whatsapp

Türkiye’de İlk otomotiv sanayi

İZ BIRAKANLAR 14.10.2018 - 20:02, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Türkiye’de İlk otomotiv sanayi

Otomotiv endüstrisine ilk hareketini veren kararname: 1964 montaj sanayii talimatı Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, Başbakan İsmet İnönü ve Çalışma Bakanı Bülent Ecevit ile beraber 21 bakanın imzası ile yayınlanan Montaj Sanayii Talimatı, Türkiye için çok önemli bir adımdı. Montaj sanayi talimatı; DPT tarafından hazırlanan Planı’na bağlı olarak 14 Nisan 1964 tarihinde cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, başbakan ismet İnönü ve çalışma bakanı Bülent Ecevit ile beraber 21 bakanın imzası ile yayınlanan ve Türkiye’de otomotiv endüstrisine "ilk hareketini veren" kararnamedir. (14 Nisan 1964) Daha önce ithalat yoluyla temin edilen ve dış ticaret açığına neden olan tüketim malları bu plana göre yurt içinde üretilecekti. Buradaki amaç ülkeden döviz çıkışını azaltmaktır. Bu sanayileşme modeli 1930’larda olduğu gibi temel tüketim maddesi üç beyazların (pamuk, un ve şeker’ in) değil bu kez yeni beyazların (beyaz eşya, radyo gibi elektronik eşyalar ve otomobil) yurt içinde üretimini hedefliyordu. Bu kararname ile ithal dengine göre en az 15 döviz tasarrufu sağlayan ürünlerin imalatının destekleneceği açıklanıyor, ithaline izin verilmeyen ve yerli olarak üretilmesi gereken parçalar tek tek sayılıyor, gelecekte de ithaline izin verilmeyecek parçaların ağırlığının artırılacağı ve bunların da gelecekte yine kararnameler ile açıklanacağı belirtiliyordu. Örnek olarak, bir otobüsün imalatı için en az 40 döviz tasarrufu sağlaması isteniyor; sadece motor, şasi ve boyasız karoserin ithalatına izin veriliyor, buna karşın kalan tüm parçaların tek tek sayılarak, lastikler, ön ve arka makaslar, tamponlar, balatalar, stepne, pencere fitilleri, döşemeler, paspaslar, pedal lastikleri, akü, kriko… İthalatına izin verilmeyeceği ve yerli olarak üretilmesi gerektiği açıklanıyordu. bu montaj sanayii talimatı kararnamesi ile traktör, kamyon ve otobüs üretiminin yanında buzdolabı, elektrik süpürgesi, asansör, radyo, pikap, tıraş makinesi, daktilo ve telefon santrali üretimi de kurallara bağlanmıştır.

Otomotiv endüstrisine ilk hareketini veren kararname: 1964 montaj sanayii talimatı

Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, Başbakan İsmet İnönü ve Çalışma Bakanı Bülent Ecevit ile beraber 21 bakanın imzası ile yayınlanan Montaj Sanayii Talimatı, Türkiye için çok önemli bir adımdı.

Montaj sanayi talimatı; DPT tarafından hazırlanan Planı’na bağlı olarak 14 Nisan 1964 tarihinde cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, başbakan ismet İnönü ve çalışma bakanı Bülent Ecevit ile beraber 21 bakanın imzası ile yayınlanan ve Türkiye’de otomotiv endüstrisine "ilk hareketini veren" kararnamedir. (14 Nisan 1964)

Daha önce ithalat yoluyla temin edilen ve dış ticaret açığına neden olan tüketim malları bu plana göre yurt içinde üretilecekti. Buradaki amaç ülkeden döviz çıkışını azaltmaktır. Bu sanayileşme modeli 1930’larda olduğu gibi temel tüketim maddesi üç beyazların (pamuk, un ve şeker’ in) değil bu kez yeni beyazların (beyaz eşya, radyo gibi elektronik eşyalar ve otomobil) yurt içinde üretimini hedefliyordu.

Bu kararname ile ithal dengine göre en az 15 döviz tasarrufu sağlayan ürünlerin imalatının destekleneceği açıklanıyor, ithaline izin verilmeyen ve yerli olarak üretilmesi gereken parçalar tek tek sayılıyor, gelecekte de ithaline izin verilmeyecek parçaların ağırlığının artırılacağı ve bunların da gelecekte yine kararnameler ile açıklanacağı belirtiliyordu. Örnek olarak, bir otobüsün imalatı için en az 40 döviz tasarrufu sağlaması isteniyor; sadece motor, şasi ve boyasız karoserin ithalatına izin veriliyor, buna karşın kalan tüm parçaların tek tek sayılarak, lastikler, ön ve arka makaslar, tamponlar, balatalar, stepne, pencere fitilleri, döşemeler, paspaslar, pedal lastikleri, akü, kriko… İthalatına izin verilmeyeceği ve yerli olarak üretilmesi gerektiği açıklanıyordu.

bu montaj sanayii talimatı kararnamesi ile traktör, kamyon ve otobüs üretiminin yanında buzdolabı, elektrik süpürgesi, asansör, radyo, pikap, tıraş makinesi, daktilo ve telefon santrali üretimi de kurallara bağlanmıştır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.