaraörenliler maalesef bugün masa başında istida (dilekçe) yazamaz hale geldiler. Okuyan azaldı. Neredeyse yarım asırdır da milletvekili çıkaramıyoruz!’’

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.