whatsapp

Seydişehir’de rüşdiye açılışı

EĞİTİM 24.11.2019 - 02:19, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Seydişehir’de rüşdiye açılışı

Öğretmenler günü anısına!
1839 Tanzimat ilanından sonra Osmanlı devletinde Avrupa örnek alınarak bütün ders kitaplarının okutulup bilimlerin öğretildiği ilk ve ortaokulların açılmaya başlamıştır. Konya ve Seydişehir’de 1867 yılında ilk rüşdiye açılmış. Geçici bir binada öğretime başlamış. Seydişehir rüşdiye binası inşaatı 1870 yılında tamamlanmış okul yeni binasına taşınmıştır. 1867 yılında açılan rüşdiyenin bir başöğretmen (müdür) ve bir öğretmen kadrosu vardır. Okulun masraf ve maaşları hazineden karşılanmaktadır. Rüşdiyenin (okulun) ilk öğretmeni ve müdürü Mehmet Hocadır. Açıldığı yıl 41 erkek öğrenci yazılmış. Bu sayı 1886 yılında 57 öğrenciye yükselmiştir. 1882 yılında Seydişehir rüştiyesine başöğretmen olarak atanan Mehmet Şükrü Efendi 20 yıldan fazla görevini sürdürmüş. Pek çok öğrenci yetiştirmiştir. 1901 yılında Konya valisi Avlonyalı M. Ferit Paşa Seydişehir’e teftiş için geldiği zaman okulu çok beğenmiş. Başöğretmen Mehmet Şükrü Efendiye tak vermiştir. İkinci meşrutiyetin ilanıyla birlikte (1908) Maarif komisyonun kararıyla erkek öğrencilere Rehber-i meşrutiyet, kız öğrenciler için Numune-i Terakki-i İnas adıyla iki modern okul açılmıştır. Erkek öğrencilerin 4 öğretmeni ve 184 öğrencisi, Kız öğrencilerin ise 1 bayan öğretmeni 64 öğrencisi vardır. Bu okulların masrafları vilayet bütçesinden karşılanmıştır. Seydişehir Rüşdiyesi Cumhuriyetin ilanından sonra kapanmış daha sonra 1948 yılında Seydişehir ortaokulu ( Mahmut Esat Ortaokulu açılmıştır. Kaynak, Başbakanlık devlet arşivi.
Öğretmenler günü anısına!

1839 Tanzimat ilanından sonra Osmanlı devletinde Avrupa örnek alınarak bütün ders kitaplarının okutulup bilimlerin öğretildiği ilk ve ortaokulların açılmaya başlamıştır.

Konya ve Seydişehir’de 1867 yılında ilk rüşdiye açılmış. Geçici bir binada öğretime başlamış. Seydişehir rüşdiye binası inşaatı 1870 yılında tamamlanmış okul yeni binasına taşınmıştır.

1867 yılında açılan rüşdiyenin bir başöğretmen (müdür) ve bir öğretmen kadrosu vardır. Okulun masraf ve maaşları hazineden karşılanmaktadır.

Rüşdiyenin (okulun) ilk öğretmeni ve müdürü Mehmet Hocadır.

Açıldığı yıl 41 erkek öğrenci yazılmış. Bu sayı 1886 yılında 57 öğrenciye yükselmiştir.

1882 yılında Seydişehir rüştiyesine başöğretmen olarak atanan Mehmet Şükrü Efendi 20 yıldan fazla görevini sürdürmüş. Pek çok öğrenci yetiştirmiştir.

1901 yılında Konya valisi Avlonyalı M. Ferit Paşa Seydişehir’e teftiş için geldiği zaman okulu çok beğenmiş. Başöğretmen Mehmet Şükrü Efendiye tak vermiştir.

İkinci meşrutiyetin ilanıyla birlikte (1908) Maarif komisyonun kararıyla erkek öğrencilere Rehber-i meşrutiyet, kız öğrenciler için Numune-i Terakki-i İnas adıyla iki modern okul açılmıştır. Erkek öğrencilerin 4 öğretmeni ve 184 öğrencisi, Kız öğrencilerin ise 1 bayan öğretmeni 64 öğrencisi vardır. Bu okulların masrafları vilayet bütçesinden karşılanmıştır.

Seydişehir Rüşdiyesi Cumhuriyetin ilanından sonra kapanmış daha sonra 1948 yılında Seydişehir ortaokulu ( Mahmut Esat Ortaokulu açılmıştır.

Kaynak, Başbakanlık devlet arşivi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.