whatsapp

Seydişehir ve Bozkır’ın Tülüşahı

KÜLTÜR - SANAT 07.02.2020 - 08:09, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Seydişehir ve Bozkır’ın Tülüşahı

Peygamber çiçeği (Konya Gaşağı)
Doç. Dr. Osman Tugay, Selçuk Üniversitesi fen fakültesi, biyoloji böl. Botanik anabilim dalı öğretim üyesi. Bir peygamber çiçeği olan tülüşah ilk defa 1981 yılında Bozkır-Seydişehir arasında suğla gölünün kenarlarıyla karayolu arasında keşfedilerek bilim dünyasına tanıtıldı. Dünyada sadece ülkemizde bulunan bu endemik bitkimizin her ne kadar şu anda ekonomik bir kullanımı olmasa da sonraki yıllarda önemli bir bitki olmayacağını kimse söyleyemez. Aynı bitki Karaman Maden şehrinde toplandı ve yerel isminin Gaşağı olduğu öğrenildi. Fakat maden şehrinde bitkinin bilinçsiz kullanımı ile yok olduğu gözlemlendi. Bozkır-Seydişehir arasındaki sulama kanalında 2005-2006 yıllarında yapılan çalışmalar sırasında çıkan onlarca kamyon toprağın farkında olmadan bu bitkinin bulunduğu yerlere dökülmesi ile tamamen toprak altında kaldı. Yapılan gözlemler sonucunda Tülüşahı koruma altına almak kaçınılmaz oldu. Bunun üzerine 2006 yılında NGBB bünyesinde bir proje hazırlanarak daha önceki yıllarda toplanılan tohumlardan fideler yetiştirildi. Bozkır- Seydişehir arasında 2 farklı koruma alanı yapılarak 17 Nisan 20007 tarihinde Selçuk Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, NGBB, ANG vakfı çalışmalarının yanında bölgeye yakın Seydişehir, Bozkır, Karaören ve Akkise belediyeleri yerli halk ve öğrenciler ile TEMA, Ulusal basının katıldığı bir tören yapılarak fideler koruma alanlarına aktarıldı. Bu koruma alanlarında ilk çiçeklenmeler 2008 yılında gerçekleşti. Proje ilk amacına ulaştı. Aynı yıl maden şehrinde de üçüncü bir koruma alanı oluşturularak fideler oraya da dikildi. Şu anda 3 ayrı koruma alanında ve İstanbul Nezahat Gökyiğit botanik bahçesinde Tülüşah (Konya gaşağı) koruma altına alınmış oldu. Bundan sonra yapılması gereken yerel halkımızın ve kurumlarımızın Tülüşaha sahip çıkarak yeni nesillere tanıtmak bu bitkinin yok olmasını önlemektir. Günün birinde bu yörelerde önemli bir bitki olabilir. Bu bölgelerde anız yangınlarına da dikkat etmek gerekir.
Peygamber çiçeği (Konya Gaşağı)

Doç. Dr. Osman Tugay, Selçuk Üniversitesi fen fakültesi, biyoloji böl. Botanik anabilim dalı öğretim üyesi.

Bir peygamber çiçeği olan tülüşah ilk defa 1981 yılında Bozkır-Seydişehir arasında suğla gölünün kenarlarıyla karayolu arasında keşfedilerek bilim dünyasına tanıtıldı. Dünyada sadece ülkemizde bulunan bu endemik bitkimizin her ne kadar şu anda ekonomik bir kullanımı olmasa da sonraki yıllarda önemli bir bitki olmayacağını kimse söyleyemez.

Aynı bitki Karaman Maden şehrinde toplandı ve yerel isminin Gaşağı olduğu öğrenildi. Fakat maden şehrinde bitkinin bilinçsiz kullanımı ile yok olduğu gözlemlendi.

Bozkır-Seydişehir arasındaki sulama kanalında 2005-2006 yıllarında yapılan çalışmalar sırasında çıkan onlarca kamyon toprağın farkında olmadan bu bitkinin bulunduğu yerlere dökülmesi ile tamamen toprak altında kaldı. Yapılan gözlemler sonucunda Tülüşahı koruma altına almak kaçınılmaz oldu. Bunun üzerine 2006 yılında NGBB bünyesinde bir proje hazırlanarak daha önceki yıllarda toplanılan tohumlardan fideler yetiştirildi. Bozkır- Seydişehir arasında 2 farklı koruma alanı yapılarak 17 Nisan 20007 tarihinde Selçuk Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, NGBB, ANG vakfı çalışmalarının yanında bölgeye yakın Seydişehir, Bozkır, Karaören ve Akkise belediyeleri yerli halk ve öğrenciler ile TEMA, Ulusal basının katıldığı bir tören yapılarak fideler koruma alanlarına aktarıldı. Bu koruma alanlarında ilk çiçeklenmeler 2008 yılında gerçekleşti. Proje ilk amacına ulaştı. Aynı yıl maden şehrinde de üçüncü bir koruma alanı oluşturularak fideler oraya da dikildi. Şu anda 3 ayrı koruma alanında ve İstanbul Nezahat Gökyiğit botanik bahçesinde Tülüşah (Konya gaşağı) koruma altına alınmış oldu.

Bundan sonra yapılması gereken yerel halkımızın ve kurumlarımızın Tülüşaha sahip çıkarak yeni nesillere tanıtmak bu bitkinin yok olmasını önlemektir. Günün birinde bu yörelerde önemli bir bitki olabilir.

Bu bölgelerde anız yangınlarına da dikkat etmek gerekir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.