whatsapp

Yeni Zelanda'nın Atatürk Sevgisi

İZ BIRAKANLAR 27.08.2018 - 00:12, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Yeni Zelanda'nın Atatürk Sevgisi

Yeni Zelanda'nın arşivinden Atatürk'e ait görüntülerin çıkması, ülkelerinde Türk Anıtı bulunması gibi detaylar akıllara şu soruyu getiriyor: Yeni Zelanda halkının Atatürk'e ve Türklere beslediği bu sevginin kaynağı ne? Yeni Zelandalılar Atatürk öleli kaç sene olmuş, arşivlerindeki bu görüntüleri kıymet verdikleri için bunca sene saklamışlar, imha etmemişler. Ayrıca yeni Zelanda, Wellington’da Atatürk anıtı bile var. Tüm bunların en büyük sebebi ise Atatürk’ün savaşları esnasında Gelibolu Cephesi’nde hayatlarını kaybeden Anzak (Avustralya ve yeni Zelanda kolordusu) askerleri ‘ne yazdığı şu mektuptur: “bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar! Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur içinde uyuyunuz. Burada koyun koyuna yatan johnny’ler ile Mehmet’ler arasında bizim için fark yoktur. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar; Çanakkale dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızda huzur içinde uyuyacaklardır. Onlar, bu topraklarda canlarını verdikten sonra, artık bizim de evlatlarımız olmuşlardır.”

Yeni Zelanda'nın arşivinden Atatürk'e ait görüntülerin çıkması, ülkelerinde Türk Anıtı bulunması gibi detaylar akıllara şu soruyu getiriyor: Yeni Zelanda halkının Atatürk'e ve Türklere beslediği bu sevginin kaynağı ne?

Yeni Zelandalılar Atatürk öleli kaç sene olmuş, arşivlerindeki bu görüntüleri kıymet verdikleri için bunca sene saklamışlar, imha etmemişler.

Ayrıca yeni Zelanda, Wellington’da Atatürk anıtı bile var.

Tüm bunların en büyük sebebi ise Atatürk’ün savaşları esnasında Gelibolu Cephesi’nde hayatlarını kaybeden Anzak (Avustralya ve yeni Zelanda kolordusu) askerleri ‘ne yazdığı şu mektuptur:

“bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar! Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur içinde uyuyunuz. Burada koyun koyuna yatan johnny’ler ile Mehmet’ler arasında bizim için fark yoktur. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar; Çanakkale dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızda huzur içinde uyuyacaklardır. Onlar, bu topraklarda canlarını verdikten sonra, artık bizim de evlatlarımız olmuşlardır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.