Bu gül vücuttaki iltihabı söküp atıyor

Seydişehir’de de yol kenarları ve boş tarlalarda kendiliğinden yetişen ve halk arasında "deve gülü çiçeği" olarak anılan hatmi çiçeğinde bu yıl ki hasat dönemi başladı.

Yüzyıllardır insan sağlığına olan şifalı yönleriyle ön plana çıkan hatmi çiçeğinin kurusu bu yıl toptan kilogramı 250 TL’den satılacak. Soğuk algınlığından gribe kadar pek çok hastalığa iyi gelen deve gülü beyaz, pembe, mor, sarı ve kırmızı renklere sahip çiçekleriyle gözleri kamaştırmaktadır.

Havalar soğumaya başlayana kadar hasat devam eder. Yağmur çok olursa boyu çok uzar. Sulanırsa daha güzel verim alınıyor.

Yüz yıllardır, çeşitli tedavilerde kullanılan bu şifalı bitkinin pek çok sağlık sorununa karşı etkili olduğu biliniyor. Özellikle kış aylarında rastlanan ve halk arasında "kuru öksürük" olarak adlandırılan inatçı öksürüklerle mücadelede oldukça yararlı olduğu gözlemlenmiş.

Hatmi çiçeği, gastrit, ülser, reflü gibi mide rahatsızlıklarına karşı etkili bir bitki olarak biliniyor. Enfeksiyonlara karşı iyi bir savaşçı olan hatmi çiçeği, özellikle soğuk algınlığında ve gripte etkili.

Sakinleştirici etkisi de olan hatmi çiçeği, bünyesinde barındırdığı uçucu yağlar sayesinde çay olarak tüketildiğinde uyku problemi yaşayanlarda faydalı oluyor.

Hatmi çiçeği sağlıklı kalmak için yardımcı olmakta ve hastalıklara karşı vücut direncini yükseltiyor.