Konya’daki bu bölgede 6 ton altın bulunuyor

2023 yılında Türkiye'nin altın ithalatı 30 milyar doları aşarken, aynı yıl içerisinde yalnızca 38 ton altın üretilebildi.

İngiliz Mühendisin Dikkati, Altın Madeninin Keşfine Yol Açtı

Konya'da bulunan ve şehrin tek altın madeni olma özelliği taşıyan madenin keşif süreci ise oldukça dikkat çekici. İngiliz bir mühendis, karayolu ile Antalya'ya seyahat ederken yol kenarında dikkatini çeken bir kayaçta damar fark etti. Aracını durdurarak yerinde inceleme yapan mühendis, numune alıp çalıştığı altın firmasına gönderdi. Yapılan analizlerde, bölgede binde 6.5 ile 9 arasında altın ve gümüş tespit edildi. Bu oran, dünya standartlarında ekonomik işletilebilirlik için yeterli kabul ediliyor.

Konya Meram'daki Madende 6 Ton Altın Potansiyeli

Konya'nın Meram ilçesine bağlı İnlice Mahallesi'nde bulunan bu madenle ilgili daha önce Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yapılan açıklamada, bölgede 5 ila 6 ton arasında altın rezervi olabileceği belirtilmişti. 2017 yılı sonunda Eczacıbaşı Holding, bölgede altın arama ve işletme faaliyetleri başlattı.

Konya'da Başka Bölgelerde de Altın Potansiyeli Bulundu

Son yıllarda yapılan araştırmalar, Konya'nın Hüyük, Selçuklu ve İnlice (Meram) bölgelerinde; ayrıca Kurşunlu, Sızma ve Ladik çevresinde de ciddi altın potansiyeli bulunduğunu ortaya koydu.

Türkiye'de 19 Aktif Altın Madeni Var

Altın Madencileri Derneği'nin verilerine göre Türkiye genelinde şu anda 19 aktif altın madeni bulunuyor. Son 22 yılda ülkede 421 tondan fazla altın üretimi gerçekleştirildi.

Türkiye'de altın çıkarılan başlıca bölgeler ise şöyle sıralanıyor:
Artvin (Hot), Balıkesir (Çoraklık, Kubaşlar, Kızıltepe, İvrindi), Çanakkale (Lapseki, Kirazlı, Küçükdere, Madendağ, Akbaba), Eskişehir (Kaymaz, Sivrihisar, Midi, Mescitli), İzmir (Ovacık, Efemçukuru, Seferihisar), Kayseri (Kaş, Öksüt), Manisa (Sart), Sivas (Bakırtepe), Uşak (Kışladağ), Ankara (Gicik) ve Hatay (Kisecikköy-Akıllıçay).