whatsapp

Seydişehir’de 603 yıllık mescit kitabesi

KÜLTÜR - SANAT 08.09.2016 - 11:43, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Seydişehir’de 603 yıllık mescit kitabesi

Bulunan 603 yıllık kitabenin üzerinde Cin suresinin 18. ayeti yer alıyor
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şerafettin Yıldız, Seydişehir'de 603 yıllık mescit kitabesinin tespit edildiğini belirtti. Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tespit edilen mescit kitabesinin en eski kitabe olduğunu söyledi. Kültür evi ziyaretlerinde kitabenin dikkat çektiğini vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti: 'Yaptığım araştırmada kitabe, Ağustos 2009 tarihinde Ulukapı Mahallesi'nde bulunan Ağa Çeşmesi'nin arkasında definecilerin açtığı bir çukurda yarısı toprağa gömülü bir şekilde bulunmuş. Mezar taşı sanılarak, önce Rüstem Bey Türbesi'ne konmuş, daha sonra bu kitabe, Adile Baysal kültür-sanat evinde koruma altına alınmış. Mescit kitabesi Makalat-ı Seyyid Harun adlı eserde adı geçen Ulukapı mescidine ait olduğunu sanılmaktadır. Ayrıca Ulukapı Mahallesi'nde halk arasında Güccük Mescidi adıyla anılan Araplar Mescidi ve yanında da bu mescidi yaptıranın mezarı bulunmaktadır. Yaklaşık 603 yıl önce yazılan mescit kitabesi, Güccük Mescidi'ne, yanındaki mezar da Emir Güccük Ece b. Nasrullah el-Hacî'ye ait olabilir. Kitabede, Cin suresinin 18. ayeti, mescidi yaptıran kişinin adı ve yapım tarihi yer almaktadır.'  وأن المساجد لله فلا تدعو مع الله أحدا بنا هذا المسجد المباركة الأمير الأجَل الكبير كججك اجا ابن نصرة(الله) الحاجي تقبل الله منه في سنة ثلث عشرة وسبعمائة “Şüphesiz mescitler, Allah’ındır. O halde Allah ile birlikte kimseye kulluk etmeyin (Cin, 18). Bu mübarek mescidi, Nasrullah oğlu Küçüçük Ece el-Hâcî –Allah kabul etsin- 713 yılında yaptırdı.” kitabede yazılıdır dedi.
Bulunan 603 yıllık kitabenin üzerinde Cin suresinin 18. ayeti yer alıyor

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şerafettin Yıldız, Seydişehir'de 603 yıllık mescit kitabesinin tespit edildiğini belirtti.
Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tespit edilen mescit kitabesinin en eski kitabe olduğunu söyledi.
Kültür evi ziyaretlerinde kitabenin dikkat çektiğini vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:
'Yaptığım araştırmada kitabe, Ağustos 2009 tarihinde Ulukapı Mahallesi'nde bulunan Ağa Çeşmesi'nin arkasında definecilerin açtığı bir çukurda yarısı toprağa gömülü bir şekilde bulunmuş. Mezar taşı sanılarak, önce Rüstem Bey Türbesi'ne konmuş, daha sonra bu kitabe, Adile Baysal kültür-sanat evinde koruma altına alınmış. Mescit kitabesi Makalat-ı Seyyid Harun adlı eserde adı geçen Ulukapı mescidine ait olduğunu sanılmaktadır. Ayrıca Ulukapı Mahallesi'nde halk arasında Güccük Mescidi adıyla anılan Araplar Mescidi ve yanında da bu mescidi yaptıranın mezarı bulunmaktadır. Yaklaşık 603 yıl önce yazılan mescit kitabesi, Güccük Mescidi'ne, yanındaki mezar da Emir Güccük Ece b. Nasrullah el-Hacî'ye ait olabilir. Kitabede, Cin suresinin 18. ayeti, mescidi yaptıran kişinin adı ve yapım tarihi yer almaktadır.' 

وأن المساجد لله فلا تدعو

مع الله أحدا بنا هذا المسجد

المباركة الأمير الأجَل الكبير

كججك اجا ابن نصرة(الله) الحاجي

تقبل الله منه في سنة ثلث عشرة وسبعمائة

“Şüphesiz mescitler, Allah’ındır. O halde Allah ile birlikte kimseye kulluk etmeyin (Cin, 18). Bu mübarek mescidi, Nasrullah oğlu Küçüçük Ece el-Hâcî –Allah kabul etsin- 713 yılında yaptırdı.” kitabede yazılıdır dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.