Eti Alüminyum, uçak gövdesi ve zırh malzemeleri üretecek

Cengiz Holding çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Eti Alüminyum, uçak gövdesi ve zırh malzemeleri üretiminde ham madde olarak kullanılan alüminyum hadde ürünleri üretmek üzere başlattığı haddehane tesisi kurulum çalışmalarına hız verdi.

Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, Konya Seydişehir’deki alüminyum entegre tesisinde bir grup gazeteciye şirketin Ar-Ge çalışmaları ve yeni yatırımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Arkan, Eti Alüminyum ’un yılda 82 bin tonluk alüminyum üretimiyle Türkiye’nin alüminyum ihtiyacının yüzde 10’unu karşıladığını söyleyerek, “Her yıl en az 300 milyon dolarlık ithalatın önüne geçiyoruz” dedi.

Yerli katalizör

Türkiye’de ancak ithalat yoluyla sağlanabilen ürünleri yerlileştirmeye çalıştıklarını vurgulayan Arkan, petrol ürünlerinin birbirinden ayrıştırılmasında kullanılan Türkiye’de bugüne dek üretilmeyen katalizör için test aşamasında olduklarını dile getirdi.

Arkan, üretim kararı verilmesi durumunda 15 milyon Euro yatırımla kademeli olarak yıllık 3 bin ton katalizör üretimine ulaşmayı hedeflediklerini aktardı. Arkan, savunma sanayisinde, uçak gövdelerinde ve zırh malzemelerinin üretiminde ham madde olarak kullanılan hadde ürünlerini üretmek üzere başladıkları haddehane tesisinin kurulum çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Arkan, “Türkiye’de son yıllarda alüminyum hadde ürünleri ithalatı 170 bin tona ulaştı. Bu, aşağı yukarı 600 milyon doların üzerinde bir döviz çıkışı anlamına geliyor. 3 milyar liralık yatırımla kurulan ve alüminyumda ülke ekonomisinin lokomotifi olacağını düşündüğümüz yeni haddehanede, ilk ürünlerimizi

Arkan, üretim kararı verilmesi durumunda 15 milyon Euro yatırımla kademeli olarak yıllık 3 bin ton katalizör üretimine ulaşmayı hedeflediklerini aktardı. Arkan, savunma sanayisinde, uçak gövdelerinde ve zırh malzemelerinin üretiminde ham madde olarak kullanılan hadde ürünlerini üretmek üzere başladıkları haddehane tesisinin kurulum çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Arkan, “Türkiye’de son yıllarda alüminyum hadde ürünleri ithalatı 170 bin tona ulaştı. Bu, aşağı yukarı 600 milyon doların üzerinde bir döviz çıkışı anlamına geliyor. 3 milyar liralık yatırımla kurulan ve alüminyumda ülke ekonomisinin lokomotifi olacağını düşündüğümüz yeni haddehanede, ilk ürünlerimizi

2026 yılında almayı hedefliyoruz. İlk etapta 100 bin tonluk üretimle başlayacak olan tesis, 200-250 bin tonluk kapasiteye çıkabilecek” diye konuştu.

Meltem Güneş