whatsapp

Prof. Dr. Yakut Irmak Özden anısından;

İZ BIRAKANLAR 27.01.2020 - 01:52, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Prof. Dr. Yakut Irmak Özden anısından;

Babam; Sadi Irmak:
Atatürk’e bağlıydı. Babam hayatının son dönemlerinde bana vasiyette bulundu. ‘Kızım, ölümümden sonra beni fazla anmamaya bilirsin. Bu çok doğal. Çünkü hayat ileri doğru akar. Her dersinde, yazılarında Atatürk’ü minnetle anmaz isen hakkımı helal etmem bir Türk kadını olarak sahip olduğun her şeyi ona borçlusun.’ Dedi. Biyoğrafi;  Sadi Irmak 15 Mayıs 1904 yılında Seydişehir’de doğdu. Babası bir dönem Seydişehir belediye başkanlığı yaptı. Babası Sabri Bey, annesi Saliha hanımdır. Konya lisesini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi hukuk fakültesinde öğrenciyken Atatürk talimatıyla açılan sınavı kazanır. Berlin Tıp fakültesinde okumak üzere Almanya’ya gönderilir. Mezun olup yurda döndüğünde Gazi terbiye enstitüsünde öğretmen olarak görevlendirilir. Sonra 1933 yılında İstanbul üniversitesi tıp fakültesi fizyoloji kürsüsüne doçent olarak atanır. Burada bir yandan derslerini verirken diğer yandan da Almanya Hitler rejiminden kaçarak Türkiye’ye sığınan öğretim üyelerinin Almanca yazılmış ders kitaplarını Türkçeye çevirir. Halk evlerinin kuruluşunda yer alır. Ülke çapında etkinliklerine katkı sağlar. Ulus gazetesinde makaleler yazar. Gazetedeki yazılarından ve akademik çalışmalarından Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün dikkatini çeker. Bir süre sonrada Sadi Irmak’ı siyasete davet eder. 1943 yılından siyasi hayatına parti müfettişliğiyle başlar. Daha sonra Konya milletvekili olarak parlamentoya girer. 1945 yılında Ülkenin ilk çalışma bakanı olur. Bakanlığı döneminde İş ve işçi bulma kurumunu İşçi sigortalarını (SSK) kurar. 1950 yılında iktidarın değişmesi sonucunda bir ders yılı Münih tıp fakültesinde görev yapıp İstanbul tıp fakültesine geri döner. 1972 yılında İstanbul üniversitesinde Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi enstitüsü müdürlüğünü üstlenir. Bu görevdeyken Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından önce kontenjan senatörlüğüne sonrada 1973 yılında Başbakanlığa atanır.1980 yılında oluşturulan danışma meclisine Konya temsilcisi olarak atanır. Meclis başkanlığına seçilir. Görevini 1982 sonuna kadar yürüten Irmak, 1990 yılında kurucusu olduğu İstanbul Üniversitesi Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi enstitüsünde öğretim görevinde bulunur. Çocukluk yıllarımda evimizin bir köşesinde duran sakallı fesli fotoğrafın kime ait olduğunu sorduğumda ise babamın yanıtı, ‘ O memleketimizin Seydişehir’in yetiştirdiği çok değerli bir devlet ve bilim adamı Mahmut Esat Kadaster Efendi oluğunu söyledi.’ Babam Bakan, başbakan ve meclis başkanı gibi en üst makamlarda bulunmasına rağmen hiçbir zaman siyasetçi olmadı. Hep devlet adamı olarak davrandı. Görev yaptığı sürece kararlarını siyasete göre değil ülkenin çıkarlarına göre verirdi Hep uzlaştırmacı olmuştur. ttp://www.seydisehirgundem.com/biyografi-mahmut-sadi-Irmak-7.html Linke tıklayın
Babam; Sadi Irmak:

Atatürk’e bağlıydı. Babam hayatının son dönemlerinde bana vasiyette bulundu. ‘Kızım, ölümümden sonra beni fazla anmamaya bilirsin. Bu çok doğal. Çünkü hayat ileri doğru akar. Her dersinde, yazılarında Atatürk’ü minnetle anmaz isen hakkımı helal etmem bir Türk kadını olarak sahip olduğun her şeyi ona borçlusun.’ Dedi.

Biyoğrafi;

 Sadi Irmak 15 Mayıs 1904 yılında Seydişehir’de doğdu. Babası bir dönem Seydişehir belediye başkanlığı yaptı. Babası Sabri Bey, annesi Saliha hanımdır.

Konya lisesini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi hukuk fakültesinde öğrenciyken Atatürk talimatıyla açılan sınavı kazanır. Berlin Tıp fakültesinde okumak üzere Almanya’ya gönderilir. Mezun olup yurda döndüğünde Gazi terbiye enstitüsünde öğretmen olarak görevlendirilir.

Sonra 1933 yılında İstanbul üniversitesi tıp fakültesi fizyoloji kürsüsüne doçent olarak atanır.

Burada bir yandan derslerini verirken diğer yandan da Almanya Hitler rejiminden kaçarak Türkiye’ye sığınan öğretim üyelerinin Almanca yazılmış ders kitaplarını Türkçeye çevirir. Halk evlerinin kuruluşunda yer alır. Ülke çapında etkinliklerine katkı sağlar. Ulus gazetesinde makaleler yazar. Gazetedeki yazılarından ve akademik çalışmalarından Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün dikkatini çeker. Bir süre sonrada Sadi Irmak’ı siyasete davet eder. 1943 yılından siyasi hayatına parti müfettişliğiyle başlar. Daha sonra Konya milletvekili olarak parlamentoya girer. 1945 yılında Ülkenin ilk çalışma bakanı olur. Bakanlığı döneminde İş ve işçi bulma kurumunu İşçi sigortalarını (SSK) kurar. 1950 yılında iktidarın değişmesi sonucunda bir ders yılı Münih tıp fakültesinde görev yapıp İstanbul tıp fakültesine geri döner.

1972 yılında İstanbul üniversitesinde Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi enstitüsü müdürlüğünü üstlenir. Bu görevdeyken Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından önce kontenjan senatörlüğüne sonrada 1973 yılında Başbakanlığa atanır.1980 yılında oluşturulan danışma meclisine Konya temsilcisi olarak atanır. Meclis başkanlığına seçilir. Görevini 1982 sonuna kadar yürüten Irmak, 1990 yılında kurucusu olduğu İstanbul Üniversitesi Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi enstitüsünde öğretim görevinde bulunur.

Çocukluk yıllarımda evimizin bir köşesinde duran sakallı fesli fotoğrafın kime ait olduğunu sorduğumda ise babamın yanıtı, ‘ O memleketimizin Seydişehir’in yetiştirdiği çok değerli bir devlet ve bilim adamı Mahmut Esat Kadaster Efendi oluğunu söyledi.’

Babam Bakan, başbakan ve meclis başkanı gibi en üst makamlarda bulunmasına rağmen hiçbir zaman siyasetçi olmadı. Hep devlet adamı olarak davrandı. Görev yaptığı sürece kararlarını siyasete göre değil ülkenin çıkarlarına göre verirdi Hep uzlaştırmacı olmuştur.

ttp://www.seydisehirgundem.com/biyografi-mahmut-sadi-Irmak-7.html

Linke tıklayın

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.