whatsapp

Yağmur sesi insana neden huzur verir?

YAŞAM 02.11.2018 - 20:04, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Yağmur sesi insana neden huzur verir?

Yağmur sesi neden bizi sakinleştiriyor ve uykuya dalmamızı kolaylaştırıyor? Neden yağmur sesi huzur verici? Sade bir cevabı var bu soruların. Yağmur sesinin benzerleri şelale sesi, ormanda ateş sesi, fan sesi gibi seslerin ortak özelliği gürültü olmalarıdır. Bazıları beyaz gürültüye daha yakınken daha kapalı karanlık olanlar genel olarak pink noise denilen pembe gürültüdür. Beyaz gürültü denilen şey 20hz'den 20khz'e kadarki audible spectrum denilen insan kulağının duyabileceği aralıktaki tüm frekansların eşit olduğu bir gürültü biçimidir. Pembe gürültü bunun üst, tiz frekanslarının filtrelenerek insan kulağının duyma yapısına daha uygun bir versiyonudur. Nasıl tüm renkler eşit miktarda karıştırıldığında ortaya beyaz çıkıyorsa, duyabileceğimiz tüm sesler eşit miktarda karıştırıldığında da beyaz gürültü duyuyoruz. Bu da insanı sakinleştiriyor. Bir arkadaşım bebeğini arabada sakinleştirmek için, sadece gürültü olan radyo istasyonları açıyordu. Bunları altına müzikte eklenirse tadından yenmez. Alfa beta teta beyin dalgaları derken pit diye uykuya dalıverirsiniz.

Yağmur sesi neden bizi sakinleştiriyor ve uykuya dalmamızı kolaylaştırıyor? Neden yağmur sesi huzur verici? Sade bir cevabı var bu soruların.

Yağmur sesinin benzerleri şelale sesi, ormanda ateş sesi, fan sesi gibi seslerin ortak özelliği gürültü olmalarıdır.

Bazıları beyaz gürültüye daha yakınken daha kapalı karanlık olanlar genel olarak pink noise denilen pembe gürültüdür. Beyaz gürültü denilen şey 20hz'den 20khz'e kadarki audible spectrum denilen insan kulağının duyabileceği aralıktaki tüm frekansların eşit olduğu bir gürültü biçimidir. Pembe gürültü bunun üst, tiz frekanslarının filtrelenerek insan kulağının duyma yapısına daha uygun bir versiyonudur. Nasıl tüm renkler eşit miktarda karıştırıldığında ortaya beyaz çıkıyorsa, duyabileceğimiz tüm sesler eşit miktarda karıştırıldığında da beyaz gürültü duyuyoruz.

Bu da insanı sakinleştiriyor. Bir arkadaşım bebeğini arabada sakinleştirmek için, sadece gürültü olan radyo istasyonları açıyordu.

Bunları altına müzikte eklenirse tadından yenmez. Alfa beta teta beyin dalgaları derken pit diye uykuya dalıverirsiniz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.