whatsapp

Ziraat odaları koordinasyon kurulunun 2019 değerlendirmesi

SİVİL TOPLUM 22.01.2020 - 19:21, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Ziraat odaları koordinasyon kurulunun 2019 değerlendirmesi

Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu adına yaptığı basın toplantısında geçtiğimiz hafta ilçe ziraat odası başkanlarıyla mecliste çiftçilerin sorunlarının çözümleri için yaptıkları görüşmeleri anlattı.  Toplantıda Başkan Yağız’la birlikte Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Ali Küçükharmancı, Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ve Seydişehir Ziraat Odası Başkanı İsmail Korkmaz da yer aldı. Yağız Çiftçilerin başlıca sorunlarını mecliste vekillere ve ilgili yetkililere anlattıklarını belirterek, bununla ilgili çözüm yollarını Konya Milletvekillerine anlattıklarını ifade etti. Yağız 2019 yılının çiftçi için çok kötü bir yıl olduğunu dile getirdi. “enerji bedelleri çiftçimizi zorluyor” Başkan Yağız konuşmasında çiftçinin suluma için kullandığı elektrik enerjisine ödediği faturalardan yakındı. Başkan Yağız, son bir yılda yüzde yüz artan enerji fiyatları ile tarım yapmanın, üretmenin imkânı kalmadığını söyledi. Üreticilerimiz mesken abone grubuna göre yüzde 14 daha pahalı elektrik kullandığını dile getiren Yağız, “Tarımda girdi yükünün hafifletilmesi, üretimin sürdürülebilir kılınması bakımından tarımda kullanılan elektrikte birim fiyatlar düşürülmeli, elektrikte uygulanmakta olan yüzde 1 Enerji Fonu, yüzde 2 TRT payı, yüzde 18 KDV kaldırılmalıdır.” diye konuştu. “Konya çiftçisinin alın teri, emeği çöpe atılmıştır”    Konya’nın önemli bir sorunun da Konya Şeker’e bağlı Anadolu Birlik Holding’in Sivas ve Soma’da kapatılan termik santrellerle ilgili olduğunu ifade eden Yağız, çiftçinin alın teri ve emeği ile kurulan çok ciddi kaynaklar aktarılarak alınan bu santraller kapatılmasıyla Konya çiftçisinin alın teri, emeği, parası çöpe atıldığını dile getirdi.” dedi. “kredi borçlarının faizleri silinmeli” Başkan Yağız, açıklamasında, çiftçilerin son yıllarda üretimde yeterli ürünü alamadığı için kredi borçlarını ve faizlerini ödeyemediğini dile getirdi. Başkan Yağız, bunun çözümü için kredi faizlerinin silinmesi ve anaparanın da yapılandırılmasının kesin gerektiğini söyledi. “kuyu barışını talep ediyoruz” Konyalı çiftçinin en büyük sorunlarından bir tanesinin de sulama amaçlı kullanılan kuyular olduğunu ifade eden Başkan Yağız, “Konya’mız da yeraltı kuyuları ilerleyen yıllarda yağışa bağlı olarak yeraltı sularının hızlı şekilde çekilmesi nedeni ile suç unsuru gibi algı oluşturulmaya çalışılmış kaçak kuyu tabiri ile sürekli gündemde tutulmuştur. Ziraat Odaları olarak kaçak kuyu tabirinin yanlış olduğunu ruhsatsız kuyu tabirinin kullanılması gerektiğini bir defaya mahsus imar barışına benzer şekilde kuyu barışı yapılmasının, ruhsatsız kuyuların kayıt altına alınarak bu sorunun çözülmesi gerektiğini düşünmekteyiz” dedi.

Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu adına yaptığı basın toplantısında geçtiğimiz hafta ilçe ziraat odası başkanlarıyla mecliste çiftçilerin sorunlarının çözümleri için yaptıkları görüşmeleri anlattı. 

Toplantıda Başkan Yağız’la birlikte Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Ali Küçükharmancı, Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ve Seydişehir Ziraat Odası Başkanı İsmail Korkmaz da yer aldı. Yağız Çiftçilerin başlıca sorunlarını mecliste vekillere ve ilgili yetkililere anlattıklarını belirterek, bununla ilgili çözüm yollarını Konya Milletvekillerine anlattıklarını ifade etti. Yağız 2019 yılının çiftçi için çok kötü bir yıl olduğunu dile getirdi.

“enerji bedelleri çiftçimizi zorluyor”

Başkan Yağız konuşmasında çiftçinin suluma için kullandığı elektrik enerjisine ödediği faturalardan yakındı. Başkan Yağız, son bir yılda yüzde yüz artan enerji fiyatları ile tarım yapmanın, üretmenin imkânı kalmadığını söyledi. Üreticilerimiz mesken abone grubuna göre yüzde 14 daha pahalı elektrik kullandığını dile getiren Yağız, “Tarımda girdi yükünün hafifletilmesi, üretimin sürdürülebilir kılınması bakımından tarımda kullanılan elektrikte birim fiyatlar düşürülmeli, elektrikte uygulanmakta olan yüzde 1 Enerji Fonu, yüzde 2 TRT payı, yüzde 18 KDV kaldırılmalıdır.” diye konuştu.

“Konya çiftçisinin alın teri, emeği çöpe atılmıştır”   

Konya’nın önemli bir sorunun da Konya Şeker’e bağlı Anadolu Birlik Holding’in Sivas ve Soma’da kapatılan termik santrellerle ilgili olduğunu ifade eden Yağız, çiftçinin alın teri ve emeği ile kurulan çok ciddi kaynaklar aktarılarak alınan bu santraller kapatılmasıyla Konya çiftçisinin alın teri, emeği, parası çöpe atıldığını dile getirdi.” dedi.

“kredi borçlarının faizleri silinmeli”

Başkan Yağız, açıklamasında, çiftçilerin son yıllarda üretimde yeterli ürünü alamadığı için kredi borçlarını ve faizlerini ödeyemediğini dile getirdi. Başkan Yağız, bunun çözümü için kredi faizlerinin silinmesi ve anaparanın da yapılandırılmasının kesin gerektiğini söyledi.

“kuyu barışını talep ediyoruz”

Konyalı çiftçinin en büyük sorunlarından bir tanesinin de sulama amaçlı kullanılan kuyular olduğunu ifade eden Başkan Yağız, “Konya’mız da yeraltı kuyuları ilerleyen yıllarda yağışa bağlı olarak yeraltı sularının hızlı şekilde çekilmesi nedeni ile suç unsuru gibi algı oluşturulmaya çalışılmış kaçak kuyu tabiri ile sürekli gündemde tutulmuştur. Ziraat Odaları olarak kaçak kuyu tabirinin yanlış olduğunu ruhsatsız kuyu tabirinin kullanılması gerektiğini bir defaya mahsus imar barışına benzer şekilde kuyu barışı yapılmasının, ruhsatsız kuyuların kayıt altına alınarak bu sorunun çözülmesi gerektiğini düşünmekteyiz” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.