whatsapp

Suğla gölü ziyaretçilerini bekliyor

TURİZM 04.02.2019 - 01:35, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Suğla gölü ziyaretçilerini bekliyor

Her mevsimde gezilip görülmeye değer olan Suğla Gölü ziyaretçilerini bekliyor. Ülkemizin en iyi göllerinden biridir. Deniz seviyesinden ortalama 1.121 m yüksekte olup, Toros dağları arasındaki tektonik bir çöküntü alanı içinde yer alır. Etrafında 3 ilçe onlarca yerleşim alanı ve suğla ovası bulunmaktadır. Sığ sulardan oluşan Suğla Gölü 581 km2’lik bir yağış alanına sahiptir. Göl alanına yılda ortalama 145 milyon m3 su girmektedir. Suğla Gölü 18 bin 600 hektar alana yayılmaktadır. Proje ile gölalanı 4000 ha’lık bir alanla sınırlandırılmış, geriye kalan 14 600 ha’lık saha zirai tarım alan haline getirilmiştir. Yıllık akan 145 milyon m3 su, (Beyşehir-Suğla-Apa) Kanalı ile Apa Barajı’na verilerek Konya ve Çumra Ovalarının sulanmasında kullanılmaktadır. Gökhüyük-Saray, Süberte-Saray Derivasyon kanalları; Süberte-Gökhüyük, Çiftlikköy-Saray 2, Arvana, Arvana 1 arasındaki 67 bin km’lik alan setlerle çevrilidir. Suğla baraj yapımına Mayıs 1996 yılında başlanmış ve Nisan 2003 tarihinde tamamlanarak 650 milyon m3 su merkez pompa istasyonu vasıtasıyla Konya - Çumra Ovalarının sulanmasına verilmiştir. İnşaatın tamamlanması için 50 milyon ABD Doları dış kredi kullanılmış ve proje maliyeti, iş sonunda 70 milyon ABD Doları olmuştur. Buna karşılık sulamada kullanılan suyun ekonomiye katkısı 200 trilyon TL’dir. Yaklaşık 67 bin km uzunluğunda olan göl çevresi Suğla su ürünleri kooperatifi tarafından DSİ’ den kiralamış yalnızca balık avlanması konusunda yetkilendirilmiş Gölün İşletim hakkı ise Çumra sulama birliğine aittir.  Bu nedenle gölü milli park statüsü kazandırmak ve tam korunması için işletme hakkı tekrar Seydişehir’e kazandırılmalıdır. Muhteşem bir gün batımının yaşandığı göl doyumsuz bir seyir sunmaktadır. Turizm için önemli bir alan olup, olta balıkçılığı, su sporları, doğa gezisi yapılabileceği ender bir alandır. Yerli ve yabancı turistlerin tekne turlarının yapılması için özel işletmecilerin yatırım yapması gerekiyor.

Her mevsimde gezilip görülmeye değer olan Suğla Gölü ziyaretçilerini bekliyor.

Ülkemizin en iyi göllerinden biridir. Deniz seviyesinden ortalama 1.121 m yüksekte olup, Toros dağları arasındaki tektonik bir çöküntü alanı içinde yer alır. Etrafında 3 ilçe onlarca yerleşim alanı ve suğla ovası bulunmaktadır.

Sığ sulardan oluşan Suğla Gölü 581 km2’lik bir yağış alanına sahiptir. Göl alanına yılda ortalama 145 milyon m3 su girmektedir. Suğla Gölü 18 bin 600 hektar alana yayılmaktadır. Proje ile gölalanı 4000 ha’lık bir alanla sınırlandırılmış, geriye kalan 14 600 ha’lık saha zirai tarım alan haline getirilmiştir. Yıllık akan 145 milyon m3 su, (Beyşehir-Suğla-Apa) Kanalı ile Apa Barajı’na verilerek Konya ve Çumra Ovalarının sulanmasında kullanılmaktadır.

Gökhüyük-Saray, Süberte-Saray Derivasyon kanalları; Süberte-Gökhüyük, Çiftlikköy-Saray 2, Arvana, Arvana 1 arasındaki 67 bin km’lik alan setlerle çevrilidir.

Suğla baraj yapımına Mayıs 1996 yılında başlanmış ve Nisan 2003 tarihinde tamamlanarak 650 milyon m3 su merkez pompa istasyonu vasıtasıyla Konya - Çumra Ovalarının sulanmasına verilmiştir. İnşaatın tamamlanması için 50 milyon ABD Doları dış kredi kullanılmış ve proje maliyeti, iş sonunda 70 milyon ABD Doları olmuştur. Buna karşılık sulamada kullanılan suyun ekonomiye katkısı 200 trilyon TL’dir.

Yaklaşık 67 bin km uzunluğunda olan göl çevresi Suğla su ürünleri kooperatifi tarafından DSİ’ den kiralamış yalnızca balık avlanması konusunda yetkilendirilmiş Gölün İşletim hakkı ise Çumra sulama birliğine aittir.  Bu nedenle gölü milli park statüsü kazandırmak ve tam korunması için işletme hakkı tekrar Seydişehir’e kazandırılmalıdır.

Muhteşem bir gün batımının yaşandığı göl doyumsuz bir seyir sunmaktadır.

Turizm için önemli bir alan olup, olta balıkçılığı, su sporları, doğa gezisi yapılabileceği ender bir alandır.

Yerli ve yabancı turistlerin tekne turlarının yapılması için özel işletmecilerin yatırım yapması gerekiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.