Halk müziğine yeni bir ses yeni bir yüz
5 yıldır Seydişehir NEÜ Makine mühendisliği öğrencisi Mahmut Koç (22) çocukluk yıllarında başlayan müzik tutkusu artarak devam etti. Genç kuşak yeni nesil müziğin parlayan yıldızlarından.
Mahmut Koç, halk müziğine gönül vermiş genç kuşak bir sanatçı. Kendisinin deyişiyle, kendini sürekli yetiştirmeye, öğrendiklerinin üzerine bir yenisini katmaya çabalayarak ustalarının yolundan ilerlemeye çalışan bir solist.
Kendisiyle Türk halk müziği üzerine konuştuk;
Müzikle tanışmanız nasıl oldu?
Müzik kabiliyeti keşfedilen her çocukta olduğu gibi benim de müzik yolculuğum çok küçük yaşlarda başladı. Ben aslen Trabzonluyum. Küçük bir şehirde kendi kültürümüzle yetiştik. Dedemden, babamdan öğrendim. Müzik sevdamı bana aşılayan aileme borçluyum tabii.
5 yıl önce Üniversiteyi kazarak Seydişehir’e okumaya geldim. Burası benim memleketim oldu. Sosyal ve kültürel aktivitelerde bulunarak kafe ve eğlence yerlerinde arkadaş grubumuzla birlikte türküler söylemeye başladım. Seydişehir benim için bir çıkış noktası oldu profesyonelleşmek için ilk adımı burada atmış bulundum.
Daha geniş kitlelere hitap etmek için ne yapmak gerekiyor?
Türküler aslında acımız, kültürümüz, sevincimizdir. Tüm bu duygularımızın yaşatılması için türküye gönül veren gençler, yeni sanatçılar, besteciler desteklenmelidir. Türkü üstatları gençlerin elinden tutarsa halk müziğimiz daha fazla değerlenecektir. Hedefim daha geniş kitlelere hitap etmektir. Seydişehir’in yanı sıra Beyşehir, Manavgat’ta arkadaşlarımla birlikte sahne alıyoruz. Her geçen gün biraz daha geliştirerek önemli bir hayran kitlesine ulaştık. Aynı zamanda müziklerimi sosyal paylaşım sitelerinden dinleyebilirler.
Seydişehir’de Türk Halk Müziği sizce hak ettiği noktada mı?
Gençler kıymet verdikleri halk müziği sanatçılarının konserlerine gidiyorlar. Bu çok önemli bir bilinç yaratıyor. Seydişehir bu noktada iyi bir yerde. Genelde canlı müzik söylüyoruz. Bu sayede vatandaşlarımız Türk halk müziğine doyacak.
Sizin gibi gençlere neler önerirsiniz?
Gençlerimizin sesi olmasa bile mutlaka bir müzik aleti çalmayı öğrenmeli.
Yeni nesil, ustalarından aldıkları bilgi ve birikimine bir yenisini ekleyerek, üreterek, gelecek nesillere aktarmalı. Bu sebeple görsel ve işitsel medyaya kültürümüzün geri planda kalmaması ve daha geniş kitlelere ulaşması açısından ustalarımızın emanetini bizden sonraki nesile doğru şekilde aktarmak için büyük görev düşüyor.
Mahmut Koç kimdir;
Halk Müziğine sevdalı hemşerimiz Mahmut Koç, 1997 yılında Trabzon’un Araklı ilçesinde doğdu. Çocukluğunda adımını attığı müzik hayatına Lise yıllarında başlayan müzik tutkusu artarak devam etti.