whatsapp

Adını Dikilitaştan alan köy: Dikilitaş

KÜLTÜR - SANAT (SG) - Seydişehir Gündem | 28.05.2024 - 19:13, Güncelleme: 28.05.2024 - 19:13
 

Adını Dikilitaştan alan köy: Dikilitaş

Dikilitaş, adını eski bir yerleşimden kalma yapıdan almıştır.
Bu eski dikili taş günümüze kadar ulaşmış. Köyden getirilen bazı antik eserler Konya Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.  Dikilitaş, bağlı bulunduğu Seydişehir’e 26 kilometre mesafede bulunur. Dikilitaş Mahallesi’nin hemen üzerinde Elvas Tepe adıyla bilinen antik bir yerleşim alanı mevcuttur. Dikilitaş adı, mahalle muhtarlığının hemen önünde bulunan tarihî bir sütundan ileri gelir. Muhtarlığa ait binada, köşe taşı olarak aslan motifli ostotek gövdesi yer alırken hemen arkasındaki evin duvarında da üzerinde kalkan-kılıç motifli bir ostotek gövdesi yer alır. Bölgede yapılan araştırmalarında Dikilitaş Elvas Tepe zirvesinde dikme taş oyuğu ve sunu çanakları bulunmuştur. 3000 yıl önce Orta Asya’dan Altay dağı eteklerinden Anadolu’ya göç yoluyla gelip bu bölgeye yerleşen yöre halkı Yaygın olarak heybe, torba gibi cicim dokuma halıları dokumuşlardır. Günümüzde halen evlerde tezgâhlar mevcuttur. Pazarlama olmayınca kadın ve kızlar tarımla uğraşmaktadırlar.
Dikilitaş, adını eski bir yerleşimden kalma yapıdan almıştır.

Bu eski dikili taş günümüze kadar ulaşmış. Köyden getirilen bazı antik eserler Konya Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. 

Dikilitaş, bağlı bulunduğu Seydişehir’e 26 kilometre mesafede bulunur. Dikilitaş Mahallesi’nin hemen üzerinde Elvas Tepe adıyla bilinen antik bir yerleşim alanı mevcuttur. Dikilitaş adı, mahalle muhtarlığının hemen önünde bulunan tarihî bir sütundan ileri gelir. Muhtarlığa ait binada, köşe taşı olarak aslan motifli ostotek gövdesi yer alırken hemen arkasındaki evin duvarında da üzerinde kalkan-kılıç motifli bir ostotek gövdesi yer alır.

Bölgede yapılan araştırmalarında Dikilitaş Elvas Tepe zirvesinde dikme taş oyuğu ve sunu çanakları bulunmuştur.

3000 yıl önce Orta Asya’dan Altay dağı eteklerinden Anadolu’ya göç yoluyla gelip bu bölgeye yerleşen yöre halkı Yaygın olarak heybe, torba gibi cicim dokuma halıları dokumuşlardır. Günümüzde halen evlerde tezgâhlar mevcuttur. Pazarlama olmayınca kadın ve kızlar tarımla uğraşmaktadırlar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.