whatsapp

Kadınlarımıza seçme ve seçilme haklarının verilmesi

ANALİZ 04.12.2020 - 23:08, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Kadınlarımıza seçme ve seçilme haklarının verilmesi

Atatürk’te kadınlar için “Dünya’daki her şey kadının eseridir” diyerek ve bu sözünü desteklercesine 5.Aralık 1934’te Anayasa ve seçim Kanunun da yapılan değişiklik üzerine kadınlara seçme ve seçilme hakkı vermiştir. Bu yapılan çalışma toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimlerinden birisidir. 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma, ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’de Anayasa ve seçim kanunda yapılan yasa ile tanınmıştır. Kadınların ilk katıldığı belediye seçimlerinde; İzmir seçimlerinde, Hasane Nalan ve Benal Nevzat Hanımlar ile İstanbul seçimlerinde Rana Sani Yaver (Eminönü), Seniye İsmail Hanım (Beykoz), Ayşe Remziye Hanım (Beyoğlu), Nakiye Hanım (Beyoğlu), Latife Bekir (Beyoğlu) Belediyesinin seçimlerini kazanmışlardır. İlk kadın muhtarın seçimi ise; Aydın Çine ilçesine bağlı, Demirdere köyünde (Bugünkü Karpuzlu ilçesi) yaklaşık 500 oy alarak seçimi kazanan Gül Esin Türkiye Cumhuriyetinin ilk kadın muhtarı olmuştur. Türkiye’de kadınların katıldığı ilk genel seçimleri, 8 Şubat 1935 yılında yapılan TBMM 5. Dönem seçimleridir. Bu seçimlerde 17 kadın milletvekili TBMM’ye girdi. 1936 yılı başında boşalan milletvekilleri için yapılan ara seçimlerde emekli öğretmen Hatice Özgenel’in Çankırı milletvekili olarak seçilmesiyle mecliste ki kadın milletvekili seçilme sayısı 18’e çıkmıştır. Kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkının verilmesini kutlar başarılarının devamını dilerim.

Atatürk’te kadınlar için “Dünya’daki her şey kadının eseridir” diyerek ve bu sözünü desteklercesine 5.Aralık 1934’te Anayasa ve seçim Kanunun da yapılan değişiklik üzerine kadınlara seçme ve seçilme hakkı vermiştir. Bu yapılan çalışma toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimlerinden birisidir.

1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma, ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’de Anayasa ve seçim kanunda yapılan yasa ile tanınmıştır.

Kadınların ilk katıldığı belediye seçimlerinde; İzmir seçimlerinde, Hasane Nalan ve Benal Nevzat Hanımlar ile İstanbul seçimlerinde Rana Sani Yaver (Eminönü), Seniye İsmail Hanım (Beykoz), Ayşe Remziye Hanım (Beyoğlu), Nakiye Hanım (Beyoğlu), Latife Bekir (Beyoğlu) Belediyesinin seçimlerini kazanmışlardır.

İlk kadın muhtarın seçimi ise; Aydın Çine ilçesine bağlı, Demirdere köyünde (Bugünkü Karpuzlu ilçesi) yaklaşık 500 oy alarak seçimi kazanan Gül Esin Türkiye Cumhuriyetinin ilk kadın muhtarı olmuştur.

Türkiye’de kadınların katıldığı ilk genel seçimleri, 8 Şubat 1935 yılında yapılan TBMM 5. Dönem seçimleridir. Bu seçimlerde 17 kadın milletvekili TBMM’ye girdi. 1936 yılı başında boşalan milletvekilleri için yapılan ara seçimlerde emekli öğretmen Hatice Özgenel’in Çankırı milletvekili olarak seçilmesiyle mecliste ki kadın milletvekili seçilme sayısı 18’e çıkmıştır.

Kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkının verilmesini kutlar başarılarının devamını dilerim.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.