whatsapp

Oyuncaklar ve çocuğun dünyası

SİVİL TOPLUM 14.08.2019 - 23:49, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Oyuncaklar ve çocuğun dünyası

Oyuncaklar, çocuğun dünyasındaki en önemli oyun aracı. Rastgele alınmış oyuncaklar onları olumsuz etkilerken, bilinçli seçilen oyuncaklar ise çocuğun psikolojik gelişimini olumlu yönde etkiliyor. Çocuk ve oyuncak ilişkisi ile anne-babaların bu konudaki tutumlarının ne olması gerektiğini Dr. Ünal Bozyer ve Dr. Ayşen Maraş, “Günümüzde çocuklar ebeveynleri, yakın çevresi ve okuldaki arkadaşlarından ziyade, sanal ortamdan etkilenerek sosyalleşmekte. Bu ortamlarda da toplumsal cinsiyet rollerine göre paylaşımlar gerçekleştiğinden erkek çocuklar savaş ve şiddet içerikli oyun ve oyuncaklara ilgi duyarken, kız çocuklar bebekler, giysiler, mutfak eşyaları oyun ve oyuncaklara yöneliyor” dedi. Çocuk gözlemlenmeli Oyuncakların çocukların dünyasını yansıttığını dile getiren Dr. Ayşen Maraş, çocuğun ne oynadığını ve oyunlarda neyin öne çıktığına anne babaların dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Maraş, böylelikle çocuğunun sorununun ne olduğuna dair oyunlardan mesaj alınabileceğini dile getirerek, “Oyunlarda gerçek şiddet, başkalarına veya hayvanlara zarar verme var ise, mutlaka çocuğun durumu ile ilgili uzman görüşü almak gerekir” ifadelerinde bulundu. Şiddet ögesi taşıyan oyuncaklarla çocukların oynamasını engellemenin çözüm olmayacağını vurgulayan Maraş, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Engelleyerek yaşadığı sorunla başa çıkmaya çalışan çocuğun elinden ifade yöntemini yani bir nevi ‘dilini’ almış oluruz. Bu da ileride daha büyük psikolojik sorunlara yol açabilir. Kendimize de, ‘Tutumlarımda yanlış bir yön var mı? Duygusal olarak çocuğum beni yeterince yanında hissediyor mu? Onunla daha fazla veya daha iyi nasıl iletişim kurabilirim?’ gibi sorular yöneltmeliyiz.”

Oyuncaklar, çocuğun dünyasındaki en önemli oyun aracı. Rastgele alınmış oyuncaklar onları olumsuz etkilerken, bilinçli seçilen oyuncaklar ise çocuğun psikolojik gelişimini olumlu yönde etkiliyor.

Çocuk ve oyuncak ilişkisi ile anne-babaların bu konudaki tutumlarının ne olması gerektiğini Dr. Ünal Bozyer ve Dr. Ayşen Maraş, “Günümüzde çocuklar ebeveynleri, yakın çevresi ve okuldaki arkadaşlarından ziyade, sanal ortamdan etkilenerek sosyalleşmekte. Bu ortamlarda da toplumsal cinsiyet rollerine göre paylaşımlar gerçekleştiğinden erkek çocuklar savaş ve şiddet içerikli oyun ve oyuncaklara ilgi duyarken, kız çocuklar bebekler, giysiler, mutfak eşyaları oyun ve oyuncaklara yöneliyor” dedi.

Çocuk gözlemlenmeli

Oyuncakların çocukların dünyasını yansıttığını dile getiren Dr. Ayşen Maraş, çocuğun ne oynadığını ve oyunlarda neyin öne çıktığına anne babaların dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Maraş, böylelikle çocuğunun sorununun ne olduğuna dair oyunlardan mesaj alınabileceğini dile getirerek, “Oyunlarda gerçek şiddet, başkalarına veya hayvanlara zarar verme var ise, mutlaka çocuğun durumu ile ilgili uzman görüşü almak gerekir” ifadelerinde bulundu.

Şiddet ögesi taşıyan oyuncaklarla çocukların oynamasını engellemenin çözüm olmayacağını vurgulayan Maraş, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Engelleyerek yaşadığı sorunla başa çıkmaya çalışan çocuğun elinden ifade yöntemini yani bir nevi ‘dilini’ almış oluruz. Bu da ileride daha büyük psikolojik sorunlara yol açabilir. Kendimize de, ‘Tutumlarımda yanlış bir yön var mı? Duygusal olarak çocuğum beni yeterince yanında hissediyor mu? Onunla daha fazla veya daha iyi nasıl iletişim kurabilirim?’ gibi sorular yöneltmeliyiz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.