3000 yıllarına ait yaşanmış 4 çağ dönemi gün yüzüne çıkarılacak

Uzun vadeli olarak devam edecek kazıların öncelikli hedefi, Demir Çağı’na ait olduğu öngörülen yerleşim yerinin son sakinleri hakkındaki önemli bilgilerin elde edilmesi olacak. 12 farklı alanda sürdürülen Neolitik Çağ Araştırma Projesi de farklı ülkelerden bilim insanlarının katılımıyla devam edecek.

Seydişehir Gökhöyük’teki yerleşim alanında 4 çağ kavminin yaşadığı yapılan kazılarda görülmüştü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacak kazı çalışmaları önümüzdeki günlerde başlayacak. Gökhöyük’teki yerleşim ilk olarak MÖ 3000 civarında, Erken Tunç Çağı’nda görülüyor. Orta ve Geç Tunç Çağları boyunca yerleşim sürdüğü Gökhöyük, tarihin farklı dönemlerini temsil eden çok sayıda yerleşim katmanı içeriyor.

İLK KAZILAR 2002-2005 YILLARINDA YAPILDI:

Höyükte 2002 – 2005 yılları arasında yapılan kurtarma kazılarında çok sayıda pişmiş toprak eser bulundu. Höyükte açığa çıkarılan pişmiş toprak buluntulardan, Seramikli Neolitik Dönemden itibaren Gökhöyük sakinlerinin burada yaşadıkları anlaşıldı.

Höyüğün içinde bulunduğu coğrafya su kaynaklarına (Antik dönemde Trigotis olarak adlandırılan Suğla Gölü’nün hemen kıyısında) ve tarıma elverişli arazilere yakınlığı ile de dikkat çekmektedir. Höyükte Neolitik Dönemden başlayarak Demir Çağı’na kadar devam eden bir kültürel devamlılık söz konusudur. Ele geçen pişmiş toprak çanak-çömlekten bu kültürel devamlılık takip edilebilmektedir.

2002-2005 yılları arasında Seydişehir Gökhöyük’te Kazı Başkanı Enver Akgün yönetiminde 50 kişilik ekiple yürütülmüştü. Arkeolojik kazılarda bölgede yaşayan eski toplulukların sosyal, ekonomik ve kültürel yönleri hakkında önemli bilgiler ortaya çıkardı. Bulgular arasında evler, surlar ve mezar alanları gibi yapıların yanı sıra çanak çömlek, aletler ve metal nesneler gibi çeşitli eserler yer almıştı.

Gökhöyük’teki buluntular, Tunç Çağı’nda önemli bir ticaret ve zanaat merkezi olduğunu gösteriyor. Burada yaşayan halk, tarım faaliyetleri, çanak çömlek üretimi ve metal işçiliği ile uğraştığını gösteriyor.

BAŞKAN TUTAL GEREKLİ DESTEK VERİLECEK:

Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, yapılacak kazı alanını inceleyerek gerekli çalışmalara destek vereceğini söyledi.

Başkan Tutal, araştırma ve kazı sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Gündüz- Hasan Ali Erdoğan, öğrencilere başarılar diledi.