Bez bebek tasarımcısı Merve Nur Cansu Bayram ile röportaj

Seydişehir Gündem yayın yönetmeni Enver Haykır’ın sanat sohbetlerinde bu haftaki konuğu bez bebek tasarımcısı Merve Nur Cansu Bayram.

1994 yılında Amasya’da doğan Ailesinin Seydişehir’e yerleşmesinden sonra burada yaşayan Merve Bayram, ilk, orta ve lise eğitimini burada tamamladı Üniversite hayatını da Seydişehir’de sürdürüyor. Farklı işlerde çalıştıktan sonra 2021 yılında Seydikop bünyesinde üç senedir bez bebek tasarımları yapıyor. Sanatçı bir ailenin kızı olan Merve Bayram üretici pazarında tasarladığı bebekler görenler tarafından çok beğenilince kendini bez bebek tasarım dünyasının içinde bulmuş.  Hobi olarak başladığı mesleği şimdilerde işi olmuş. Patentini alıp markalaşarak işini büyütmeyi hedefliyor.

Merve Bayram,  Bez bebeklerin üretimlerinde pamuklu kumaşlar, dolgu malzemesi olarak, saf pamuk geri dönüşüm kumaşları elyaf malzemeler kullanıyor. Çalışmalarında boya kullanmayan sanatçı, bebeklerin yüzlerini nakışla yapıyor. Saçlarında ise doğal yün kullanıyor.

Tasarımlarının ticaretini yapan Merve bayram, www.seydisehirgundem.com haber sitesi sanat söyleşileri kapsamında gerçekleştirilmiştir. www.gelirpazar.com ticari faaliyetlerini internet üzerinden de yapıyor.

Seydişehir’de sizden başka bez bebek yapan imalatçı var mı?

Bez bebek üreten tek kadın benim. Her türlü imalatı bana ait.

Bez bebeğinin malzemeleri nelerdir?

Etek, önlük, gömlek, şalvar, yelek, cepken, göğüslük, tor, fes gibi malzemelerden oluşuyor.

Malzemeleri nasıl temin ediyorsunuz?

Farklı kumaşlar. Kalıp ve dikim ayakkabı ve saç malzemeler. Bütün malzemelerini özenle seçip, atölyeye getiriyorum.

Bir bebeği, kıyafetleri ile dikip giydirmek ne kadar sürüyor?

Bütün boş vaktimi bebeğe harcadığım için 3 günde tamamlıyorum. Bazen de günlük bir tane üretiyorum.

Yapılan bir bebeğin satılma fiyatı ne kadar?

Boyutlarına göre fiyatları değişiyor. Ortalama 300-600-500-1500 TL arasında satılıyor. Herkes sağlıklı bir bebek oyuncağa ulaşabilsin diye ufak çaplı üretiyorum. Siparişe göre de değişebiliyor.

Gelecekteki hedefiniz nedir?

İlerde büyük çaplı atölye açmayı düşünüyorum. Kadın ve kızlarımızın benden başka da bu mesleği öğrenip üretmelerini istiyorum.

Ürettiğim ürünlerde sanatsal değerin görülmesini çok arzu ederim. Marka ve patent alma planlarım da olacak.