900 yıl önce 3 Türkmen tarafından kurulan köy: Çalmanda

Anadolu’nun Türkleşmesi konusunda etkili olan Türkmen oymakları Osmanlı arşiv belgelerinde, yerleşim durumuna ve şekline bağlı olarak köylü «Türk» olarak adlandırılırken, göçer veya yarı-göçer topluluklar «Türkmen» ya da «Yörük» tabiriyle anılmışlardır.

Ketenli (Çalmanda) köyü Seydişehir'in nispeten yüksek bir bölgesinde vadi yamacına kurulmuş, ormanlık alana yakın konumlanmıştır.

Çalmandanın anlamı çözülememişse de şöyle bir varsayım öne sürülebilir: Manda hayvanı sözcüğüyle engebeli arazinin birleşmesi kaynaklı bir yer adı olarak nitelendirilmiştir.

Ketenli halkı  Uluören, Taşoluk, Çataloluk, Keşlik Yaylalarına giderler. Bölgenin 16. yüzyıl Beyşehir Sancağında en fazla koyun vergisi ödeyen köylerden olması, hayvancılığın çokça yapıldığına işaret eder.

16. yüzyıl kayıtlarında bölgede keten üretiminin yapıldığı belirtilmektedir. Çalmandanın adı 1 Mart 1968'deki 7267 numaralı kanunla Ketenli şeklinde değiştirilmiştir. Köyün yeni adının keten bitkisi üretimiyle ilgisi kurulabilir. Çalmanda adıyla ilgili halk etimolojileri bulunmaktadır: "Önceden dağlık, ormanlık, çalılık bir yermiş, manda çok yetiştirilirmiş. Çalılık ve manda köye ad olmuş. Her ne kadar Çalmanda köyünün adının hangi dilden geldiği tam olarak tespit edilememiş ve anlamı çözülememişse de şöyle bir varsayım öne sürülebilir: Çal, "1. Alaca, kır, kırçıl 2. Boz rengi, kül rengi, Çağbayır, manda sözcüğüyle birleşmiş olabilir. Bu durumda renk ve hayvan adı kaynaklı bir yer adı olarak kabul edilebilir.

Ketenli kadın ve kızları Orta Asya kültürünün ağır bastığı yıllarda dokumacılık yapılmaktaydı. Her evde tezgâh bulunuyordu. Had da Dokumacılığı öğrenmeyen kızlar evlenemiyordu. Bu gün ise bu kültür sanatı turizmin gelişmediğinden dolayı yapılmamaktadır. Ketenli gençleri genelde şehirlere göç ederek farklı alanlarda işçilik yapmaktadırlar.