whatsapp

Seydişehir’de Lavanta hasadı başladı

EKONOMİ 19.07.2019 - 13:21, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Seydişehir’de Lavanta hasadı başladı

Konya’nın Seydişehir ilçesi gevenli mevkiine dikilen lavanta tarlalarında hasat mevsimi başladı. Tohumdan fide tiplemesiyle 4 yıl önce test maksadıyla dikilen lavanta bahçesinde hasat zamanının geldiğini aktaran üretici Kadir Şen, başta yağı olmak üzere suyu, posası, kurusu ve üretilen çeşitli kozmetik ürünlerin satışıyla ekonomiye ciddi katkılar sağlandığını söyledi. İlçeye ilk dikimi yapan ve bugün 5 bin dekar arazide lavanta üretimini sürdüren  Kadir Şen, hasadı yapılan lavantaların yağının çıkarılmaya başlanılacağını açıkladı. Lavantanın az su tüketen bir bitki türü olmasıyla doğaya büyük katkı sağladığını ifade eden Şen, ‘’ Seydişehir- Beyşehir yolu geven mevkilisini lavanta ile buluşturduk. Lavanta kökü çok geçmişe dayanan mitolojik bir bitki ilaç, kozmetik ve gıda gibi sektörlerde kullanılması dolayısıyla da önemli bir ekonomi ürünü. Lavanta yağı gıda, kozmetik, ilaç ve tekstil sanayilerinde kullanılıyor. Lavantanın yağı dışında suyu, posası ve kurusu da tüm bu sektörlerde kullanılıyor. Suyunun litre fiyatı ise yaklaşık 5, lavanta balının kilosu 100 liradan alıcı buluyor. Önümüzdeki ay Isparta’da lavantanın yağını çıkarmaya başlayacağım. Tohumunu alıp geri kalanı buket olarak satacağım. Ekonomik getirisi çok yüksek üreticilerimize tavsiye ediyorum’’ dedi.

Konya’nın Seydişehir ilçesi gevenli mevkiine dikilen lavanta tarlalarında hasat mevsimi başladı.

Tohumdan fide tiplemesiyle 4 yıl önce test maksadıyla dikilen lavanta bahçesinde hasat zamanının geldiğini aktaran üretici Kadir Şen, başta yağı olmak üzere suyu, posası, kurusu ve üretilen çeşitli kozmetik ürünlerin satışıyla ekonomiye ciddi katkılar sağlandığını söyledi.

İlçeye ilk dikimi yapan ve bugün 5 bin dekar arazide lavanta üretimini sürdüren

 Kadir Şen, hasadı yapılan lavantaların yağının çıkarılmaya başlanılacağını açıkladı.

Lavantanın az su tüketen bir bitki türü olmasıyla doğaya büyük katkı sağladığını ifade eden Şen, ‘’ Seydişehir- Beyşehir yolu geven mevkilisini lavanta ile buluşturduk. Lavanta kökü çok geçmişe dayanan mitolojik bir bitki ilaç, kozmetik ve gıda gibi sektörlerde kullanılması dolayısıyla da önemli bir ekonomi ürünü. Lavanta yağı gıda, kozmetik, ilaç ve tekstil sanayilerinde kullanılıyor. Lavantanın yağı dışında suyu, posası ve kurusu da tüm bu sektörlerde kullanılıyor. Suyunun litre fiyatı ise yaklaşık 5, lavanta balının kilosu 100 liradan alıcı buluyor. Önümüzdeki ay Isparta’da lavantanın yağını çıkarmaya başlayacağım. Tohumunu alıp geri kalanı buket olarak satacağım. Ekonomik getirisi çok yüksek üreticilerimize tavsiye ediyorum’’ dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.