MYO müdürü Doç. Dr. Aydın, araçların kış şartlarına hazır olması tavsiyesinde bulundu

Aydın, kış aylarında havaların soğuması ile birlikte araçların güvenli ve verimli bir şekilde kullanılması için bir dizi önlem almak gerektiğini belirtti. Bunlar;

Antifriz Kontrolü: Araçların radyatörlerindeki antifriz seviyesini kontrol edilmelidir. Donmayı önlemek için su-antifriz karışımı genellikle hacimsel olarak 50:50 oranında olmalıdır. Antifriz sıvısının donma noktasını test ettirilmelidir.

Lastik Kontrolleri: Hava sıcaklığı 7°C’nin altına düştüğünde, kış lastikleri kullanmak önemlidir. Bu lastikler, daha iyi yol tutuş ve fren mesafesi sunar. Lastik diş derinliğinin en az 3-4 mm olması gerekir.  Soğuk hava lastik basıncını düşürebilir. Basıncı üreticinin önerdiği seviyede tutun. Çok kar yağışlı ve buzlu bölgelerde kar zinciri taşımak zorunlu olabilir.

Cam ve Silecekler: Eskimiş silecekler yenisi ile değiştirilmeli, cam yıkama suyu için donmaya karşı korumalı sıvı kullanılmalıdır. Buzlanmayı önlemek veya temizlemek içinde buz kazıyıcı ve cam örtüsü araçlarda bulundurulmalıdır.

Yakıt Seviyesi: Yakıt deposu yarıdan fazla dolu tutulmalıdır. Bu, yakıt hattında donma riskini azaltacaktır.

Akü Bakımı: Soğuk hava akü performansını düşürebilir. Akü şarj durumunu kontrol ettirilmelidir. Akü kutup başları temizlenmeli ve sıkıca bağlı olduklarından emin olunmalıdır.

Isıtma ve Havalandırma Sistemi: Isıtma ve havalandırma sistemlerinin düzgün çalıştığından emin olunmalıdır. Bu sistemler camların buğusunu çözmek için gereklidir.

Farlar ve Aydınlatma: Farların temiz ve düzgün çalışması, sis farlarının ve diğer aydınlatma sistemlerini kontrol edilmesi gerekir.

Fren Sistemi: Fren balatalarını ve disklerini kontrol ettirilmelidir. Kış şartlarında frenlerin sağlıklı çalışması hayati öneme sahiptir.

Acil Durum Kiti: Kış aylarında aracınızda bulundurulması gereken malzemeler;

Buz kazıyıcı ve kar küreği

Battaniye ve eldivenler

El feneri ve yedek piller

İlk yardım çantası

Zincir veya çekme halatı

Powerbank (telefon şarjı için)