whatsapp

Roma mezarı kalıntıları çürümeye terk edildi

KÜLTÜR - SANAT 04.03.2020 - 14:32, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Roma mezarı kalıntıları çürümeye terk edildi

Konya’nın Seydişehir ilçesi Çavuş Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Sekili yurtlar (Sırtlı yurt) mevkiinde 2011 yılında Konya Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından 3 ay kurtarma kazısı yapılarak Nekropol Alanı içerisinde Roma mezarı ortaya çıkarılmış, zemin içerisinde ise farklı uzunluklarda 10 adet kanal mezar ve yan yüzeylere stilize olarak açılmış farklı  ölçülerde duvar içine oyulmuş küçük göz, hücreler ortaya çıkarılmıştı.  Binlerce yıllık antik çağ nekropol (mezarlık) yerleşim yerindeki Roma mezarına giriş kapısı önünde birde Mitras Mozaiği bulunuyordu. Bölge açık hava müzesine dönüştürülüp turizmine kazandırılmayı beklerken sahipsizlikten mozaik kayboldu mezar kalıntıları ise çürümeye terk edildi. 3 bini yılı aşkın Seydişehir tarihinin gömülü olduğu bölge tamamıyla unutulurken tarih ve kültür bilincine önemli katkı sağlayacak olan projenin, Seydişehir turizmine de değer katması beklenirken sahipsizliğe terk edilmesi şaşkınlığa neden oldu. Gazeteci yazar Ali Kazankaya bu bölgenin tarih öncesi yaşam biçiminin anlaşılması için kazıların devam edilmesine vurgu yaptı. Tarihçi Ercan Arslan şunları ifade etti: “ Seydişehir çok önemli Antik Çağ yerleşimlerinden Vasada Antik Kenti ve Sekili yurtlar Nekropolü ayrı ayrı projelendirilerek kentimizin, ilimizin ve ülkemizin aktif turizmine mutlak surette dâhil edilmesi gereken tarihi zenginliklerimizdendir. Gelecek nesillere koruyarak aktaracağımız bu zenginliklerimiz aynı zamanda insanlığın ortak mirasıdır. Dolayısıyla bu bilinçle meseleyi ele alma sorumluluğumuz bulunmaktadır” dedi.

Konya’nın Seydişehir ilçesi Çavuş Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Sekili yurtlar (Sırtlı yurt) mevkiinde 2011 yılında Konya Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından 3 ay kurtarma kazısı yapılarak Nekropol Alanı içerisinde Roma mezarı ortaya çıkarılmış, zemin içerisinde ise farklı uzunluklarda 10 adet kanal mezar ve yan yüzeylere stilize olarak açılmış farklı  ölçülerde duvar içine oyulmuş küçük göz, hücreler ortaya çıkarılmıştı. 

Binlerce yıllık antik çağ nekropol (mezarlık) yerleşim yerindeki Roma mezarına giriş kapısı önünde birde Mitras Mozaiği bulunuyordu. Bölge açık hava müzesine dönüştürülüp turizmine kazandırılmayı beklerken sahipsizlikten mozaik kayboldu mezar kalıntıları ise çürümeye terk edildi.

3 bini yılı aşkın Seydişehir tarihinin gömülü olduğu bölge tamamıyla unutulurken tarih ve kültür bilincine önemli katkı sağlayacak olan projenin, Seydişehir turizmine de değer katması beklenirken sahipsizliğe terk edilmesi şaşkınlığa neden oldu.

Gazeteci yazar Ali Kazankaya bu bölgenin tarih öncesi yaşam biçiminin anlaşılması için kazıların devam edilmesine vurgu yaptı.

Tarihçi Ercan Arslan şunları ifade etti: “ Seydişehir çok önemli Antik Çağ yerleşimlerinden Vasada Antik Kenti ve Sekili yurtlar Nekropolü ayrı ayrı projelendirilerek kentimizin, ilimizin ve ülkemizin aktif turizmine mutlak surette dâhil edilmesi gereken tarihi zenginliklerimizdendir. Gelecek nesillere koruyarak aktaracağımız bu zenginliklerimiz aynı zamanda insanlığın ortak mirasıdır. Dolayısıyla bu bilinçle meseleyi ele alma sorumluluğumuz bulunmaktadır” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.