Engelli yazar Muhammed Uzun ile röportaj

İşte o röportaj. Sağlıklı okumalar dileriz!

Bize kendinizden bahseder misiniz?

1991 Seydişehir doğumluyum doğuştan spastik engelliyim. Yazmış olduğum kitaplarım var. İlk ve orta öğrenimimi İhsan Tekin İlköğretim okulunda lise eğitimini Seydişehir Ticaret Meslek Lisesi ve lisans eğitimini ise Anadolu üniversitesi açık öğretim fakültesi işletme, kamu yönetimi ve Adalet bölümünde tamamladım 2011 senesinde Yağmur gibi ve 2015 senesinde Kış güneşi adlı iki tane şiir kitabı çıkardım 2019 mahalli idareler seçimlerinde ilçemiz hacı Seyit Ali Mahallesi’nden muhtar adayı oldum ve 800 oy alarak üçüncü oldum... 2022 Temmuz ayından bu yana kadrom Selçuk üniversitesinde olmakla beraber Seydişehir Necmettin Erbakan üniversitesi Kamil Akkanat Sağlık bilimleri fakültesinde sürekli işçi olarak çalışmaktayım. Spor sanat, kültür, edebiyat,  siyaset alanlarında yazılar yazıyorum. 2010 senesinden beri Seydişehir gündem haber sitesinde köşe yazarlığı yapmaktayım...

Toplumda engelli kardeşlerimizin karşılaştığı sorunlar sizce nelerdir?

Toplumda engelli kardeşlerimizin karşılaştığı sorunlar çok fazla lakin iki büyük sorun birincisi erişebilirlik ve önyargı bu iki büyük sorun çözülürse diğer sorunlar ortadan kalkar diye düşünüyorum...

Kamusal alanlara erişim kolay olmalı 2023’ün Türkiye’sinde hâlâ bu sorunun önüne maalesef geçilmiş değil. Erişebilirlik oranı yüksek olmalı ki engelli bireyler toplumla daha çok kaynaşabilsin.

Eğitim, sağlık istihdam alanlarında daha çok görünür hale gelmelidir engelli bireyler. Burada belediyelere çevre ve şehircilik bakanlığına büyük görevler düşüyor engellilerin toplumla daha çok kaynaşması adına gerekli yapı ve yol düzenlemelerine çok önem vermeli. Önyargı noktasında ise engelli bireylerin toplum içinde daha rahat hareket edebilmesi ve önyargılı bakışları onları hayata küsmelerine sebep oluyor. Bir engelli birey gördüğümüzde sanki uzaylı muamelesi gibi davranan insanlara şahit oluyorum çok üzülüyorum engellilere yaklaşımımız biraz daha naif kibar incitici sözlerden Uzak olmalı...

Bu sorunlar yeterince sizlerdeki talepleri doğrudan çözüme ulaşabiliyor mu?

Evet

Eğitim Sistemi sizce bu alanda yeterli kapasitede işliyor mu?

Maalesef yeterli düzeyde değil ben şahsen bireylerin engellilere yaklaşımına bakarım yardımsever olmalıdır insan bu biraz daha aileden başlıyor ebeveynler çocuklarına engellilere nasıl davranılmalı onu çocuklarına eğitmelidir...

Merhamet temelli bir eğitim Sistemi sorunu çözer diye düşünüyorum.

Engellilerin sağlık problemlerinde devlet projeleri yeterli mi?

Eskiye göre daha gelişmiş bir sağlık sistemimiz var ama eksikler hâlâ mevcut görme engelliler fiziksel engelliler işitme engelliler zihinsel engellilere yönelik çeşitli sağlık hizmetleri daha gelişmiş düzeyde ancak erişim ve finansal sorunlar var.

Engellilerin psikolojik danışmanlık desteğe gereksinim var mı?

Elbette öneririm çünkü çok faydası var bilhassa aileleri ile birlikte alırsa çok faydası olur.

Engellilerin sosyal kültürel iş alanları yeterli mi? Haklar ne durumda?

Engelli bireyler eskiye göre daha sosyal Yukarıda belirttiğim gibi erişebilirlik oranı yüksek olursa daha çok sosyal olacaktır. İstihdam alanlarında engelli bireyler eskiye göre artık daha çok iş alanlarında görebiliyoruz. Yeter ki imkân verilsin fırsat verilsin güvenilsin. Engellilerin isteyip de yapamayacağı şey yok.

Engelli olmak bir anlamda toplumda toplumsal duygu istismar alanın en çok olduğu durumdur.

Toplumda bunu hissediyor musunuz?

Elbette hissediyorum durumumu fırsat bilip dalga geçenler oldu hayatımda eğitimli olmam bilinçli olmam onlara o fırsatı vermedim kimse kimsenin eğlencesi değildir engelli insanların durumunu fırsat bilip eğlence malzemesi yapanları şiddetle kınıyorum. Kimsenin ne olacağını Allah’tan başka kimse bilemez. Hukuk sistemimiz buna müsaade etmemeli.

Size göre engelliler nerelerden zorlu yaşıyor?

Bana göre en büyük engel sevgisizlik ilgisizlik önyargı bunların önüne geçmek lazım her daim empati kurmalı engelli bireylerle bunu başarırsak hiç bir sorun kalmaz...

Yapmak istediğiniz veya yapmadığınız şeyler nelerdir?

Yapmak istediğim şu ana kadar hedeflediğim Birçok şeyi yaptım fiziksel engelli olmam ve başkalarına bağımlı olmam tabi birçok hayalimin önüne geçti ama en büyük arzum eğitimli biri olmaktı üç fakülte mezunuyum bunu başardım arkamda eser bırakmaktı iki tane şiir kitabı çıkardım spor sanat ve siyaset alanlarında faaliyetler sürdürmekteyim yazarlık yapmaktayım iş sahibi oldum yakın zamanda babamı kaybettim onun üzüntüsünü yaşıyorum hâlâ ölüm hak tabi ama engellinin yakını kaybetmesi tabi çok acı oluyor bir kanadım kırıldı ama Allah’ın takdiri buna da şükür diyelim.

Siz bir engelli olarak topluma neler söylemek istersiniz?

Herkes birer engelli adayıdır ne oldum değil ne olacağım demeli daima insan ona göre yaşamalı engellilere her daim saygılı olmalıyız yardımcı olmalıyız önyargılı olmamalıyız hayatlarını kolaylaştırmak için topyekûn yarış içinde olmalıyız devlet millet olarak engellilerin yanında olmalıyız yerel yöneticiler engellilerin yollarını onlara göre yapılmalı bugün engellilerin talep ettiklerini yarın yerel yöneticiler de talep edebilir.

Sadece 3 Aralıkta değil veya 10-16 Mayıs’ta değil her daim engellilerin yanında olmalıyız bugünler sadece farkındalık oluşturmak için ilan edilmiş günlerdir.

Benim başımda olduğu için engellilerin sorunlarını biliyorum sorunlarını dile getirmeye çalışıyorum. Bu engellilik durumunu başa gelmeyen bilemez...

Çekmeyen anlamaz engellilere tepeden bakan insanlar da var onlardan nefret ederim dışarı çıktığımda uzaylı görmüş gibi davranan insanlara kızıyorum bunlar hiç hoş davranış değil.

3 Aralık engelliler gününde bana bu röportaj fırsatı verdiğiniz için sizlere teşekkür ederim. Engelsiz yarınlar dileğimle saygılar sunarım.

Okuyucularımız adına bizde teşekkür ediyoruz.