whatsapp

Ressam Kırdar, 30 yıldır tarihi evleri çiziyor

KÜLTÜR - SANAT 10.09.2020 - 09:40, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Ressam Kırdar, 30 yıldır tarihi evleri çiziyor

Görüntülü haber..
Seydişehir’in kaybolmaya yüz tutmuş tarihi kafesli evlerini, iç mekânlarını, sokaklarını tuvale yansıtan Ressam Fatma Kırdar (67) gelecek nesillere geçmiş yaşamın izlerini resmediyor.  İlçede yapılaşmanın tarihi mekânları kaybettirdiğini anlatan ressam Kırdar, amacının yok olan tarihi kafesli evleri bir sonraki zamana aktarmaya çabaladığını söyledi. Kırdar, "Şehirler, tarihiyle, içinde yaşamış hikâyelerle var olur. Şimdi her yer betonlaştı. Kente ruhunu, kimliğini, kültürünü veren mimari tarihi evlerimiz yok edildiği için şehrin belleği geçmişin izleri de kaybolmuş.’’ dedi.  Köy yaşamından ressamlığa uzanan yol... Seydişehir’de 30 yıldır sürdürdüğü resim yapma çalışmasına yeni eserler katan Ressam Kırdar, “16 yaşında evlendim. Seydişehir’e yerleştim. İlkokulu dışardan bitirdim. Boş zamanımı kitap okuyup resim yaparak değerlendirdim ve kendimi geliştirdim. 2 çocuğum var. Beyim erken yaşta vefat ettiği için bir yandan evin ihtiyaçları, çocukların eğitimi diğer yandan da resim işleriyle uğraştım. ’’ dedi. Evli ve iki çocuk annesi olan Ressam Kırdar, “Resim yapmayı hobi olarak değil de sanat olarak değerlendireyim insanlara ve topluma faydalı olayım diye düşündüm. Daha çok insan benden faydalansın istedim. Eserlerim de dört duvar arasında kalmasın biraz ileriye gidebilirim diye düşündüm ve düşüncelerimi gerçekleştirmek adına çalışmalar yaptım, 30 yılda 16 sergi açtım. Oturduğum evimi sanat atölyesine dönüştürdüm. Diğer yandan tarihi evlerin antika eşyalarını toplayarak içselleştirdim. Geçmişin izlerini taşıyan mekân haline getirdim” diye konuştu. Profesyonel resim çalışmaları yaptığını dile getiren Kırdar, ”Ben çok heyecanlıydım, resim yaparken hatalarımı göremiyordum. Daha sonra resimlerin üstüne eğildikçe, çalıştıkça daha güzel görmeye ve daha iyi anlamaya başladım. En büyük destekçim ve beni profesyonelliğe taşıyan ustam ressam Gönül Duranoğlu oldu. Açtığım sergilerle devlet sanat galerilerinde kendimi kabul ettirdim. Ömrüm müsaade ettikçe sanat yolculuğum devam edecek.  ’’ dedi. Herkes resimle uğraşsın; İçinde resim sevgisi olan çocukların olmasını isteyen Kırdar, “Çocuklar resim sanatıyla ilgilendiklerinde beyinlerinde daha güzel duygular oluşuyor, zekâları daha iyi gelişiyor, etrafındaki her şeyi daha güzel görmeye çalışıyor. Sanat atölyemde onların yetişmesini istiyorum’’ diye konuştu.
Görüntülü haber..

Seydişehir’in kaybolmaya yüz tutmuş tarihi kafesli evlerini, iç mekânlarını, sokaklarını tuvale yansıtan Ressam Fatma Kırdar (67) gelecek nesillere geçmiş yaşamın izlerini resmediyor. 

İlçede yapılaşmanın tarihi mekânları kaybettirdiğini anlatan ressam Kırdar, amacının yok olan tarihi kafesli evleri bir sonraki zamana aktarmaya çabaladığını söyledi.

Kırdar, "Şehirler, tarihiyle, içinde yaşamış hikâyelerle var olur. Şimdi her yer betonlaştı. Kente ruhunu, kimliğini, kültürünü veren mimari tarihi evlerimiz yok edildiği için şehrin belleği geçmişin izleri de kaybolmuş.’’ dedi. 

Köy yaşamından ressamlığa uzanan yol...

Seydişehir’de 30 yıldır sürdürdüğü resim yapma çalışmasına yeni eserler katan Ressam Kırdar, “16 yaşında evlendim. Seydişehir’e yerleştim. İlkokulu dışardan bitirdim. Boş zamanımı kitap okuyup resim yaparak değerlendirdim ve kendimi geliştirdim. 2 çocuğum var. Beyim erken yaşta vefat ettiği için bir yandan evin ihtiyaçları, çocukların eğitimi diğer yandan da resim işleriyle uğraştım. ’’ dedi.

Evli ve iki çocuk annesi olan Ressam Kırdar, “Resim yapmayı hobi olarak değil de sanat olarak değerlendireyim insanlara ve topluma faydalı olayım diye düşündüm. Daha çok insan benden faydalansın istedim. Eserlerim de dört duvar arasında kalmasın biraz ileriye gidebilirim diye düşündüm ve düşüncelerimi gerçekleştirmek adına çalışmalar yaptım, 30 yılda 16 sergi açtım. Oturduğum evimi sanat atölyesine dönüştürdüm. Diğer yandan tarihi evlerin antika eşyalarını toplayarak içselleştirdim. Geçmişin izlerini taşıyan mekân haline getirdim” diye konuştu.

Profesyonel resim çalışmaları yaptığını dile getiren Kırdar, ”Ben çok heyecanlıydım, resim yaparken hatalarımı göremiyordum. Daha sonra resimlerin üstüne eğildikçe, çalıştıkça daha güzel görmeye ve daha iyi anlamaya başladım. En büyük destekçim ve beni profesyonelliğe taşıyan ustam ressam Gönül Duranoğlu oldu. Açtığım sergilerle devlet sanat galerilerinde kendimi kabul ettirdim. Ömrüm müsaade ettikçe sanat yolculuğum devam edecek.  ’’ dedi.

Herkes resimle uğraşsın;

İçinde resim sevgisi olan çocukların olmasını isteyen Kırdar, “Çocuklar resim sanatıyla ilgilendiklerinde beyinlerinde daha güzel duygular oluşuyor, zekâları daha iyi gelişiyor, etrafındaki her şeyi daha güzel görmeye çalışıyor. Sanat atölyemde onların yetişmesini istiyorum’’ diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.